Πώς θα ζεσταθούν οι κρυουλιάρηδες

Το παράδοξο

Το πότε ένας άνθρωπος κρυώνει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία ή ο μεταβολισμός.

Στην πραγματικότητα, η ευαισθησία μας στο κρύο κάθε χρόνο εκπαιδεύεται εκ νέου, ούτως ή άλλως, λόγω της αλλαγής των εποχών. Αν για παράδειγμα έχουμε 13 ή 14 βαθμούς τον Απρίλιο, το βρίσκουμε ζεστό και βγαίνουμε έξω χωρίς μπουφάν. Εάν οι θερμοκρασίες πέφτουν στους 13 ή 14 βαθμούς το φθινόπωρο, παγώνουμε.

Δείτε ακόμα: Πώς η ώρα που τρώμε επηρεάζει την υγεία μας

Είναι σαφές πως ακόμη και μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο να είναι κανείς λιγότερο ευαίσθητος στο κρύο. Παραδείγματος χάριν, μπορεί να βοηθήσει να μην οδηγείς μέχρι το γραφείο με το αυτοκίνητο, αλλά να περπατάς το τελευταίο χιλιόμετρο ή να παίρνεις εξαρχής το ποδήλατο. Εάν θέλετε να προκαλέσετε περισσότερο τον εαυτό σας, μπορείτε σταδιακά να συνηθίσετε τα ντους με εναλλαγές στη θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όμως κάθε προσαρμογή έχει τα όριά της, επειδή μεγάλο μέρος της αντίληψης του κρύου εξαρτάται από παράγοντες που δεν μπορούν να αλλάξουν. Περίπου 37 βαθμοί είναι η θερμοκρασία που θέλει να διατηρήσει το σώμα μας με κάθε κόστος. Οι υποδοχείς στο δέρμα μας μετρούν συνεχώς, αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μας αποκλίνει από αυτό. Όταν κάνει κρύο, ασυναίσθητα «μαζεύουμε», για να μειώσουμε την επιφάνειά μας και έτσι να εκπέμπουμε λιγότερη θερμότητα.

Δείτε ακόμα: Θολό παρμπρίζ: Ζεστός ή κρύος αέρας η λύση;

Οι γυναίκες συχνά τείνουν να κρυώνουν περισσότερο. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, έχουν συνήθως υψηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας, παχύτερο δέρμα και καλύτερη αναλογία επιφάνειας προς όγκο. Φυσικά παίζει ρόλο και η ηλικία, αφού κατά κανόνα, οι νεαροί ενήλικες αντιμετωπίζουν καλύτερα τις χαμηλές θερμοκρασίες επειδή έχουν υψηλότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό.

Σε κάθε περίπτωση και παρά την προσαρμοστικότητα μας, η αντίληψη της θερμοκρασίας παραμένει ατομική.

Exit mobile version