Ψυχρολουσία για τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Γιατί θα αργήσει η αύξηση

Μπορεί να έχει ανακοινωθεί αύξηση στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αλλά οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή μπορεί να αργήσει αρκετά.

ΟΠΕΚΑ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ καθώς η αύξηση δεν ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει διάταξη σε υπό ψήφιση νομοσχέδιο, έτσι ώστε να περάσει από το κοινοβούλιο και θα θεωρηθεί νόμος του κράτους.

Μέχρι στιγμής αυτό δεν ισχύει, συνεπώς δεν ισχύει η αύξηση στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ από 1η Ιανουαρίου του 2025.

Δείτε ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνονται τα επιδόματα τον Ιανουάριο και πότε το επίδομα παιδιού 2025

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αυτό θα γίνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο και έτσι οι δικαιούχοι των επιδομάτων θα αρχίσουν να λαμβάνουν τις αυξήσεις από τον ΟΠΕΚΑ.

Γιατί θα καθυστερήσουν οι αυξήσεις στον ΟΠΕΚΑ

Μπορεί η αύξηση των επιδομάτων να γίνει νόμος τον Μάρτιο, αυτό ωστόσο δεν συνεπάγεται ότι θα δουν άμεσα οι δικαιούχοι αλλαγή στην πληρωμή τους.

Για να ισχύσει η αύξηση πχ στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα πρέπει οι δικαιούχοι να ξανακάνουν αίτηση, εφόσον έχει λήξει η ισχύς της προηγούμενης.

Παραδείγματος χάριν, ένας δικαιούχος που λαμβάνει Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και έχει κάνει αίτηση ανανέωσης σήμερα, θα λάβει το ποσό που λάμβανε μέχρι σήμερα μέχρι τον προσεχή Ιούνιο ακόμα και αν η διάταξη με τις αυξήσεις στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ ψηφιστεί τον άλλο μήνα.

Με δεδομένο αυτό, χιλιάδες δικαιούχοι των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ θα δουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς τους ακόμα και το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

 

Ψυχρολουσία για τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Γιατί θα αργήσει η αύξηση

Νέα κριτήρια στον ΟΠΕΚΑ

Παράλληλα θα καθιερώνονται νέα κριτήρια για τη λήψη των επιδομάτων στέγασης, παιδιού και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως καταθέσεις, ακίνητη και κινητή περιουσία.
Ειδικότερα:

1. ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ:

Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

Έτσι οι πιο ευνοημένοι είναι οι δικαιούχοι που εντάσσονται στη δεύτερη και την τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού, εφόσον βέβαια θα πληρούν τα περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων που θα θεσμοθετηθούν.

Δείτε εδώ Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Τα κριτήρια του ΟΠΕΚΑ

Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, για μια οικογένεια με δυο παιδιά η ακίνητη περιουσία δεν θα υπερβαίνει τις 210.000 ευρώ και το αυτοκίνητο τα 1.600 κυβικά.

• Όσοι ήταν στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία και έπαιρναν επίδομα 28 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί τώρα θα παίρνουν 45 ευρώ.
• Όσοι είχαν δύο παιδιά και έπαιρναν 56 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 90 ευρώ.
• Όσοι είχαν τρία παιδιά και έπαιρναν 112 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 180 ευρώ,
• ενώ με τέσσερα παιδιά και εισόδημα της τρίτης κλίμακας, από τα 168 ευρώ που παίρνουν σήμερα, θα λαμβάνουν 270 ευρώ.
Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε περισσότερες από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω 1,5 εκατ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ.
Καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

2.ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ:

Με τη νέα χρονιά το ΕΕΕ αυξάνεται περαιτέρω κατά 16% από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2023 αύξηση του ΕΕΕ από 200 σε 216 ευρώ (αύξηση 8%). Την οικονομική ενίσχυση λαμβάνουν περίπου 500.000 δικαιούχοι.

Δείτε εδώ Πόσο αυξάνεται το επίδομα ενοικίου του ΟΠΕΚΑ

Στο ΕΕΕ υπάρχουν και σήμερα περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα εφαρμοστούν και στα άλλα επιδόματα. Σήμερα λοιπόν το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.832 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.