SWOC: Πώς θα βγείτε σε 1 λεπτό εάν το αυτοκίνητο σας πεσει στο νερό

Έπεσε το αυτοκίνητο στο νερό; Πώς θα βγείτε σε 1 λεπτό σύμφωνα με ειδικό

SWOC: Πώς θα βγείτε σε 1 λεπτό εάν το αυτοκίνητο σας πεσει στο νερό

Είναι ένας εφιάλτης για τους οδηγούς: Το αυτοκίνητο βγαίνει εκτός δρόμου, βυθίζεται στο νερό και μετατρέπεται σε μια θανάσιμη παγίδα.

Υπό τις σωστές συνθήκες, οι οδηγοί που διατηρούν την ψυχραιμία τους, έχουν την ευκαιρία να διαφύγουν από ένα βυθισμένο αυτοκίνητο. Το 2013, μια 22χρονη γυναίκα επέζησε, αφού το αυτοκίνητό της έπεσε από μία γέφυρα και βρέθηκε 8 μέτρα μέσα στο νερό.

Ένα λεπτό για να αποδράσετε

Ο φυσιολόγος Gordon Giesbrecht, συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα με εξειδίκευση στην κατάδυση οχημάτων και την υποθερμία, δήλωσε ότι οι επιβάτες έχουν ένα λεπτό στη διάθεσή τους για να διαφύγουν από ένα βυθιζόμενο αυτοκίνητο. Μόλις το όχημα βυθιστεί, έστω και μερικώς, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι ελάχιστες.

«Το ένα λεπτό είναι ένας μέσος όρος», είπε ο Giesbrecht. «Τα παράθυρα, σίγουρα θα λειτουργούν για 60 δευτερόλεπτα, αλλά αν ξέρετε τι κάνετε, μπορείτε να ανοίξετε το παράθυρο σε 10 ή 15 δευτερόλεπτα».

Σύμφωνα με τον Gordon, οι επιβάτες πρέπει να απομνημονεύσουν το ακρωνύμιο SWOC:

Seat belts off.
Windows open.
Out immediately.
Children first.

swoc car

Δηλαδή:

Βγάλτε τις ζώνες
Ανοίξτε τα παράθυρα
Βγείτε έξω αμέσως
Τα παιδιά έχουν προτεραιότητα

Surviving Vehicle Submersion in One Minute

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να ανοίξετε τις πόρτες, πράγμα που είναι λάθος», είπε ο Giesbrecht. «Το αυτοκίνητο βυθίζεται όλο και πιο βαθιά, και μόλις το νερό φτάσει στο παράθυρο, τότε δεν θα μπορείτε καν να το ανοίξετε. Έτσι, πρέπει να ανοίξετε το παράθυρο όσο πιο γρήγορα μπορείτε».

Ο Giesbrecht υποστηρίζει, ότι τα ηλεκτρικά παράθυρα θα πρέπει να λειτουργούν ακόμη και μέσα σε ένα λεπτό «επειδή η μίζα είναι αναμμένη».

Όταν βοηθάτε παιδιά, σπρώξτε πρώτα τα μεγαλύτερα έξω, για να μπορέσετε να βοηθήσετε τους πιο μικρούς επιβάτες. Ο Giesbrecht λέει, ότι είναι πιο εύκολο να σπρώχνετε παρά να τραβάτε επιβάτες έξω, οπότε μείνετε στο αυτοκίνητο μέχρι να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι πιο αδύναμοι επιβάτες.

Σε βαθιά νερά, τα αυτοκίνητα, συνήθως βυθίζονται με την μύτη μπροστά, οπότε μπορείτε να κερδίσετε μερικά ακόμα δευτερόλεπτα βγαίνοντας από το πίσω παράθυρο. Εάν υπάρχει κουμπί απελευθέρωσης στο μπροστινό κάθισμα για την πίσω πόρτα, τότε μπορείτε να διαφύγετε από πίσω, αλλά μην χάνετε χρόνο προσπαθώντας να το εντοπίσετε.

Μόλις το αυτοκίνητο αρχίσει να βυθίζεται, ο αέρας στην καμπίνα αρχίζει να μειώνεται. Οποιαδήποτε φυσαλίδα αέρα θα φεύγει από πίσω.

Σε πιο ρηχά νερά, ένα αυτοκίνητο μπορεί να βυθιστεί οριζόντια, έτσι οι επιβάτες θα μπορούσαν να επιβιώσουν έχουν λίγο παραπάνω αέρα, αλλά ο Giesbrecht είπε ότι αυτό το σενάριο είναι «πολύ σπάνιο».

Τα εργαλεία δεν λειτουργούν σε πολυστρωματικό γυαλί

Σύμφωνα με τον Giesbrecht, η θραύση του παραθύρου ενός αυτοκινήτου δεν είναι εφικτή. Τα αυτοκίνητα που έχουν πολυστρωματικό γυαλί, είναι ανθεκτικά στη μεγάλη δύναμη. Όταν έχετε μόνο ένα λεπτό για να σώσετε τον εαυτό σας, δεν αξίζει να χάσετε χρόνο ψάχνοντας για εργαλεία.

«Πολύ λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να σπάσουν ένα παράθυρο εξ αρχής», είπε. «Μόλις αλλάξουν τα φυσικά χαρακτηριστικά του νερού, δεν μπορείτε ούτως ή άλλως να σπάσετε το παράθυρο, ακόμη και αν έχετε σφυρί.»

Μόλις βρεθείτε στο νερό, λέει ο Giesbrecht, πρέπει να ελέγξετε την αναπνοή σας, να αξιολογήσετε το περιβάλλον και να ανεβείτε ή να κρατηθείτε στο όχημα όσο αυτό επιπλέει.

«Πρέπει να κρατηθείτε από το αυτοκίνητο όσο περισσότερο μπορείτε», είπε, «ή μέχρι να βρείτε το πιο κοντινό ή πιο εύκολο σημείο που μπορείτε να φτάσετε».

Η υποθερμία δεν αποτελεί άμεσο πρόβλημα, γιατί για να κρυώσει κάποιος τόσο πολύ ώστε να σταματήσει η καρδιά, χρειάζεται μια ώρα. Ωστόσο, ο πνιγμός είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο, ειδικά αν πανικοβληθείτε ή πάθετε σοκ μετά την πτώση στο νερό.

«Το πρώτο πράγμα που θα συμβεί όταν βρεθείτε σε κρύο νερό είναι μια αντίδραση στο κρύο, η οποία περιλαμβάνει λαχάνιασμα και γρήγορη ή βαριά αναπνοή», είπε. «Το κρύο μπορεί να εξουδετερώσει τους μυς και τα νεύρα, και να χάσετε την ικανότητα να κολυμπήσετε. »

«Υπάρχει η αρχή 1-10-1», πρόσθεσε ο Giesbrecht. «Έχετε ένα λεπτό για να ελέγξετε την αναπνοή σας. Δέκα λεπτά ουσιαστικής κίνησης. Και περίπου μία ώρα πριν χάσετε τις αισθήσεις σας λόγω υποθερμίας».

Κάντε τον εαυτό σας ορατό

Ο Andy Blair, διευθυντής του National Outdoor Leadership School, έδωσε αρκετές συμβουλές επιβίωσης, εφόσον βγείτε από το αυτοκίνητο και πέσετε στο νερό. Είπε να κρατήσετε τα παπούτσια σας. Μπορεί να φανούν χρήσιμα, όταν κολυμπάτε σε ανοιχτά νερά και σκαρφαλώνετε σε βράχια ή άλλο τραχύ έδαφος.

«Αν φοράτε μπότες, μπορεί να σας δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα», είπε, «αλλά μόλις φτάσετε στην στεριά, πρέπει να έχετε παπούτσια μαζί σας».

Ο Blair υποστηρίζει, ότι το να φοράς καθημερινά ρούχα σε κρύο νερό που κινείται καθοδικά και να μην έχεις σωσίβιο είναι «πιθανότατα μία από τις χειρότερες καταστάσεις που μπορείς να βρεθείς».

Εάν η ακτή δεν αποτελεί επιλογή, λόγω της απόστασης ή της αντοχής σας, βρείτε ένα κομμάτι του αυτοκινήτου ή ανεβείτε σε ένα μεγαλύτερο αντικείμενο, αν μπορείτε. Επίσης, σηκώστε ψηλά αντικείμενα που θα μπορούσαν να τραβήξουν την προσοχή ενός συνεργείου έρευνας και διάσωσης ή ανθρώπων που βρίσκονται στην περιοχή.

«Για τον μέσο άνθρωπο, η καλύτερη επιλογή, είναι να βρει κάτι με το οποίο μπορεί να μείνει στην επιφάνεια και να γίνει όσο πιο ορατός γίνεται», πρόσθεσε.

Avatar of Κωνσταντίνος Καράπαπας
Ο Κωνσταντίνος Καράπαπας γεννήθηκε το 1984 στην Θεσσαλονίκη και ζει μόνιμα στην Καλαμάτα. Σπούδασε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες στο ΤΕΙ Λάρισας. Από το 2007 ασχολείται με την κατασκευή ιστοσελίδων και το SEO. Υπήρξε ιδιοκτήτης και δημιουργός του επιτυχημένου ενημερωτικού μέσου Dnews (dikaiologitika.gr) από όπου το 2023 αποχώρησε. Είναι διευθυντής του Pelop.gr , του ενημερωτικού website της ιστορικής εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στο e-howto.gr έχει αναλάβει να μας ενημερώνει για θέματα τεχνολογίας και όχι μονο.