Ρινοπλύσεις: Πώς θα καθαρίσω τη μύτη του μωρού;

Η διαδικασία κάνει τους γονείς να αισθάνονται θηριοδαμαστές!

μωρό

Οι ρινοπλύσεις στο νεογέννητο μωρό, το βρέφος αλλά και το παιδί, βοηθούν στο να έχουν καθαρή και βατή ρινική αναπνευστική οδό χωρίς εκκρίματα, καθώς αυτά τα καθιστούν νευρικά, με θορυβώδη αναπνοή και τους επιβαρύνει την καθημερινότητα, τον ύπνο και τη σίτιση.

Οι νέοι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το νεογέννητο τους μέχρι την ηλικία περίπου των 6 μηνών δεν γνωρίζει να χρησιμοποιεί το στόμα του για αναπνοή, κατά συνέπεια η παρουσία εκκρίσεων στη μύτη να το δυσχεραίνει σημαντικά, να κλαίει επίμονα και σε σπάνιες περιπτώσεις να παρουσιάζει ήπια αναπνευστική δυσχέρεια.

Δείτε ακόμα: Θερμόμετρο: Ο πλήρης οδηγός για να επιλέξεις το σωστό για το μωρό σου

Πότε καθαρίζουμε τη μύτη του μωρού;

Από τη στιγμή που θα γεννηθεί ένα μωρό αρχίζουμε να καθαρίζουμε τη μύτη του. Αν δεν έχει ιδιαίτερο μπούκωμα φροντίζουμε έστω και μία φορά το 24ωρο, δηλαδή κάθε βράδυ μετά το μπάνιο του για προληπτικούς λόγους να καθαρίζουμε τη μύτη του. Αν παρουσιάζει μπούκωμα ή ρουθούνισμα μπορούμε να το επαναλάβουμε πολλές φορές την ημέρα.

Αν παρατηρήσετε ότι η μύτη του έχει βλέννες

Τότε μπορείτε να χρησιμοποιήστε έναν ρινικό αποφρακτήρα για να απομακρύνετε τις μυξούλες από τη μύτη του παιδιού σας. Μην προσπαθήσετε να καθαρίσετε τη μύτη του με χαρτομάντιλο γιατί μπορεί να σπρώξετε τις βλέννες πιο μέσα ή να τραυματίσετε τη μύτη του παιδιού σας.

Αν η μύτη του είναι φραγμένη

Χρησιμοποιήστε σταγόνες φυσιολογικού ορού, πριν εφαρμόσετε τη συσκευή ρινικής απόφραξης. Βάλτε από μισή ή μια έως δυο αμπούλες φυσιολογικού ορού (η ποσότητα εξαρτάται από την ηλικία του μωρού – νηπίου) που βρίσκεται στα πλαστικά μπουκαλάκια με τόση δύναμη, ώστε οι εκκρίσεις να παρασυρθούν προς τον ρινοφάρυγγα και να τις καταπιεί. Το μωρό σας σίγουρα θα κλάψει, είναι σίγουρα μια δυσάρεστη γι αυτό διαδικασία αλλά είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει.

Εάν παραμένει η μύτη του βουλωμένη χρησιμοποιήστε μία σύριγγα των 5 ml. Γεμίστε την με φυσιολογικό ορό από ένα μεγάλο μπουκάλι και χύστε το με πίεση μέσα σε κάθε ρουθούνι. Φροντίστε μετά από μερικές χρήσεις να αντικαθιστάτε τη σύριγγα για να προστατεύετε το μωρό σας από τα μικρόβια.

Σε περιπτώσεις που οι βλέννες είναι πολλές και υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν τα αυτάκια του

Ζητήστε τη σύσταση του παιδίατρου για κάποιο αποστειρωμένο σπρέι θαλασσινού νερού αποστειρωμένα. Η διαδικασία είναι απλή: Βάζετε το ρύγχος στο ρουθούνι και πιέζετε το έμβολο. Μία ποσότητα θαλασσινού νερού με συγκεκριμένη πίεση θα σπρώξει τις μύξες προς τα έξω και θα ανακουφίσει το μωρό σας από τη βουλωμένη μύτη.

Δες εδώ πώς θα δώσεις σιρόπι στο μωρό

μωρό

Οι τρόποι που μπορεί η μύτη να καθαριστεί

1. Αναρρόφηση με ειδικές συσκευές που χρησιμοποιούν οι γονείς.

2. Ρινοπλύσεις με πληθώρα συσκευών που υπάρχουν

3. Με «φύσημα» της μύτης, που το μαθαίνει το παιδί ανάλογα με την ηλικία είτε από μόνο του, είτε μετά από καθοδήγηση

Για να γίνει σωστά ο καθαρισμός, θα πρέπει το στόμιο του αναρροφητήρα να δημιουργεί αρνητική πίεση ώστε να έρθουν οι εκκρίσεις στη συσκευή. Εάν τοποθετηθεί με οποιαδήποτε άλλη φορά, προκαλείται ενόχληση στο παιδί, δεν δημιουργείται αρνητική πίεση και το περιεχόμενο της αναρρόφησης είναι ελάχιστο έως ανύπαρκτο.

Ακριβώς η ίδια φιλοσοφία είναι και με τις ρινοπλύσεις. Οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιούμε (αμπούλα, σύριγγα, ή άλλα συστήματα ρινοπλύσεων), η φορά του νερού θα πρέπει να είναι προς το σημείο που λιμνάζουν οι εκκρίσεις. Σε καμία περίπτωση δεν ασκούμε μεγάλη πίεση για να γίνει ο καθαρισμός, διότι πίσω από το σημείο αυτό είναι το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας η οποία ενώνει τη μύτη του παιδιού με το αυτί. Η μεγάλη πίεση στη ροή του νερού, μπορεί να διανοίξει την ευσταχιανή, να περάσει νερό στο μέσο αυτί, να πονέσει το παιδί, να μετακινηθεί το τύμπανο προς τα έξω, να παραμείνει υγρό στο μέσο αυτί, ακόμα και να προκαλέσει στο παιδί συχνές ωτίτιδες.

Αναρρόφηση

Πιέζουμε τη συσκευή να αδειάσει από τον αέρα, την κρατάμε πιεσμένη, την τοποθετούμε κάθετα στην είσοδο του ρουθουνιού, ελευθερώνουμε το αεροθάλαμο, γίνεται αρνητική πίεση και αναρρόφηση των εκκρίσεων.

Οι αναρροφήσεις γίνονται κυρίως στα νεογέννητα και στα βρέφη και δεν πρέπει να γίνονται συχνά (μέχρι 2 ημερησίως) και μόνο αν η μύτη ακούγεται να έχει συμφόρηση.

Ρινοπλύσεις

Οι ρινοπλύσεις συνήθως γίνονται μέχρι το παιδί να μάθει να φυσάει καλά τη μύτη του. Κατά κανόνα χρησιμοποιούνται αμπούλες φυσιολογικού ορού, σύριγγες με φυσιολογικό ορό και ειδικές συσκευές. Η ποσότητα ορού που χρησιμοποιούμε είναι ανάλογη με την ηλικία του παιδιού.

-σε νεογέννητο, χρησιμοποιούμε ½ αμπούλα σε κάθε ρουθούνι τη φορά ή 2,5 ml με τη σύριγγα

-σε βρέφη, μια αμπούλα σε κάθε ρουθούνι τη φορά ή 5 ml με τη σύριγγα

-σε μεγαλύτερα παιδιά, μέχρι 10ml σε κάθε ρουθούνι τη φορά, ή με τις ειδικές συσκευές μέχρι 10 ml κάθε φορά

Αν το παιδί είναι καθιστό, η ροή του νερού θα είναι με οριζόντια φορά ενώ αν είναι σε ύπτια θέση με κάθετη φορά. Μεγάλη προσοχή και εδώ, οι ρινοπλύσεις να γίνονται με ήπια πίεση του ορού για την προστασία των αυτιών του παιδιού.

Πώς θα μάθουμε το παιδί να φυσάει τη μύτη;

Συνήθως τα παιδιά μετά την ηλικία των 2,5 ετών, μπορούν από μόνα τους να φυσούν τη μύτη τους.

Η παραμονή εκκριμάτων στη μύτη, πέρα από την αναπνευστική δυσχέρεια, προκαλεί οίδημα στις κόγχες, στον ρινικό βλεννογόνο, στις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), στην ευσταχιανή σάλπιγγα και κατά επέκταση στο αυτί (συλλογή υγρού δυσλειτουργία στην ευσταχιανή και ωτίτιδες).

Ένα απλό «τρικ» που βοηθάει τα παιδιά να μάθουν να φυσάνε τη μύτη είναι να προσπαθούν να σβήσουν ένα κεράκι διοχετεύοντας τον αέρα από τη μύτη και το στόμα κλειστό.

Extra tips

-Μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του μάθετε στο παιδί σας να φυσάει τη μύτη του κρατώντας του το χαρτομάντιλο.

-Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στο δωμάτιό του για να ανασαίνει καλύτερα.

-Τοποθετήστε μία πετσέτα στο πάνω μέρος του στρώματος στο κρεβάτι του ώστε το κεφάλι να είναι πιο ψηλά και να διευκολύνετε η αναπνοή του.

-Αν είναι πάνω από 5 ετών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρινικές ταινίες που διευκολύνουν την αναπνοή.

-Κάντε του ένα ζεστό μπάνιο. Αφήστε το να παίξει με το νερό και ρίξτε του νερό στο κεφαλάκι του για να μαλακώσει η βλέννα.

-Αυξήστε τα υγρά. Αν είναι βρέφος δίνετέ του περισσότερο γάλα, αν είναι παιδί δίνετέ του χυμούς, τσάι από βότανα, κοτόσουπες και άφθονο νερό.

-Αν το μπούκωμα δεν βελτιωθεί μετά από 7-10 μέρες ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως πρησμένο μέτωπο, μάτια, μύτη, πυρετός κ.λπ. επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό.

Δες εδώ πώς θα αντιμετωπίσεις το σύγκαμα του μωρού

Πόσο απαραίτητες είναι οι ρινοπλύσεις;

 

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.