Πως θα λιώσω την κουβερτούρα με 3 διαφορετικούς τρόπους

Γλυκά και Χριστούγεννα πάνε μαζί. Αλλά για κάποιους και γλυκά και σοκολάτα πάνε μαζί. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων τότε σίγουρα θα χρειαστείς βοήθεια η εύκολους τρόπους για να λιώσεις την κουβερτούρα.

Γλυκά και Χριστούγεννα πάνε μαζί. Αλλά για κάποιους και γλυκά και σοκολάτα πάνε μαζί. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων τότε σίγουρα θα χρειαστείς βοήθεια η εύκολους τρόπους για να λιώσεις την κουβερτούρα.

Για να λιώσετε εύκολα και γρήγορα την κουβερτούρα σας, σπάστε τη σε κομματάκια με το χέρι και τοποθετήστε τη σε ένα γυάλινο μπολ. Λιώστε τη στο φούρνο μικροκυμάτων σε μεσαία ένταση (500W) για να μην σας καεί. Το κόψιμο σε μικρά κομμάτια βοηθάει στο εύκολο λιώσιμο, ενώ ο φούρνος μικροκυμάτων σε μεσαία ένταση είναι ιδανικός για γρήγορο λιώσιμο, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείτε λιγότερα μαγειρικά σκεύη.

Θα χρειαστείτε μόνο 2 λεπτά για να λιώσετε την κλασική κουβερτούρα στο φούρνο μικροκυμάτων και 1½ λεπτό για όλες τις υπόλοιπες γεύσεις (γάλακτος, λευκή και πραλίνα).

Το ιδανικό όμως φυσικά είναι να τη βάζετε διαδοχικά για 30 δευτερόλεπτα και να ανακατεύετε κάθε φορά ενδιάμεσα (3-4 φορές αρκούν). – Όταν λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, κόψτε την προηγουμένως σε μικρά κομματάκια.

Τοποθετήστε την στο μπεν μαρί και αφήστε τη σε μεσαία φωτιά χωρίς να ανακατέψετε. Προσέξτε μην σας πέσει νερό καθότι αλλάζει εντελώς την υφή της κουβερτούρας. Ανακατέψτε μόλις περάσουν 5 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο η κουβερτούρα λιώνει πιο εύκολα και γρήγορα και αποκτά λεία & βελούδινη υφή.

πωσ να λιώσω κουβερτουρα

Λιώσιμο κουβερτούρας σε μπεν μαρί ή bagno Maria όπως λένε και οι Ιταλοί

Χρησιμοποιήστε μια κατσαρόλα και ένα σκεύος (μπολ ανοξείδωτο ή γυάλινο) που να αντέχει σε υψηλή θερμοκρασία.

Ακουμπήστε το σκεύος πάνω στο στόμιο της κατσαρόλας. Βάλτε στην βάση της κατσαρόλας 4-5 εκ. νερό.

Πρέπει να φροντίσετε να εφαρμόζει καλά το μπολ στην κατσαρόλα και να σιγουρευτείτε ότι η βάση του δεν ακουμπάει στο καυτό νερό.

Βράστε το νερό σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να αρχίσει ήπιος βρασμός.

Ρίξτε στο μπολ τα 2/3 της σοκολάτας. Σβήστε τη φωτιά κι ανακατέψτε με μαρίζ.

Μόλις λιώσει η πρώτη δόση, προσθέσετε και την υπόλοιπη σοκολάτα.

Ανακατέψτε ξανά, μέχρι να λιώσει και να γίνει λεία η σοκολάτα.

Το μυστικό είναι να τη λιώσετε σταδιακά σε 2 δόσεις για να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία της και να παραμείνει γυαλιστερή. Έτσι σταθεροποιούνται οι κρύσταλλοι του βούτυρο κακάο και η λιωμένη σοκολάτα είναι λεία και γυαλιστερή.

Πως λιώνω κουβερτούρα στα μικροκύματα

Είναι πιο γρήγορη μέθοδος, αλλά πρέπει να έχετε το κατάλληλο σκεύος για τα μικροκύματα. Ένα μπολ δηλαδή που δεν θα αναπτύξει πολύ υψηλή θερμοκρασία στο φούρνο. Πρώτον γιατί δεν θα μπορείτε να το πιάσετε και να ανακατέψετε και δεύτερον για να προστατέψετε τη σοκολάτα από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Βάλτε μέσα στο μπολ τη σοκολάτα και λιώστε τη για 1 λεπτό στο 70% της δύναμης του φούρνου σας.

Βγάλτε από το φούρνο μικροκυμάτων κι ανακατέψτε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η σοκολάτα.

Επαναλάβετε, αυτή την φορά για 10-15 δευτερόλεπτα και ανακατέψτε καλά να διαλυθούν τυχόν κομμάτια σοκολάτας.

Προσέξτε, γιατί θέλει προσοχή το λιώσιμο της κουβερτούρας στα μικροκύματα μιας κι εξαρτάται ο χρόνος για το λιώσιμο από την ποσότητά της, από το πόση περιεκτικότητα έχει σε βούτυρο κακάο και από το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μικροκυμάτων σας. Να θυμάστε, ότι μέχρι να μάθετε να λιώνετε τη σοκολάτα σας στο φούρνο μικροκυμάτων, πρέπει σταδιακά να λιώνετε και να ανακατεύετε ενδιάμεσα. Ειδικά αν δεν έχει περιστροφική κίνηση ο φούρνος σας θα σας έλεγα να τον αποφύγετε.

Λιώσιμο κουβερτούρας με υγρά στην κατσαρόλα

Πολλές συνταγές σας ζητούν να λιώσετε τη σοκολάτα με γάλα ή κρέμα.

Σιγουρευτείτε ότι έχετε ψιλοκόψει τη σοκολάτα. Επίσης, έχετε κατά νου, ότι η σοκολάτα δεν πρέπει να λιώνει μαζί με πολύ μικρή ποσότητα υγρών. Για κάθε 50 γραμ σοκολάτας υπολογίστε περίπου 1 -1/2 κουταλιά της σούπας γάλα ή κρέμα που θα την προστατέψουν από το να πετρώσει.

Βάλτε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε κατσαρόλα με χοντρή βάση, με το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία, ποτέ σε δυνατή.

Ρίξτε μέσα το γάλα ή την κρέμα, χλιαρά. Και τα δυο υγρά, δεν πρέπει να είναι παγωμένα, γιατί επηρεάζουν τις θερμοκρασίες στο λιώσιμο σοκολάτας. Εάν πρόκειται να βάλετε μεγάλη ποσότητα υγρών στην σοκολάτα, είναι καλύτερα να βάλετε τα υγρά με τη μια, γιατί προσθέτοντας τα λίγα λίγα υπάρχει κίνδυνος να πετρώσει.