Η γλυκοπατάτα δεν είναι απλώς ένας θρεπτικός θησαυρός της κουζίνας μας, αλλά κρύβει μέσα της μια εκπληκτική ζωτική δύναμη που μπορεί να μεταμορφώσει την αισθητική του σπιτιού σου. Αν και την έχουμε συνδέσει κυρίως με τη μαγειρική, το φυτό της (Ipomoea batatas) ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα εντυπωσιακά αναρριχητικά «Morning Glories» , κάτι που εξηγεί τα πανέμορφα, καρδιόσχημα φύλλα του και την ταχύτατη ανάπτυξή του.
Η δημιουργία ενός αναρριχητικού φυτού από γλυκοπατάτα είναι μια από τις πιο ανταποδοτικές και οικονομικές εμπειρίες αστικής κηπουρικής. Είναι η ιδανική λύση αν θέλεις να προσθέσεις μια τροπική πινελιά σε ένα ράφι, να δημιουργήσεις έναν «ζωντανό τοίχο» ή απλώς να παρακολουθήσεις τη μαγεία της φύσης να εξελίσσεται μέσα σε ένα βάζο με νερό.
Το πλεονέκτημά της είναι ότι αναπτύσσεται με ρυθμούς που σχεδόν τους βλέπεις με γυμνό μάτι, προσφέροντας πλούσιο πράσινο χρώμα που κυμαίνεται από έντονο λάιμ μέχρι βαθύ μοβ, ανάλογα με την ποικιλία που θα επιλέξεις.
Είτε είσαι έμπειρος λάτρης των φυτών είτε κάποιος που τώρα ξεκινά να διακοσμεί τον χώρο του, η γλυκοπατάτα είναι το τέλειο «πειραματόζωο»: συγχωρεί λάθη, δεν απαιτεί ακριβά λιπάσματα και έχει μια μοναδική ικανότητα να προσαρμόζεται στο φως του δωματίου σου.
Εδώ είναι ο οδηγός βήμα-βήμα για να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα:
Δες εδώ τα 10 πιο επικίνδυνα φυτά εσωτερικού χώρου για τα κατοικίδια

Η επιλογή της γλυκοπατάτας
Δεν κάνουν όλες οι γλυκοπατάτες για αυτή τη δουλειά.
Προτίμησε βιολογικές: Πολλές πατάτες του εμπορίου ψεκάζονται με αναστολείς φύτρωσης για να μην βγάζουν ρίζες στο ράφι. Οι βιολογικές είναι πιο πιθανό να «ξυπνήσουν» γρήγορα.
Ψάξε για «μάτια»: Διάλεξε μια πατάτα που έχει ήδη μικρά εξογκώματα ή μοβ σημαδάκια στις άκρες της.
Η προετοιμασία (Μέθοδος του βάζου)
Τοποθέτηση: Βρες ένα γυάλινο βάζο και γέμισε το με νερό. Τοποθέτησε τη γλυκοπατάτα έτσι ώστε το κάτω μισό (η πιο μυτερή άκρη συνήθως) να είναι μέσα στο νερό και το πάνω μισό έξω.
Στήριξη: Αν η πατάτα πέφτει μέσα στο βάζο, κάρφωσε 3-4 οδοντογλυφίδες γύρω-γύρω στο κέντρο της για να τη στερεώσεις στο χείλος του βάζου.
Φως & Νερό: Βάλε το βάζο σε ένα σημείο με άφθονο έμμεσο φως (π.χ. κοντά σε παράθυρο). Άλλαζε το νερό κάθε 2-3 μέρες για να παραμένει καθαρό και να μην σαπίσει η πατάτα.
Η φάση της ανάπτυξης
Ρίζες: Πρώτα θα δεις λευκές ρίζες να βγαίνουν μέσα στο νερό.
Βλαστοί (Slips): Μετά από 2-3 εβδομάδες, θα αρχίσουν να ξεπηδούν μοβ ή πράσινοι βλαστοί από το πάνω μέρος.
Καθοδήγηση: Μόλις οι βλαστοί μακρύνουν, μπορείς να τους αφήσεις να κρέμονται προς τα κάτω ή να τοποθετήσεις ένα καλάμι ή ένα σπάγκο για να αρχίσουν να αναρριχώνται.
Tips για “επαγγελματικό” αποτέλεσμα
Τσιμπλόγημα (Pinching): Αν θέλεις το φυτό σου να γίνει πιο “φουντωτό” και όχι μια μακριά, αδύνατη γραμμή, κόψε την κορυφή των βλαστών όταν φτάσουν τα 15-20 εκατοστά. Αυτό θα αναγκάσει το φυτό να βγάλει παρακλάδια.
Μεταφορά σε γλάστρα (Προαιρετικά)
Αν θέλεις το φυτό σου να ζήσει για χρόνια και να γίνει τεράστιο, μόλις οι βλαστοί βγάλουν πολλές ρίζες, μπορείς να τους κόψεις προσεκτικά από την πατάτα και να τους φυτέψεις σε γλάστρα με ελαφρύ χώμα. Η γλυκοπατάτα αγαπάει την υγρασία αλλά και την καλή αποστράγγιση.
Δες εδώ τα φυτά που δεν μπορείς να πεθάνεις με τίποτα













