Πώς θα πληρώνονται από το κράτος οι γιαγιάδες που κρατάνε τα εγγόνια τους

Δράση «Νταντάδες της γειτονιάς»: Οικονομική στήριξη για τις γιαγιάδες που κρατάνε και προσέχουν τα εγγόνια τους - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Πώς θα πληρώνονται από το κράτος οι γιαγιάδες που κρατάνε τα εγγόνια τους

Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση φαίνεται πως γίνεται στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», αφού εισάγεται οικονομική στήριξη για τις γιαγιάδες που κρατάνε και προσέχουν τα εγγόνια τους.

Έτσι, το πρόγραμμα δεν αποσκοπεί μόνο στη στήριξη των επαγγελματιών του τομέα της φύλαξης παιδιών, αλλά και στην ενίσχυση της συμμετοχής μελών της οικογένειας, εφόσον βέβαια πληρούν τα αναγκαία κριτήρια.

Η επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024, όταν έλαβε χώρα και η εξειδίκευση των μέτρων για την οικογένεια.

Η εφαρμογή του προγράμματος πανελλαδικά αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025, με χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, το πρόγραμμα επεκτείνεται σε όλες τις γωνιές της Ελλάδος, προκειμένου να υποστηρίξει εργαζόμενους γονείς, προσφέροντας υπηρεσίες φροντίδας -μέσω voucher- για βρέφη και νήπια ηλικίας από 2 μηνών έως και 2,5 ετών.

Το πρόγραμμα δεν θα αποκλείσει τους άνδρες, ούτε στο κομμάτι των ωφελούμενων, ούτε στο κομμάτι των απασχολούμενων σε αυτό.

Δείτε ακόμα: Σχολεία: Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στο κυλικείο

Τα ποσά των voucher

Οι γονείς θα μπορούν να αποκτούν voucher με τα εξής ποσά:

– 500 ευρώ μηνιαίως για πλήρους απασχόλησης εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

– 300 ευρώ μηνιαίως για ανέργους ή μερικώς απασχολούμενους.

Δείτε ακόμα: YouTube: Πως με αυτούς τους 5 τρόπους θα γινει πιο ασφαλές για τα παιδιά

Πώς θα πληρώνονται από το κράτος οι γιαγιάδες που κρατάνε τα εγγόνια τους

Πώς θα πληρώνονται από το κράτος οι γιαγιάδες που κρατάνε τα εγγόνια τους

Η συμμετοχή παππούδων και γιαγιάδων ως επιμελητών είναι δυνατή, αλλά υπόκειται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν.  Οι απαιτήσεις αυτές διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών που θα παρέχονται.

Συγκεκριμένα, οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:

1. Εκπαίδευση και Εμπειρία: Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στη φύλαξη παιδιών ή να έχουν παρακολουθήσει σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

2. Δικαιολογητικά: Απαιτείται η προσκόμιση συγκεκριμένων δικαιολογητικών για την εγγραφή τους στο Μητρώο Επιμελητών.

3. Κανονισμοί και Έλεγχοι: Υπάρχουν κανονισμοί που διασφαλίζουν ότι οι υπηρεσίες πληρούν τα ποιοτικά και ασφαλή πρότυπα.

Η δυνατότητα ένταξης των γιαγιάδων στο πρόγραμμα σκοπό έχει την αξιοποίηση της εμπειρίας τους, παρέχοντας στις οικογένειες τη δυνατότητα να λάβουν σημαντική υποστήριξη στη φύλαξη των παιδιών τους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις απαιτήσεις και τη διαδικασία εγγραφής δείτε ΕΔΩ

Στο κομμάτι της φύλαξης αναμένεται να αξιοποιηθούν οι άνεργοι/ες επαγγελματίες του κλάδου αυτού, αλλά και γυναίκες μακροχρόνια άνεργες ή συνταξιούχοι, οι οποίες θα λάβουν την σχετική πιστοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα μειώσει και την αδήλωτη εργασία, καθώς οι περισσότερες κυρίες που φροντίζουν παιδιά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δεν εργάζονται νόμιμα.

Δείτε ακόμα: Εμβόλιο γρίπης: Ποια παιδιά πρέπει να το κάνουν;

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)