Θα πούμε το νερό …νεράκι

Ο εφιάλτης της λειψυδρίας είναι εδώ

Στην κατεύθυνση της μείωσης της σπατάλης νερού η ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε πριν λίγες μέρες και καμπάνια με βασικό μήνυμα: «Θες νερό; Κλείσε τη βρύση», αφού η Αττική βρίσκεται ήδη σε κίτρινο συναγερμό σε επίπεδο αποθεμάτων νερού, ύστερα από την παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων δύο ετών και την έλλειψη χιονοπτώσεων και τη συνεχιζόμενη ξηρασία.

Αυτή τη στιγμή τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες αρκούν για τα επόμενα τρία χρόνια με την ΕΥΔΑΠ να έχει λάβει ήδη την απόφαση να περάσει στα εφεδρικά συστήματα πηγών και γεωτρήσεων από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Χάρης Σαχίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, προσθέτοντας πως η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη δουλέψει εναλλακτικά και μακροπρόθεσμα σενάρια, τα οποία εξαιτίας της κλιματικής κρίσης ίσως χρειαστεί να γίνουν μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, όλα εξαρτώνται και από τα κόστη που θα δημιουργηθούν τα οποία είναι υψηλά και διαμορφώνουν έναν συνολικό λογαριασμό επενδύσεων για την εταιρία της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επίπεδο δεκαετίας. Από αυτά, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μόνο το 1/3 που αφορά τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων της Ανατολικής Αττικής που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Αττική καταναλώνει περίπου 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο και με τα έργα, τα οποία έχουν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες και τον Μόρνο και τον Εύηνο ουσιαστικά όσο νερό μπαίνει στους ταμιευτήρες τόσο νερό βγαίνει, εξήγησε ο κ. Σαχίνης.

«Στο τέλος της προπέρσινης υδρολογικής περιόδου, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2022, οι ταμιευτήρες μας είχαν 1,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, 1100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αντί να μείνουν σταθερά στο τέλος της επόμενης υδρολογικής περιόδου, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2023 (με τις βροχές που θα είχαν μεσολαβήσει), αυτό μειώθηκε στα 950 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, άρα χάσαμε 150 εκατομμύρια. Επίσης βλέπουμε, γιατί το παρακολουθούμε συνέχεια αυτό, ότι δεν έβρεξε και δε χιόνισε φέτος καθόλου, ακόμη χειρότερα από πέρυσι και πιστεύουμε ότι στο τέλος της υδρολογικής αυτής περιόδου θα είμαστε στα 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Άρα έχουμε ένα έλλειμμα 250 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, το οποίο παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες ειδικά», ανέφερε.

Αποτέλεσμα είναι σήμερα στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ να υπάρχουν 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, που σημαίνει ότι εάν συνεχιστούν αυτές οι συνθήκες, το απόθεμα επαρκεί για περίπου τρία χρόνια.

«Αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι είμαστε σε έναν «κίτρινο συναγερμό», τόνισε ο κ. Σαχίνης προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δούμε εάν θα βρέξει την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου και αν θα χιονίσει μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου «για να δούμε αν θα πρέπει να αλλάξουμε, να πάμε πιο γρήγορα σε έναν πορτοκαλί συναγερμό από τον κίτρινο συναγερμό».

Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)
Exit mobile version