Αγίου Δημητρίου 2024: Πότε είναι η μεγάλη γιορτή

Πολύ μεγάλη γιορτή!

Πότε είναι του Αγίου Δημητρίου 2024

Τα ονόματα Δήμητρα στις γυναίκες και Δημήτρης στους άντρες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου όλοι λίγο πολύ έχουμε φίλους, συγγενείς ή συναδέλφους που γιορτάζουν αυτήν την ημέρα.

Πότε είναι, λοιπόν, του Αγίου Δημητρίου που γιορτάζουν οι Δημήτρηδες και οι Δήμητρες;

Πότε είναι του Αγίου Δημητρίου 2024

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Δημήτριος γνωστός και ως Μυροβλήτης, είναι ένας από τους πιο λαοφιλείς αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η μνήμη του γιορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας κάθε χρόνο σε συγκεκριμένη ημερομηνία, η οποία είναι η 26η Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα για το 2024 η ημέρα του Αγίου Δημητρίου πέφτει ημέρα Σάββατο.

Δείτε ακόμα: Πως με μόνο 3 μέρες άδεια θα κάνεις 9 μέρες διακοπές!

Αγίου Δημητρίου 2024: Γιορτάζει η Θεσσαλονίκη

Πρόκειται ασφαλώς για μια πολύ μεγάλη γιορτή, ιδιαιτέρως για τη Θεσσαλονίκη, της οποίας είναι ο πολιούχος άγιος, καθώς ο εορτασμός της συνδυάζεται με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που λαμβάνει χώρα στη συμπρωτεύουσα για την 28η Οκτωβρίου.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει και ένας μεγάλος και ιστορικός ναός που τιμά το όνομα του Αγίου Δημητρίου. Επίσης ο δρόμος μπροστά από την εκκλησία έχει πάρει το ίδιο όνομα.

Φυσικά, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος άγιος και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Ελασσόνα, στην Κηφισιά, στον Κολινδρό, στη Ναύπακτο, στη Σιάτιστα και στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Δείτε ακόμα: 28η Οκτωβρίου: Tο τελευταίο τριήμερο του 2024

Η ζωή του Αγίου Δημητρίου

Σύμφωνα με τα κείμενα για τους βίους των Αγίων, ο Δημήτριος έζησε και μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη την εποχή του Διοκλητιανού.

Πιο συγκεκριμένα, λέγεται ότι ο Άγιος Δημήτριος μαρτύρησε επί Διοκλητιανού (δηλαδή το 284-305 μ.Χ.) εποχή κατά την οποία έλαβε χώρα ο πιο σκληρός διωγμός των Χριστιανών στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με την παρακίνηση ενός μέλους της Τετραρχίας, με το όνομα Γαλέριος.

Ωστόσο, για το πότε, το πως, αλλά και το που ξεκίνησε να λατρεύεται η μνήμη του Αγίου έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες.

Η επικρατέστερη άποψη αναφέρει ότι ο Δημήτριος δεν μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά στο Σίρμιο της Παννονίας, μια αρχαία περιοχή στην κεντρική Ευρώπη, πάνω από τον Δούναβη, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Ουγγαρία.

Παρόλα αυτά, το κέντρο της λατρείας του σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από την πρωτοχριστιανική κιόλας περίοδο, όπου μάλιστα έχει ανεγερθεί προς τιμήν του η διάσημη βασιλική, ίσως ο εντυπωσιακότερος και πιο επιβλητικός ναός της συμπρωτεύουσας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, η ταφή του έγινε στον μεγαλοπρεπή ναό που χτίστηκε προς τιμήν του τον 5ο αι. μ.Χ., δηλαδή στον ίδιο χώρο όπου μετά από πολλές αλλαγές, αλλά και καταστροφές στέκει ο σημερινός Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Από τον τάφο του εικάζεται ότι αναβλύζει άρωμα από μύρο, ένα αρωματικό ρετσίνι που ήταν ένα από τα δώρα που έδωσαν οι Τρεις Μάγοι στον Χριστό, εξ ου και το προσωνύμιο «Μυροβλύτης» που του αποδόθηκε.

Δείτε ακόμα: Πότε πέφτουν τα Χριστούγεννα 2024: Οι αργίες

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet