Το σκόρδο αποτελεί βασικό συστατικό της μαγειρικής σε πολλές κουζίνες παγκοσμίως και προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά του είναι η συμβολή του στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις, ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Δείτε Γιατί δεν πρέπει να πίνετε νερό από τη βρύση του μπάνιου
Το σκόρδο είναι πλούσιο σε θειούχες ενώσεις, με πιο γνωστή την αλλισίνη. Κατά τη διάσπαση αυτών των ενώσεων, παράγονται πτητικές ουσίες που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλονται μέσω της αναπνοής και της εφίδρωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που η κατανάλωση σκόρδου συχνά συνοδεύεται από έντονη και επίμονη οσμή.
Πώς να μειώσετε τη μυρωδιά από το σκόρδο
Παρόλο που η έντονη οσμή του σκόρδου μπορεί να είναι ενοχλητική, υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να την εξουδετερώσετε:
1. Κατανάλωση γάλακτος ή γιαουρτιού
Η κατανάλωση γάλακτος, ιδιαίτερα πλήρους, συμβάλλει στην εξουδετέρωση των θειούχων ενώσεων του σκόρδου, καθώς τα λιπαρά του δεσμεύουν τις ουσίες που προκαλούν την έντονη μυρωδιά. Εναλλακτικά, το γιαούρτι μπορεί να προσφέρει παρόμοια δράση, χάρη στις πρωτεΐνες του.
Δείτε Πώς με ένα υλικό θα εξαφανίσετε τις δυσάρεστες οσμές από το ψυγείο
2. Φρούτα με φυσικά ένζυμα
Φρούτα όπως τα μήλα, τα μούρα, ο ανανάς και τα ακτινίδια περιέχουν ένζυμα που διασπούν τις θειούχες ενώσεις του σκόρδου. Η κατανάλωσή τους μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε σκόρδο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της δυσάρεστης οσμής.
3. Κατανάλωση μαϊντανού και αρωματικών βοτάνων
Η οσμή του σκόρδου δεν προέρχεται μόνο από το στόμα, αλλά και από το έντερο, με αποτέλεσμα να φτάνει στους πνεύμονες και το δέρμα. Ο μαϊντανός, χάρη στη χλωροφύλλη και τις πολυφαινόλες που περιέχει, δεσμεύει τις θειούχες ενώσεις και μειώνει την ένταση της οσμής. Παρόμοια αποτελέσματα έχουν επίσης ο βασιλικός, το θυμάρι, ο κόλιανδρος, η μέντα και ο άνηθος.
Με αυτούς τους φυσικούς τρόπους, μπορείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη του σκόρδου χωρίς να ανησυχείτε για την έντονη μυρωδιά του.