...

Πώς θα κάνεις τον νεροχύτη της κουζίνας να μην μυρίζει άσχημα

Πώς θα κάνεις τον νεροχύτη της κουζίνας να μην μυρίζει άσχημα

Αναζητάς λύσεις για να εξαλείψεις άσχημες οσμές από το νεροχύτη της κουζίνας σου;

Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να παρατηρήσεις άσχημες οσμές που αναδύονται από τον νεροχύτη της κουζίνας. Ωστόσο, υπάρχουν φυσικοί τρόποι επίλυσης ενός προβλήματος που κινδυνεύει να επιδεινωθεί όταν «βομβαρδίζεις» τους σωλήνες αποχέτευσης του νεροχύτη με προϊόντα καθαρισμού.

Τίποτα δεν είναι πιο ρυπογόνο για το περιβάλλον και επιβλαβές για την υγεία από αυτά. Η υπερβολική χρήση τεχνητών αρωμάτων, στην πραγματικότητα, μπορεί να επιδεινώσει τις επιπτώσεις στο οικιακό περιβάλλον, συμβάλλοντας έτσι στη ρύπανση των εσωτερικών χώρων του σπιτιού. Πώς λοιπόν; Ας δούμε πώς μπορείς να εξαλείψεις τις δυσάρεστες οσμές με σταθερό και φυσικό τρόπο.

Δείτε ακόμα: Τα 3 λάθη που φρακάρουν τον νεροχύτη

Γιατί ο νεροχύτης μυρίζει άσχημα;

Η πρόληψη είναι συχνά η ιδανική λύση σε προβλήματα που διογκώνονται με την πάροδο του χρόνου και στη συνέχεια, γίνονται πιο περίπλοκα στην επίλυσή τους. Ο σωλήνας του νεροχύτη στην κουζίνα είναι ένας απαραίτητος κόμβος για τη σύνδεση του νεροχύτη με την αποχέτευση.

Σε αυτόν τον σωλήνα, ο οποίος είναι κρυμμένος κάτω από τον νιπτήρα, συσσωρεύονται με τα χρόνια τα τρόφιμα, τα απόβλητα της κουζίνας, αλλά και τα άλατα και τα αντικείμενα που καταλήγουν κατά λάθος σε αυτόν. Αυτός ο σωλήνας ονομάζεται σιφόνι και έχει τη λειτουργία να παγιδεύει τις κακές οσμές. Ωστόσο αν παραμεληθεί και απολυμανθεί μετά από πολύ καιρό, τότε φράζει και δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τα υπολείμματα ή/και τις οσμές. Όλη αυτή η βρωμιά λιμνάζει και απελευθερώνει δύσοσμα αέρια προς τα έξω.

Πώς θα κάνεις τον νεροχύτη της κουζίνας να μην μυρίζει άσχημα

Τι να κάνεις σε τέτοιες περιπτώσεις;

Όταν ο νεροχύτης της κουζίνας βρωμάει, πρέπει να αποφεύγονται στην αποχέτευση χημικά προϊόντα αναμεμειγμένα με πρόσθετα, συντηρητικά, τεχνητά αποστάγματα που είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα και επιβλαβή για την αναπνοή και το δέρμα. Τα προϊόντα αυτά είναι επίσης διαβρωτικά για τα χαλύβδινα σιφώνια. Οι φυσικές μέθοδοι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο αποτελεσματικές, λιγότερο ρυπογόνος και πιο υγιεινές. Για να εξαλείψεις τις δυσάρεστες οσμές, μπορείς να περιοριστείς στη χρήση των παρακάτω. Συγκεκριμένα, μπορείς να προτιμήσεις:

ήπια χλωρίνη (προτιμότερη από το ξύδι, το οποίο έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα),
μαγειρική σόδα, καθώς και χοντρό αλάτι.

Η ήπια χλωρίνη, σε αντίθεση με τη συμβατική χλωρίνη, περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο είναι εξαιρετικό απολυμαντικό και αντιβακτηριακό. Η ένωση αυτή αποσυντίθεται και έχει σχεδόν ανεπαίσθητες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η οξείδωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου καταστρέφει τα μόρια οσμών και απολυμαίνει κατά των παθογόνων μικροοργανισμών από τα οργανικά υπολείμματα που καταλήγουν στην αποχέτευση.

Εάν επιλέξεις ήπια χλωρίνη, το μόνο που έχεις να κάνεις να κάνεις είναι:

να την αναμείξεις σε ένα λίτρο νερό
να το ρίξεις στον νεροχύτη της κουζίνας και
να το αφήσεις να δράσει για περίπου 20 λεπτά.

Στη συνέχεια, άφησε να τρέξει ζεστό τρεχούμενο νερό για 1 λεπτό. Επανέλαβε διαδικασία εάν οι οσμές επιμένουν.

Η μαγειρική σόδα, από την άλλη πλευρά, είναι ένα φυσικό απολυμαντικό. Η διαδικασία έχει ως εξής:

Βάλε νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα.

Όταν βράσει, σβήσε τη φωτιά και διάλυσε μέσα 5 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και 5 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι.

Ανακάτεψε καλά.
Ρίξε το μείγμα στον νεροχύτη και άφησε το να δράσει για 30 λεπτά ή ακόμα καλύτερα για ολόκληρη τη νύχτα.

Πως να αποτρέψεις τις οσμές του νεροχύτη;

Το ξέπλυμα με απαλή χλωρίνη ή με διττανθρακική σόδα και χοντρό αλάτι πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα για να αποφεύγεται η συσσώρευση και η ζημιά στους σωλήνες. Όταν η αποχέτευση είναι εντελώς ή σχεδόν εντελώς φραγμένη και το νερό δεν ρέει ομαλά από την τρύπα του νεροχύτη, το μόνο που απομένει είναι να αποσυναρμολογήσεις το σιφόνι και να το καθαρίσεις καλά. Σε πολλές περιπτώσεις, δε, ενδέχεται να πρέπει να αντικατασταθεί επειδή έχει υποστεί ζημιά.

Δείτε ακόμα: Πώς να ξεβουλώσεις με φυσικά υλικά τον νεροχύτη

Επιπλέον, μπορείς να προστατεύσεις την αποχέτευση, χρησιμοποιώντας φίλτρα αποχέτευσης που μπορούν να τοποθετηθούν στην οπή του νεροχύτη. Αυτές οι μικρές συσκευές κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ, αλλά συγκρατούν τρόφιμα και υπολείμματα τα οποία μπορείς να συλλέξεις εύκολα και να τα πετάξεις στον κάδο απορριμμάτων.

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet