...

Σάββατο του Λαζάρου: Γιατί φτιάχνουμε λαζαράκια

Λαζαράκια: Τι συμβολίζουν και γιατί τα τρώμε σήμερα;

Σάββατο του Λαζάρου: Γιατί φτιάχνουμε λαζαράκια 1

Το Σάββατο του Λαζάρου φτάνει και πάντα τέτοια μέρα στους φούρνους – ειδικά της περιφέρειας – οι πολίτες ζητούν τα λαζαράκια.

Τα λαζαράκια είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια που παρασκευάζουν οι χριστιανοί το Σάββατο του Λάζαρου.

Έχουν το σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες, και συμβολίζουν την ανάστασή του.

Είναι νηστίσιμα, δηλαδή δεν περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά. Για τον λόγο αυτό, σε αντίθεση με τα τσουρέκια, αλείφονται με ελαιόλαδο για να γίνουν πιο γυαλιστερά.

Δείτε ακόμα: Τι τρώμε το Σάββατο του Λαζάρου 2025

Σάββατο του Λαζάρου: Γιατί φτιάχνουμε λαζαράκια

Παρότι στις μέρες μας τα λαζαράκια αγοράζονται ως επί το πλείστον έτοιμα από το τοπικό αρτοποιείο, παλαιότερα οι γυναίκες ζύμωναν τη ζύμη για τα λαζαράκια, σε σχήμα ανθρώπου, ως σύμβολο της ζωής που νικάει τον θάνατο.

Ένα από τα λαζαράκια το κρατούσαν στο σπίτι όλο το χρόνο και είτε το έτρωγαν τον επόμενο χρόνο είτε το πετούσαν στη θάλασσα για να το φάνε τα ψάρια.

Τα «Λαζαράκια» ή «Λαζάρηδες» ή «Λαζαρούδια» είναι μικρά νηστίσιμα ψωμάκια, τα οποία πρόσφεραν οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο (το Σάββατο του Λαζάρου) στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα.

Δείτε ακόμα: Κυριακή των Βαΐων 2025: Τι τρώμε

Πώς φτιάχνουμε λαζαράκια

Υλικά για 6 μεγάλα ή 12 μικρά Λαζαράκια:

-150 ml ηλιέλαιο
-150 ml ελαιόλαδο
-300 ml κανελόζουμο
-200 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
-100 ml κόκκινο κρασί
-220 γρ. ζάχαρη
-1 κ.γ κανέλα
-½ κ.γ. γαρύφαλλο
-Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
-1 σφηνάκι ρακί
-2 φακελάκια ξερή μαγιά (16 γρ)
-1 κ.γ. μαχλέπι
-¼ κ.γ. μαστίχα
-¼ κ.γ αλάτι
-1 ½ κιλό περίπου αλεύρι για τσουρέκι
-Ολόκληρα γαρύφαλλα
-Σταφίδες και καρύδια
-Μέλι

Δείτε ακόμα: Πάσχα 2025: Πότε βάφουμε τα αυγά

Σάββατο του Λαζάρου: Γιατί φτιάχνουμε λαζαράκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

-Σε ένα μπρίκι βράζουμε 2-3 ξυλαράκια κανέλας με 300 ml νερό για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Τόσο όσο να αντέχει το δάχτυλό μας μέσα στο νερό.

-Το αδειάζουμε σε μία λεκάνη και βάζουμε τη μαγιά 3-4 κ.σ. και αλεύρι από το αλεύρι που έχουμε στα υλικά μας, μέχρι να κάνουμε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

-Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υγρά στοιχεία, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το αλάτι και ανακατεύουμε.

-Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και σιγά-σιγά το αλεύρι. Δουλεύουμε με τον γάντζο μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ όπως το τσουρέκι.

-Το σκεπάζουμε για 1 ώρα περίπου να διπλασιαστεί.

-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C και στρώνουμε λαδόκολλα στα ταψιά μας.

-Χωρίζουμε το ζυμάρι και πλάθουμε μακρόστενα ψωμάκια που τα γεμίζουμε με καρύδια και σταφίδες.

-Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι ζυμάρι και το τυλίγουμε χιαστή. Καρφώνουμε ματάκια από γαρύφαλλα και αφήνουμε 15 λεπτά στην άκρη να ξεκουραστούν.

-Φουρνίζουμε ένα-ένα το ταψάκι για 40 λεπτά τα μεγάλα και μισή ώρα περίπου τα μικρά.

-Όταν τα βγάλουμε διαλύουμε λίγο μέλι με ελάχιστο νερό και αλείφουμε τα λαζαράκια μας να γυαλίσουν.

mm
Η Δήμητρα Ιωαννίδη είναι ανήσυχο πνεύμα που ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως φιλόλογος, αλλά η συγγραφή ήρθε να ταράξει τα νερά, καθοδηγούμενη από τις κοινωνικές - οικολογικές ανησυχίες. Τα οικολογικά ζητήματα και η συγγραφή αποτελούν τα βασικά της ενδιαφέροντα και θα τα μοιράζεται με τους αναγνώστες του e-howto. 🐝