Πώς προστατεύουμε τα φυτά από κρύο, χιόνι, παγετό;

Συνδύασε τα παρακάτω και δεν θα έχεις ούτε μια απώλεια όλο τον χειμώνα!

H περίοδος του χειμώνα είναι δύσκολη για τα φυτά. Τα χιόνια, ο παγετός, το χαλάζι, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της χειμωνιάτικης κακοκαιρίες που δεν λειτουργούν υπέρ των (περισσότερων) φυτών που έχεις στον κήπο ή το μπαλκόνι σου.

Πολύ συχνά, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δημιουργούν σημάδια στα φύλλα και ζημιές στους βλαστούς, οι οποίοι παραμένουν στα φυτά μας και μετά το τέλος του χειμώνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σπάσουν βλαστοί και κλαδιά, καθώς επίσης να παγώσουν οι ρίζες των φυτών, προκαλώντας ζημιές που δε μπορούμε να επαναρθώσουμε.

Αντί, όμως, να γκρινιάζεις, να στεναχωριέσαι και να κάθεσαι άπραγη κοιτάζοντας τα χιονισμένα σου φυτά από το παράθυρο, μπορείς να αναλάβεις δράση πριν να είναι πολύ αργά.

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζεις πως δεν έχουν όλα τα φυτά ιδιαίτερο πρόβλημα με το χιόνι και πως η παρατεταμένη παγωνιά τα επηρεάζει σίγουρα περισσότερο από το ίδιο το χιόνι που καλύπτει τα φύλλα τους.

Μεγαλύτερο κίνδυνο κατά την διάρκεια της παγωνιάς αντιμετωπίζουν τα λαχανικά, τα μικρά καλλωπιστικά φυτά και τα νεαρά καρποφόρα δέντρα. Επίσης, σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται σε φυτά που έχουμε σε γλάστρες ή φυτά που έχουν μεταφυτευτεί πρόσφατα και δε διαθέτουν ισχυρό ριζικό σύστημα.

Παρακάτω περιγράφουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα, ώστε να βοηθήσουμε τα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι και στον κήπο μας να αντέξουν στο κρύο και να περιορίσουμε τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η κακοκαιρία.

Δες εδώ πώς και πότε μεταφυτεύουμε τα φυτά μας

Μετακινήστε τα φυτά στο εσωτερικό του σπιτιού

Εφόσον υπάρχει προειδοποίηση για την παγωνιά, καλό θα ήταν να δράσετε εγκαίρως. Μεταφέρετε τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες και σε κρεμαστά καλάθια, εντός του σπιτιού. Μην ξεχνάτε, πως τα φυτά που βρίσκονται σε δοχεία είναι πιο επιρρεπή στον παγετό, καθώς δεν θα επωφελούνται από τις μονωτικές δυνάμεις της γης. Επιλέξτε ένα μέρος που δεν είναι πολύ ζεστό – καθώς οι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία δημιουργούν προβλήματα στα φυτά. Σημεία: γκαράζ, υπόστεγο ή υπόγειό.

Extra tip: Η τοποθέτηση κοντά σε άλλα φυτά, παγκάκια ή τοίχους – ειδικά εάν αυτές οι κατασκευές έχουν νότιο ή δυτικό προσανατολισμό – είναι προτιμότερη.

Μην αμελείτε το πότισμα

Ποτίζοντας τα φυτά σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προστατεύετε τα φυτά σας από το κρύο. Άλλωστε, το υγρό έδαφος λειτουργεί ως μονωτικό υλικό, εκπέμποντας θερμότητα.

Extra tip: Είναι καλύτερο να ποτίζετε τα φυτά σας, το μεσημέρι, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλότερη.

Καλύψτε με φύλλα ή άχυρο

Εάν το φαινόμενο είναι παροδικό, μπορείτε να καλύψετε το χώμα γύρω από τα φυτά σας με ξερά φύλλα, άχυρο ή ακόμα και κομμάτια από ξύλο. Με αυτόν τον τρόπο παρέχετε μόνωση για τα ριζικά συστήματα των φυτών που βρίσκονται κάτω από το έδαφος. Όταν η θερμοκρασία επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, αφαιρέσετε τα.

Extra tip: Σπρώξτε το “κάλυμμα”, σε βάθος μεταξύ 3 και 6 εκατοστών, για να δημιουργήσετε ένα καλύτερο φράγμα μόνωσης.

Σκεπάστε τα με μια… κουβέρτα

Για να προστατέψετε μια μεγαλύτερη ομάδα φυτών από την παγωνιά, μπορείτε να τα σκεπάσετε με κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες ή ρούχα. Πριν τοποθετήσετε το ύφασμα, τοποθετήστε πολλά στηρίγματα (πασσάλους) γύρω από τα φυτά σας, έτσι ώστε όταν τα καλύψετε, να δημιουργήσει μια εικόνα που μοιάζει με σκηνή. Θα πρέπει να προσέξτε ότι κανένα μέρος του πλαστικού καλύμματος δεν έρχεται σε επαφή με το φύλλωμα του φυτού σας, καθώς αυτό ενδέχεται να βλάψει τα φυτά σας.

Ιδέες: Μουσαμάς ή κουρτίνα ντουζ, θα λειτουργούσε άψογα για την περίσταση.

Extra tip: Για επιπλέον αντοχή στον παγετό, προσθέστε ένα τελικό στρώμα πλαστικού.

Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα φυτά

Αυτή την περίοδο, αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας και ιδιαίτερα λιπάσματα αζώτου. Επίσης, αποφεύγουμε να τα κλαδεύουμε και να αφαιρούμε τα λουλούδια τους πριν τον παγετό για να μην ενθαρρύνουμε την έναρξη νέας βλάστησης μέσα στο χειμώνα.

Συγκεκριμένα, λόγω των δυσμενών συνθηκών, η τρυφερή νέα βλάστηση των φυτών θα καταστραφεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι και το χαλάζι. Ως αποτελέσμα, το φυτό μας θα καθηλωθεί ενόψει της άνοιξης και θα καθυστερήσει σημαντικά η ανάπτυξη του.

Προσθέτουμε κοπριά στα φυτά πριν την παγωνιά

Ενσωματώνουμε έγκαιρα κοπριά γύρω από τις ρίζες των φυτών εν όψει του παγετού για να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του εδάφους και να εξασφαλίσουμε ομαλή λειτουργία του ριζικού συστήματος. Έτσι τα φυτά μας θα συνεχίσουν να απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και δεν θα μαραθούν.

Κι ένα μυστικό για να φτιάξουμε ένα κήπο που αντέχει στο κρύο

Αν είμαστε σε βόρειες περιοχές της χώρας ή σε ορεινές περιοχές, επιλέγουμε φυτά που είναι ανθεκτικά στο κρύο και φυτά κατάλληλα για υψόμετρο. Προτιμάμε φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα και θάμνους, καθώς επίσης φυλλοβόλα καλλωπιστικά φυτά που που ρίχνουν τα φύλλα τους το χειμώνα. Τα φυλλοβόλα φυτά μπαίνουν σε λήθαργο την περίοδο του χειμώνα και με αυτό τον τρόπο παρουσιάζουν σημαντική ανθεκτικότητα στην παγωνιά και το χιόνι.

Δες εδώ πώς θα κάνεις σωστά κομποστοποίηση

 

 

Exit mobile version