Πώς θα παίρνουν το επίδομα παιδιού το 2025 οι δικαιούχοι

Θεσπίζονται κόφτες για το επίδομα παιδιού αλλά και αυξάνονται τα ποσά. Πότε ξεκινάει η προπληρωμένη κάρτα για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Περιεχόμενα

Ριζικές αλλαγές θα έχουν οι δικαιούχοι στο επίδομα παιδιού καθώς από την μία αυξάνονται τα ποσά, από την άλλη όμως θα δημιουργηθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ουσιαστικά οι «κόφτες» θα πετούν εκτός τους δικαιούχους που λαμβάνουν το επίδομα ενώ έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα αλλά και αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού.

Δείτε εδώ Πώς θα κάνεις αίτηση για το επίδομα παιδιού ΟΠΕΚΑ

Τι αλλάζει

λλαγές έρχονται εντός του 2025 για το επίδομα παιδιού και τους δικαιούχους τους με ένα θετικό και ένα αρνητικό για τους δικαιούχους.
Το θετικό είναι ότι ανακοινώθηκαν αυξήσεις στα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχους γεγονός που για πολλούς θα αποτελέσει ανάσα. Το αρνητικό είναι ότι θα θεσπιστούν «κόφτες» που θα περιλαμβάνουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, γεγονός που όπως είναι λογικό θα πετάξει εκτός χιλιάδες δικαιούχους.

Αναλυτικά, το επίδομα παιδιού που καταβάλλεται σε δόσεις από τον ΟΠΕΚΑ θα είναι αυξημένο, ωστόσο υπάρχουν και δικαιούχοι οι οποίοι θα το χάσουν, καθώς εισάγονται περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι να δημιουργηθεί και ένα ενιαίο μητρώο επιδομάτων, προκειμένου να γνωρίζει το Δημόσιο ποιος και τι επίδομα λαμβάνει.

Εκτός από το επίδομα παιδιού Α21 δρομολογούνται αλλαγές και σε σειρά επιδομάτων. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει οι προωθούμενες αλλαγές στα επιδόματα φέρνουν αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2025 σε 1.200.000 δικαιούχους. Ωστόσο, θα υπάρξει ένα 20% το οποίο θα δει τα επιδόματα που λαμβάνει είτε να μειώνονται ή ακόμα και να κόβονται, καθώς ενεργοποιείται «κόφτης». Ειδικότερα, εκτός από τα δηλωθέντα εισοδήματα, υπολογίζονται πλέον καταθέσεις, ακίνητα (σπίτια, αγροτεμάχια) και πιθανά εισοδήματα από τρίτες πηγές. Επίσης, λαμβάνεται υπ’ όψιν και η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, μηχανές).

Βασική αλλαγή στο επίδομα παιδιού Α21 είναι ότι ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι από τα 28 ευρώ ανά τέκνο για το δεύτερο παιδί το ποσό από τη νέα χρονιά διαμορφώνεται στα 45 ευρώ ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

Προπληρωμένη κάρτα

Με καθυστέρηση θα ξεκινήσει η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ από το νέο έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προπληρωμένη κάρτα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου 2025 και θα αφορά μια σειρά επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με τη διαδικασία οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην τράπεζα που διατηρούν το τραπεζικό τους λογαριασμό για να λάβουν δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα.

Δείτε εδώ Επίδομα παιδιού και στέγασης: Ποια θα είναι τα όρια καταθέσεων και ακινήτων

Με την χρήση της προπληρωμένης κάρτας και την θεσμοθέτηση ορίου 50% στις αναλήψεις μετρητών η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει την φοροδιαφυγή και να ελέγξει τη χρήση των επιδομάτων που αποτελούν το 3% του ΑΕΠ. Οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την σταδιακή πληρωμή σχεδόν 3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 4 δισ. ευρώ που διατίθενται σήμερα στο πλαίσιο πολιτικών κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων επιδομάτων σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 10 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα κάποιος που παίρνει επίδομα ΟΠΕΚΑ ή επίδομα ανεργίας από ΔΥΠΑ ύψους 500 ευρώ θα μπορεί τα 250 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 250 ευρώ μέσω μετρητών. Να σημειωθεί ότι φυσικά θα μπορεί να ξοδέψει και όλο το ποσό μέσω της κάρτας όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.

Ακόμη η χρήση της προπληρωμένης κάρτας για συναλλαγές αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών θα επιβραβεύεται από τους παρόχους έκδοσής της με προγράμματα που ο καθένας από αυτούς θα γνωστοποιήσει στους δικαιούχους της, αλλά και στα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής.

Το συνολικό ποσό που θα μπορούσε να διανεμηθεί μέσω δημόσιων κληρώσεων δεν μπορεί να υπερβεί τα 8,5 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να δοθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στους οποίους οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογαριασμό πληρωμών. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών χορηγούν την προπληρωμένη κάρτα και παρέχουν την αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργίας της προς τους δικαιούχους χωρίς αντάλλαγμα.

Δείτε εδώ Ανάλγητη κυβέρνηση κόβει το επίδομα παιδιού σε όσους έχουν 1.600 κυβικά αυτοκίνητο

 

 

 

Exit mobile version