Στα «σκαριά» νέος e-katanalotis με τα καλύτερα επιτόκια στις τράπεζες

Θα δημιουργηθεί νέα πλατφόρμα στα πρότυπα του e-katanalotis όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να δουν συγκεντρωτικά τα επιτόκια όλων των τραπεζών

Περιεχόμενα

Μία πρόταση που θα κάνει την ζωή των καταναλωτών ευκολότερη και θα γλιτώσει τα ραντεβού και τα τηλέφωνο στις τράπεζες, φέρνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν από τα χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων μίας ημέρας (0,03%) και προθεσμιακών καταθέσεων για νοικοκυριά (1,85%). Για τις επιχειρήσεις, τα αντίστοιχα επιτόκια κυμαίνονται στο 0,19% για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου και στο 2,98% για τις προθεσμιακές καταθέσεις, τοποθετώντας την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ. Η συνθήκη αυτή, σε συνδυασμό με τη διαρκή οικονομική αβεβαιότητα, έχει οδηγήσει κεφάλαια ύψους 7,2 δισ. ευρώ από κατοίκους της Ελλάδας σε τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Δείτε εδώ Πώς θα φορολογούνται τα κρυπτονομίσματα

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιδιώκει μέσω της έρευνας αυτής να αναλύσει τη δομή της αγοράς καταθέσεων και να προτείνει τρόπους βελτίωσης του ανταγωνισμού και της διαφάνειας. Η πρόθεση είναι οι προτάσεις να εναρμονιστούν με αντίστοιχα παραδείγματα σε Ολλανδία και Βέλγιο, όπου έχουν ήδη γίνει σχετικές παρεμβάσεις.

Συγκεντρωτική Πλατφόρμα για τα Επιτόκια

Μεταξύ των προτάσεων της ολλανδικής αρχής ανταγωνισμού είναι η δημιουργία μίας συγκεντρωτικής πλατφόρμας όπου θα καταγράφονται τα επιτόκια καταθέσεων, επιτρέποντας στους καταναλωτές να συγκρίνουν εύκολα τις προσφορές των τραπεζών.

Πρόκειται για μία δομή στα πρότυπα του e-katanalotis ή της πλατφόρμας της ΡΑΑΕΥ για τις τιμές ρεύματος, και η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού φέρεται να εξετάζει σοβαρά την εισαγωγή ενός παρόμοιου συστήματος.

Δείτε εδώ Λογαριασμός μισθοδοσίας: Πώς ανοίγουμε σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς

Διευκόλυνση της Μεταφοράς Καταθέσεων

Παράλληλα, οι Αρχές Ανταγωνισμού σε Ολλανδία και Βέλγιο έχουν εισηγηθεί αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για να διευκολύνουν τους καταθέτες στη μεταφορά χρημάτων μεταξύ τραπεζών, παρέχοντας ακόμη και τη δυνατότητα διατήρησης του ίδιου ΙΒΑΝ κατά τη διαδικασία αλλαγής τράπεζας.

Στην Ελλάδα, η Επιτροπή διαπιστώνει σημαντικά κενά στην ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις επιλογές τους σε καταθετικά προϊόντα. Έτσι, θεωρείται πιθανό ότι στο τελικό πόρισμα θα περιλαμβάνονται συστάσεις προς τις τράπεζες για βελτίωση της πληροφόρησης, ειδικά για τα προϊόντα προθεσμιακών καταθέσεων.

Exit mobile version