Αδιαμφισβήτητα ο θηλασμός είναι και αυτός ένα θαύμα της φύσης, μετά το υπέρτατο θαύμα, αυτό της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
Οι περισσότερες νέες μαμάδες περνούν μία περίοδο προβληματισμού για το κατά πόσο η παραγωγή τους σε μητρικό γάλα στο θηλασμό, επαρκεί για το μωρό τους, τόσο κατά τις πρώτες ημέρες του θηλασμού, όσο και μετά από μερικούς μήνες.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα μας μεγαλώνει τα μωρά μας δίνοντας τους ακριβώς αυτά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Μετά τη γέννησή τους το σώμα μας συνεχίζει να μεγαλώνει τα παιδιά μας, παράγοντας μητρικό γάλα για θρέψη, ανοσία, επισιτιστική ασφάλεια και φροντίδα.
Η παραγωγή γάλακτος ακολουθεί τον νόμο προσφοράς και ζήτησης. Όσο περισσότερο γάλα πίνει το μωρό τόσο περισσότερο γάλα παράγει το σώμα μας.
Ένα μωρό που τοποθετείται και προσκολλάται σωστά, που θηλάζει συχνά και κατ’ απαίτηση, θα προκαλέσει την παραγωγή άφθονου γάλακτος ακόμη και σε στρεσογόνες περιόδους, όπως τις περιόδους έκτακτης ανάγκης. Η συχνή επαφή δέρμα με δέρμα μειώνει το άγχος και αυξάνει την παραγωγή γάλακτος.
Όπως και να έχει, αν έχεις σταματήσει να θηλάζεις και θέλεις να ξεκινήσεις πάλι δοκιμάζοντας επαναγαλακτισμό ή κάνεις μικτή σίτιση και θέλεις να αυξήσεις την παραγωγή σου, δες τα παρακάτω βήματα και αν θεωρείς ότι το χρειάζεσαι, απευθύνσου σε Σύμβουλο Θηλασμού για υποστήριξη.
Δες εδώ πώς να θηλάσεις σωστά το μωρό σου
Αύξηση μητρικού γάλακτος σε 3 βήματα
1. Επαφή δέρμα με δέρμα
Αγκάλιασε το μωρό σου χωρίς ρούχα, όρθιο ανάμεσα στο στήθος σου, με μια κουβέρτα να καλύπτει και τους δυο σας σε περίπτωση που το δωμάτιο είναι κρύο. Βεβαιώσου ότι οι αεραγωγοί του μωρού είναι ελεύθεροι.
Η επαφή δέρμα με δέρμα διεγείρει την απελευθέρωση της “ορμόνης της αγάπης” και στους δύο, και σ’ εσένα και στο μωρό σου. Σε χαλαρώνει και ενθαρρύνει την παραγωγή γάλακτος.
Μείνε σε επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό για όσο περισσότερο επιθυμείς μέσα στην ημέρα. Όσο περισσότερο τόσο καλύτερα.
2. Συχνοί θηλασμοί
Σε επαφή δέρμα με δέρμα, θήλαζε συχνά κι όποτε το επιθυμεί το μωρό. Μην περιμένεις από το μωρό να κλάψει ή να γκρινιάξει ή να δυσφορήσει για να προσφέρεις το στήθος.
Βεβαιώσου ότι το μωρό έχει προσκολληθεί βαθιά και έχει τοποθετηθεί σωστά, με την “κοιλιά προς τη μαμά” και “τη μύτη στη θηλή”.
Προσπάθησε να κάνεις τουλάχιστον 10- 12 θηλασμούς το 24ωρο, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερινών θηλασμών.
Συνέχισε να θηλάζεις το μωρό κάνοντας συμπιέσεις και εναλλαγές στήθους.
3. Συμπίεση στήθους
Το διεξοδικό άδειασμα του στήθους μετά από κάθε τάισμα αυξάνει την παραγωγή γάλακτος. Όταν παρατηρείς ότι το μωρό ρουφάει αλλά δεν καταπίνει, μπορείς να βοηθήσεις τη ροή του γάλακτος συμπιέζοντας απαλά το στήθος.
Τοποθέτησε τα δάχτυλά σου κάτω από το στήθος, με τον αντίχειρα από πάνω, πίσω από τη θηλαία άλω (τη σκουρόχρωμη περιοχή γύρω από τη θηλή). Πίεσε απαλά μέχρι να δεις ότι το μωρό έχει ξεκινήσει να καταπίνει. Ελευθέρωσε την πίεση, όταν το μωρό σταματήσει να πίνει.
Ακολούθησε τον ρυθμό του μωρού σου και ανταποκρίσου στις ανάγκες του. Μην ταΐζεις το μωρό με το ζόρι.
Ενδείξεις ότι το μωρό τρέφεται σωστά:
Αύξηση του βάρους του βρέφους.
o μωράκι σας θα κερδίζει περίπου 150 γραμμάρια και πάνω την εβδομάδα για τους πρώτους 4 μήνες της ζωής. Ο ρυθμός επιθυμείτε να είναι σταθερά αυξανόμενος κυρίως τους πρώτους 2 μήνες.
Αλλαγή τουλάχιστον 6 υγρές πάνες την ημέρα.
Τα τσίσα του μωρού σας όταν είναι ενυδατωμένο επαρκώς είναι υποκίτρινα και τα κακά μουσταρδί μετά την πρώτη εβδομάδα της ζωής. Σκούρο χρώμα ούρων, πορτοκαλί ή κόκκινο ή σπάνιες κενώσεις με απουσία διούρησης είναι σημάδι μη φυσιολογικής θρέψης.
Τουλάχιστον 2-3 κενώσεις την ημέρα για τις πρώτες 6 εβδομάδες.
Μετά τις 40 ημέρες οι κενώσεις μειώνονται και προοδευτικά αλλάζουν ελαφρώς σύσταση μεταβάλλοντας την εικόνα της κένωσης σε περισσότερο συμπαγή μορφή. Ωστόσο 1 στα 7 μωράκια μπορεί να είναι εκ γενετής δυσκοίλια. Στην περίπτωση αυτή, δίνουμε περισσότερη έμφαση στα τσίσα.
Τουλάχιστον 8-14 γεύματα την ημέρα για τις πρώτες 6 εβδομάδες με μέση διάρκεια γεύματος τα 40 λεπτά.
Είναι φυσιολογικό ωστόσο ένα παιδάκι να θηλάζει από 6 έως και 18 φορές την ημέρα(ανά περιόδους, λόγω π.χ. παλινδρόμησης). Όπως επίσης μπορεί να θηλάζει από 10 λεπτά έως και 90 λεπτά σε κάποια γεύματα.
Υγιής συμπεριφορά του βρέφους στο θηλασμό.
Τρώει πάνω από 145 λεπτά την ημέρα, κοιμάται 14-18 ώρες αλλά φυσικά περισσότερο στην αγκαλιά σας για τους πρώτους μήνες της ζωής, κάνει καθαρά τσισάκια και συχνά κακάκια.
@all4babygr 🤱🏻Αγαπημένη μου μαμά, οι γυναίκες που συναντώ καθημερινά στην Συμβουλευτική Θηλασμού, έχουν πάντα μια απορία 👉🏻 “Χορταίνει το μωρό μου👶🏻 ή δεν έχω αρκετό γάλα;” Σε αυτό το βίντεο, σου απαντώ πόση ποσότητα γάλακτος χρειάζεται ένα μωράκι ανά ηλικία 🍼 👩🏼⚕️Είμαι η Γεωργία Λεζέ ανεξάρτητη Μαία & Σύμβουλος Θηλασμού και είμαι εδώ για να σου λύσω όλες τις απορίες σχετικά με την μητρότητα & τον θηλασμό🤱🏻🌺 👉🏻 Γράψε μου στα σχόλια πόσο μηνών είναι το μωράκι σου και μην διστάσεις να επικοινωνήσεις τηλεφωνικά μαζί μου στο ☎️ 2107485743 💜 Stay tuned to All4baby 😉👌🏻 #all4baby #georgialeze #μαμα #μητέρα #θηλασμός #θηλαζω #θηλασμος #εγκυμοσυνη #pregnancy #kaisariki #τοκετός #momtobe2023 #σύμβουλοςθηλασμού #καισαρικη #θηλαστρο #vbac #vbacsuccess #baby