Στρατιωτικές σχολές: Τι αλλάζει στις Πανελλήνιες

Αλλαγές προ των πυλών

«Κλείδωσαν» οι αλλαγές  για την πρόσβαση στις Στρατιωτικές Σχολές μέσω Πανελληνίων καθώς όπως ανακοινώθηκε μετά την συνάντηση των υπουργών Παιδείας και Αμύνης, δίνεται πλέον η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές από 3 Επιστημονικά Πεδία και ΕΠΑΛ.

Το παραπάνω μέτρο αναμένεται να υλοποιηθεί από τις επόμενες Πανελλήνιες δηλαδή αυτές του 2026. Παράλληλα, στην συνάντηση αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε η αύξηση του μισθού των σπουδαστών σε αυτές καθώς εφεξής από 165 ευρώ τετραπλασιάζεται στα 609.

Εξειδικεύοντας, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι αναφορικά με την αύξηση των αποδοχών των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών, τετραπλασιάζονται οι αποδοχές των σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 165 ευρώ σε 609 ευρώ, ενώ διπλασιάζονται οι αποδοχές των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών από 124 σε 249 ευρώ.

Επιπλέον, θα τους χορηγείται φοιτητικό πάσο και θα διπλασιαστούν τα κονδύλια υποστήριξης σπουδών και παροχών στους σπουδαστές.

Δείτε ακόμα: Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025: Οι ημερομηνίες εξέτασης

Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού θα προχωρήσουν έργα ύψους 19,7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ικάρων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, ενώ θα γίνουν και έργα αναβάθμισης 18,1 εκατ. ευρώ από δωρεές για τις αίθουσες διδασκαλίας, τους κοιτώνες, τη βιβλιοθήκη, το εντευκτήριο και τις αίθουσες ψυχαγωγίας στη Σχολή Ευελπίδων, το αμφιθέατρο και τους κοιτώνες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, τα εστιατόρια και μαγειρεία της Σχολής Ικάρων καθώς και τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εστιατόρια και μαγειρεία της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.

Αναφορικά με τις νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη θα χορηγούνται διδακτορικοί τίτλοι σπουδών από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε τομείς αιχμής, θα προχωρήσει η σύνδεση διδακτορικής έρευνας με το Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας, θα χορηγούνται μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και την Ανώτατα Διακλαδική Σχολή Πολέμου, θα αναδειχθούν τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε Κέντρα Αριστείας, καθιερώνεται ο θεσμός του Στρατιωτικού Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και θα γίνει διασύνδεση με ΑΕΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δείτε ακόμα: Νέες ταυτότητες: Πώς κλείνω ραντεβού – Όλη η διαδικασία

Στρατιωτικές σχολές: Τι αλλάζει στις Πανελλήνιες

Η εκστρατεία προσέλκυσης νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις περιλαμβάνει καμπάνια ενημέρωσης για τις προοπτικές καριέρας στις Ένοπλες Δυνάμεις, στοχευμένες δράσεις στα σχολεία, ενώ ήδη διεξάγονται δράσεις, όπως ο πλους μαθητών στο πλαίσιο της Ναυτικής εβδομάδας αλλά και η χρήση εξομοιωτών πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα ανωτέρω προέκυψαν κατόπιν πρωτοβουλιών των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να διερυνθούν τα κίνητρα όσων επιθυμούν να φοιτήσουν σε Στρατιωτικές Σχολές. Οι εκατοντάδες κενές θέσεις στα ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων) και τις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών που προέκυψαν από τις Πανελλήνιες 2024 αποτέλεσαν πλήγμα και από την πρώτη στιγμή τα δύο Υπουργεία ξεκίνησαν να επεξεργάζονται σχέδια για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των τελειόφοιτων μαθητών για τις στρατιωτικές σχολές που μέχρι πρότινος ήταν υψηλά στις προτιμήσεις τους.

Στη Σχολή Ικάρων (Ιπτάμενοι) καλύφθηκαν 61 από τις 75 θέσεις και στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) από τις 200 θέσεις καλύφθηκαν μόνο οι 52. Αυτό ισοδυναμεί με την απώλεια 460 συνολικά αξιωματικών και υπαξιωματικών μέσα σε μια μέρα και βέβαια δεν υπάρχουν επιλαχόντες, με επακόλουθο οι θέσεις να παραμείνουν κενές. Μόλις έγινε αντιληπτή αυτή η χαοτική για τα δεδομένα των στρατιωτικών σχολών απώλεια δυναμικού κρίθηκε επιβεβλημένο να παρθούν άμεσα μέτρα.

Μακροπρόθεσμα, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι οι δράσεις που δρομολογούνται ώστε να καταστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις πιο ελκυστικές στις νέες και τους νέους αφορούν σε νέες δυνατότητες σταδιοδρομίας με νέα σύγχρονη δομή δυνάμεων, νέο σύστημα εξέλιξης, νέο πιο δίκαιο μισθολόγιο, νέο σύστημα μεταθέσεων με κίνητρα και το πλέον τεχνολογικά εξελιγμένο και καινοτόμο περιβάλλον.

Αναφορικά με την ουσιαστική στήριξη των στελεχών και των οικογενειών τους, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι σχετικά με την παροχή στέγης ήδη είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα κατασκευής 1.000 κατοικιών με στόχο τις 3.000 κατοικίες το 2030. Επίσης, θα προχωρήσει η αναβάθμιση των παιδικών σταθμών, το Κέντρο Ειδικής Αναπτυξιακής Φροντίδας Παιδιών για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών διαταραχών παιδιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, η αξιοποίηση των ΑμεΑ από τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα βελτιωθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με το νομοσχέδιο να βρίσκεται σε τελική επεξεργασία, ενώ θα δημιουργηθεί και Μονάδα Φροντίδας Αποστράτων με στόχο τη φιλοξενία των ευάλωτων.

 

Exit mobile version