Ταξίδι: Πώς οι οδηγοί μπορούν να αντιμετωπίσουν την υπνηλία

Χρήσιμες συμβουλές για το ταξίδι

Ταξίδι: Πώς οι οδηγοί μπορούν να αντιμετωπίσουν την υπνηλία

Ίσως σας φαίνεται περίεργο, όμως, η υπνηλία είχε τα ίδια αποτελέσματα με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Η κούραση είναι ο βασικότερος λόγος κινδύνου που διατρέχει ένας οδηγός σε κάποιο μακρινό του ταξίδι.

Οι άνθρωποι που οδηγούν για πολλές ώρες, χωρίς ύπνο, έχουν χειρότερη απόδοση από εκείνους με επίπεδο αλκοόλ στο αίμα ελαφρώς πάνω από τα φυσιολογικά όρια.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε την υπνηλία στο ταξίδι;

Με καφέ, με δυνατή μουσική, με διάλειμμα ή με οδήγηση με ανοικτά παράθυρα;

Οι κουρασμένοι οδηγοί ενδέχεται να ταλαιπωρούνται για πολλά λεπτά από το λεγόμενο microsleep, όπου ένας οδηγός κλείνει τα μάτια του για δευτερόλεπτα.

Η οδήγηση με κλειστά τα μάτια για πέντε δευτερόλεπτα μπορεί να αποβεί μοιραία, εφόσον ο οδηγός πηγαίνοντας με 90χλμ/ώρα θα διανύσει περίπου 120 μέτρα χωρίς ουσιαστικά να έχει τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Μέσα σε αυτό το διάστημα μπορούν να συμβούν πολλά, όπως να βρεθεί μπροστά του ένα εμπόδιο, μια στροφή ή να υπάρχει ένα ακινητοποιημένο όχημα.

Τις περισσότερες φορές υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια του επικείμενου ύπνου, όπως το χασμουρητό, τα βαριά βλέφαρα και τα ερεθισμένα μάτια. Σε περίπτωση που εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, ο οδηγός οφείλει να πάρει μέτρα για την ασφάλειά του, αλλά και των συνεπιβατών.

Δείτε ακόμα: Φαρμακείο αυτοκινήτου: Όλα όσα πρέπει να περιλαμβάνει

Ταξίδι: Πώς οι οδηγοί μπορούν να αντιμετωπίσουν την υπνηλία

Ο καλύτερος τρόπος είναι να ξεκουραστεί σε ένα πάρκινγκ. Στα μεγάλα ταξίδια ο οδηγός θα πρέπει να ξεκουράζεται κάθε τέσσερις ώρες για περίπου 15-20 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης και σε περίπτωση που ο οδηγός δεν μπορεί να κοιμηθεί στο πάρκινγκ, χρήσιμο είναι να κάνει έναν μικρό περίπατο, προκειμένου να μπορέσει να πάρει φρέσκο αέρα, ενώ ίσως θα βοηθούσαν και κάποιες εύκολες ασκήσεις γυμναστικής.

Επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν ο οδηγός κληθεί να κάνει ταξίδι τις μεσημεριανές ώρες και μάλιστα μετά από φαγητό, ή αργά το βράδυ μετά από μια κουραστική ημέρα.

Παράλληλα, όταν κάνουμε μεγάλα ταξίδια δεν πρέπει να τρώμε πολύ, αλλά ούτε να είμαστε νηστικοί. Ελαφριά σνακ στην οδήγηση, μας παρέχουν ενέργεια και μας κρατούν ξύπνιους.

Ο οδηγός πρέπει πάντα να πίνει αρκετά υγρά, κάτι που δεν ισχύει μόνο για την οδήγηση σε μεγάλες αποστάσεις. Καλό είναι, βέβαια, να αποφεύγει αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη. Ένα ποτήρι καφέ θα σας βοηθήσει να μείνετε ξύπνιοι και να ολοκληρώσετε με ασφάλεια το ταξίδι σας.

Πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα μακρινό ταξίδι παίζει και η συνομιλία που μπορεί να έχει ο οδηγός με τον συνοδηγό. Σε πολλές περιπτώσεις και εφόσον έχει κουραστεί σε μεγάλο βαθμό μπορεί να αναλάβει την οδήγηση ο συνοδηγός. Εναλλακτικά, βάλτε τη μουσική δυνατά, ώστε να σας κρατάει ξύπνιους.

Τέλος, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή όταν ο οδηγός πριν από την οδήγηση έχει κάνει χρήση φαρμάκων, γιατί μια από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι η υπνηλία. Το ίδιο ισχύει και για οδηγούς που πάσχουν από χρόνια κόπωση ή διαταραχή του ύπνου.

Δείτε ακόμα: Πως να ελέγξω το αυτοκίνητο πριν από το ταξίδι

Avatar of Έλενα Κ.
Η Έλενα εργάζεται στον κλάδο του τουρισμού από το 2013, έχοντας εμπειρία από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά brands σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ελλάδα, ενώ παράλληλα διδάσκει και μαθήματα τουρισμού. Της αρέσει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, να γνωρίζει νέους ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και να ανταλλάσσει ιδέες και εμπειρίες! Όλα τα παραπάνω την καθιστούν την απόλυτη tourism expert!
Exit mobile version