Πόσοι αναπληρωτές παραιτήθηκαν ή δεν ανέλαβαν υπηρεσία

Αναπληρωτές που παραιτήθηκαν ή δεν ανέλαβαν υπηρεσία: Ποιες είναι οι ποινές;

Πόσοι αναπληρωτές παραιτήθηκαν ή δεν ανέλαβαν υπηρεσία

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, συνολικά παραιτήθηκαν ή δεν ανέλαβαν υπηρεσία 837 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ, από τις προσλήψεις που έγιναν την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Συγκεκριμένα η υφυπουργός Παιδείας ανέφερε τα εξής:

«Στην πρώτη φάση των προσλήψεων –να μην αναφέρω ημερομηνίες γιατί έχει περάσει κι ο χρόνος-, στη δεύτερη φάση των προσλήψεων, αλλά και στην τρίτη φάση των προσλήψεων, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες του ψηφιακού φροντιστηρίου, έχουμε προσλάβει συνολικά 32.681 τ αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων: 22.850 στην πρωτοβάθμια, 9.831 στη δευτεροβάθμια».

«Δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν 585, δηλαδή ένα ποσοστό 1,79%. Νομίζω ότι είναι αρκετά χαμηλό. Για την τρίτη φάση δεν έχουμε στοιχεία γιατί –όπως και εσείς επισημάνατε- έληξε η προθεσμία και σύντομα θα αναλάβουν υπηρεσία».

«Για τα μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, υπάρχουν δυο φάσεις προσλήψεων και μια ειδική προκήρυξη. Στην πρώτη φάση προσλήφθηκαν 5.539 αναπληρωτές, στη δεύτερη φάση 1.858 αναπληρωτές. Στις 9/10 –η πρώτη ειδική προκήρυξη- προσλήφθηκαν 162 νοσηλευτές και εργασιοθεραπευτές. Σήμερα δηλαδή έχουν προσληφθεί συνολικά 7.559 μέλη».

«Δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν 252 μέλη, δηλαδή ποσοστό 3,33%, αρκετά χαμηλό, λίγο υψηλότερο από τη γενική εκπαίδευση και ο λόγος είναι ότι όλοι αυτοί βρίσκουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα και γι’ αυτό εν συνεχεία δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία».

Δείτε ακόμα: Αναπληρωτές 2024: Πότε γίνονται οι προσλήψεις σε α, β, γ και δ φάση

Αναπληρωτές: Οι ποινές παραίτησης

«Οι κυρώσεις ίσχυαν από το 2011. Είναι ακριβές ότι το ’15 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τις κατήργησε. Εμείς τις επαναφέραμε και τις επαναφέραμε γιατί η δική μας αποστολή, ο σκοπός και ο στόχος μας δεν είναι να τιμωρούμε τους εκπαιδευτικούς, είναι να υπάρχει απρόσκοπτη, συνεχής, αδιάλειπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων προς όφελος των μαθητών».

«Είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία η επιλογή της περιοχής ή του σχολείου αργότερα στο οποίο θέλουν οι εκπαιδευτικοί μας να δουλέψουν, να παρέχουν υπηρεσίες και αυτή πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα, διότι οιαδήποτε παραίτηση ή οιαδήποτε αδυναμία παροχής υπηρεσίας δημιουργεί αναστάτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία, δημιουργεί κενό λειτουργικό που πρέπει να καλυφθεί, δεν καλύπτεται αμέσως, καλύπτεται μετά από μερικές μέρες και εσείς και άλλοι συνάδελφοι ευλόγως θα έρθουν εδώ και θα ελέγξουν το Υπουργείο γι’ αυτό».

«Αποκλείονται, λοιπόν, δύο χρόνια για το τρέχον και επόμενο έτος, εάν προσληφθούν και δεν αναλάβουν υπηρεσία ή την αναλάβουν και παραιτηθούν. Στην περίπτωση που υπάρχει ειδική προκήρυξη όπως αυτή που αναφέρατε και ειδική προκήρυξη έχουμε –για να εξηγήσουμε- όταν έχει εξαντληθεί ο αξιολογικός πίνακας, όταν για συγκεκριμένες περιοχές δεν υπάρχει ενδιαφέρον ή όταν υπάρχουν επανειλημμένες παραιτήσεις ή μη αναλήψεις υπηρεσιών, τότε ο αποκλεισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, είναι για τρία χρόνια».

«Και να διευκρινίσω εδώ ότι αυτό δεν ισχύει για τους αναπληρωτές και τα μέλη ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού που υπηρετούν στα καταστήματα κράτησης».

Δείτε ακόμα: Κλειστά σχολεία: Ποιες μέρες του Νοεμβρίου δεν θα γίνει μάθημα

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet
Exit mobile version