Ταξίδι: Οδηγός για eco-friendly travelers

Ταξίδι: Εσύ τί είδους ταξιδιώτης είσαι;

Ταξίδι: Οδηγός για eco-friendly travelers

Ταξίδι: Τα τελευταία χρόνια ακούγονται όλο και περισσότερο οι όροι sustainable holidays και responsible traveling, αποτελώντας τη νέα ταξιδιωτική τάση.

Ο οικολογικός τουρισμός ακολουθεί τις αρχές της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας, προκειμένου να έχει το χαμηλότερο δυνατό αντίκτυπο στο περιβάλλον, αλλά και στον πολιτισμό μιας χώρας.

Πρόκειται για τον ταξιδιώτη που φροντίζει να μην επιβαρύνει το περιβάλλον με τις επιλογές του, να σέβεται τους ανθρώπους και τα μέρη που επισκέπτεται και να συμβάλλει επίσης στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Πώς, λοιπόν, μπορείς και εσύ να είσαι όσο πιο eco-friendly & responsible traveler γίνεται;

Ταξιδεύοντας συχνά τα τελευταία 3 χρόνια και γνωρίζοντας καλά πως σε κάθε αεροπλάνο, αυτοκίνητο, πλοίο που επιβιβάζομαι, «συνεισφέρω» στη μόλυνση του περιβάλλοντος, προσπαθώ να αντισταθμίζω τη μόλυνση αυτή, με μικρές αλλά σημαντικές ενέργειες, ώστε τουλάχιστον να είμαι όσο πιο eco-friendly ταξιδιώτης γίνεται πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το κάθε μου ταξίδι:

Ελάττωση της χρήσης πλαστικού

Πόσο συχνά αγοράζεις πλαστικά μπουκαλάκια νερού όταν ταξιδεύεις, όταν έχεις περπατήσει χιλιόμετρα σε μια πόλη και έχεις ιδρώσει από το πολύ περπάτημα; Ή πόσες φορές -αφού πέρασες τον έλεγχο αποσκευών στο αεροδρόμιο- δεν έχεις τρέξει να αγοράσεις νερό για να έχεις μαζί σου στο αεροπλάνο;

Αντί για τα παραπάνω, θα μπορούσες να έχεις το δικό σου θερμός με νερό που θα έχεις γεμίσει από τις ειδικές βρύσες τοποθετημένες στα αεροδρόμια ή να το κουβαλάς μαζί σου στις βόλτες σου στην πόλη. Αν πάλι το νερό στη χώρα που βρίσκεσαι δεν είναι πόσιμο, πήγαινε στο σούπερ μάρκετ και αγόρασε μόνο ένα αλλά μεγάλο μπουκάλι νερό από το οποίο θα γεμίζεις το θερμός σου πριν βγεις από το δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Φυσικά, πλαστικό δεν είναι μόνο το μπουκαλάκι του νερού, αλλά και οι σακούλες για ψώνια ή για τα σουβενίρ. Έχε μαζί σου πάνινες, οι οποίες δεν πιάνουν καθόλου χώρο.

Ταξίδι light

Όσο περισσότερο βάρος έχει το αεροπλάνο τόσο περισσότερη εκπομπή άνθρακα παράγει σε κάθε πτήση του. Άρα, όταν λέμε ταξιδεύουμε με όσο λιγότερα, δεν είναι μόνο για να μη κουβαλάμε εμείς επιπλέον βάρος, αλλά και για να μην κουβαλάει έξτρα βάρος και το αεροπλάνο και μολύνει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον.

Δες εδώ πώς μπορείς να κλείσεις οικονομικές πτήσεις!

Δεν εκτυπώνουμε τα boargind pass

Κάτι τόσο απλό, αλλά και τόσο σημαντικό. Πλέον οι περισσότερες αεροπορικές με τη διαδικασία του web check-in, δίνουν την επιλογή να έχεις e-ticket με barcode ή QRcode στο κινητό σου. Δε χρειάζεται λοιπόν να εκτυπώνεις!

Ακόμα και να πρέπει να παραδόσεις αποσκευή στο γκισέ, μπορείς να κάνεις από πριν το check-in σου online και όταν παραδόσεις την αποσκευή σου να ζητήσεις να μη σου εκτυπώσουν το boarding pass, αλλά μόνο το χαρτάκι με το barcode της βαλίτσας σου.

Έχουμε δικά μας travel amenities

Στις μεγάλες πτήσεις, οι αεροπορικές συνηθίζουν να δίνουν κουβερτάκια τυλιγμένα σε πλαστικές σακούλες, αλλά και ακουστικά μέσα σε πλαστικά σακουλάκια. Πείτε όχι! Το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα που δίνουν μαζί με το φαγητό. Μην το ανοίξετε! Χρησιμοποιήστε τα δικά σας μαχαιροπίρουνα από μπαμπού και δείξτε οικολογική συνείδηση. Αν πάλι δεν μπορείτε να το αποφύγετε, όπως όταν σας δίνουν πλαστικό ποτηράκι για το αναψυκτικό σας, περιορίστε τη χρήση τους, ζητώντας να σας ξαναγεμίσουν το ίδιο ποτήρι.

Επιλέγουμε eco-friendly χώρες

Kαλό είναι να προτιμούμε χώρες, οι οποίες παλεύουν να είναι όσο πιο sustainable γίνεται και προσπαθούν να προστατεύσουν το τοπικό τους οικοσύστημα, αλλά και τον πλανήτη μας. Χώρες όπως η Σλοβενία και η Πορτογαλία είναι μέρη που έχουν θέσει το στόχο να γίνουν όσο πιο eco-friendly γίνεται και εμείς μπορούμε να τα στηρίξουμε επιλέγοντας να ταξιδέψουμε εκεί.

Μπες στα ΜΜΜ

Το να χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το περιβάλλον. Σημαίνει ότι δε χρησιμοποιείς όχημα και συνεπώς δε δημιουργείς επιπλέον ρύπους, ενώ παράλληλα παίρνεις και μια μικρή δόση από την καθημερινότητα των ντόπιων. Παράλληλα, εξοικονομείς χρήματα.

Eco-friendly hotels

Διάλεξε οι επόμενες διακοπές σου να είναι σε ξενοδοχεία, ξενώνες και hostel που λαμβάνουν υπόψη τους το περιβάλλον, ξενοδοχεία που κάνουν χρήση τοπικών βιολογικών τροφίμων, που δεν αλλάζουν σεντόνια ή πετσέτες κάθε μέρα και φυσικά περιλαμβάνουν προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Οικολογική χρήση στο ξενοδοχείο

Συμπεριφέρσου λες και είσαι σπίτι σου. Θα αφήνεις ανοιχτά φώτα, ανοιχτό θερμοσίφωνα, ανοιχτά κλιματιστικά όλη μέρα; Γιατί να το κάνεις στο ξενοδοχείο; Το ίδιο ισχύει και για τα σεντόνια και τις πετσέτες. Μη ζητάς να στα αλλάζουν κάθε μέρα εφόσον δεν έχουν λερωθεί σημαντικά.

Avatar of Έλενα Κ.
Η Έλενα εργάζεται στον κλάδο του τουρισμού από το 2013, έχοντας εμπειρία από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά brands σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ελλάδα, ενώ παράλληλα διδάσκει και μαθήματα τουρισμού. Της αρέσει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, να γνωρίζει νέους ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και να ανταλλάσσει ιδέες και εμπειρίες! Όλα τα παραπάνω την καθιστούν την απόλυτη tourism expert!
Exit mobile version