Την ερχόμενη Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου για την καταβολή των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων στους ασφαλισμένους.
Αυτό αφορά όσους είχαν περικοπές στα δώρα των επικουρικών συντάξεων κατά το 11μηνο (Ιουνίου 2025 – Μαΐου 2016). Επίσης επισημαίνεται πως τον Απρίλιο του 2024 το θέμα των αναδρομικών αυτών είχε συζητηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο και μάλιστα ο Άρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είχαν εκδώσει διαφορετικές αποφάσεις επί αυτού.
Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΣτΕ δεν δικαίωνε τους συνταξιούχους αναφορικά με το θέμα των αναδρομικών, ωστόσο ο Άρειος Πάγος τους δικαίωνε.
Δείτε ακόμα: Αναδρομικά 2025: Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Συντάξεις: Τα σενάρια για τα αναδρομικά
Πάντως υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες διάφορα σενάρια αναφορικά με το θέμα των αναδρομικών.
Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ενδέχεται να κρίνει ότι δεν είναι αντίθετες οι αποφάσεις μεταξύ του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για το εν λόγω θέμα και το πρώτο να μην προχωρήσει σε κρίση αναφορικά με την συνταγματικότητα της διάταξης ή μη.
Ένα άλλο σενάριο είναι είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να κρίνει in abstracto τη συνταγματικότητα ή μη των περικοπών των δώρων για το 11μηνο μόνο ( Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016) για το μέλλον. Δηλαδή η κρίση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου να μην έχει αναδρομική ισχύ.
Δείτε ακόμα: Πώς θα γίνεται η ενημέρωση μέσω gov για τις νέες συντάξεις
Συντάξεις: Οι περικοπές
Πάντως εάν οι περικοπές που έγιναν στις επικουρικές συντάξεις κριθούν από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο:
-συνταγματικές, τότε το δημόσιο δεν θα χορηγήσει αναδρομικά στους συνταξιούχους που προσέφυγαν στα δικαστήρια για το θέμα αυτό αλλά ούτε και σε εκείνους που δεν προσέφυγαν/
-αντισυνταγματικές, τότε η έκβαση των εκκρεμών αγωγών για τα δώρα του 11μήνου θα επηρεαστεί.
Σε αυτήν την περίπτωση το δημόσιο δεν θα δώσει εφάπαξ αποζημίωση στους συνταξιούχους που προσέφυγαν στα δικαστήρια.
Ωστόσο θα δοθεί αποζημίωση αφού προηγουμένως έχουν εκδικαστεί θετικά οι υποθέσεις αυτές σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.
Ακόμη, κάτι τέτοιο σημαίνει πως το δημόσιο δεν θα πληρώσει:
-εφάπαξ και αναδρομικά ύψους 500 εκατ. ευρώ σε σχεδόν 400.000 συνταξιούχους που προσέφυγαν δικαστικά
-αναδρομικά σε συνολικά 1.200.000 συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια. Και αυτό λόγω του ότι το μέτρο έχει ένα δημοσιονομικό κόστος άνω των 2 δισ. ευρώ.
Δείτε ακόμα: Πόσα ένσημα χρειάζεστε για σύνταξη