Πως ο καύσωνας επηρεάζει τις μέλισσες

Ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση των αποικιών και των πληθυσμών

Τα καλοκαίρια γίνονται όλο και πιο θερμά και οι θερμοκρασίες χτυπούν κόκκινο. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και επηρεάζει σημαντικά τα οικοσυστήματα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Οι μεγαλύτερες και πιο έντονες περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών επηρεάζουν βασικές φυσικές διεργασίες – όπως η επικονίαση.

Πως ο καύσωνας επηρεάζει τις μέλισσες

Η υψηλή θερμοκρασία στο περιβάλλον επηρεάζει άμεσα και τη μέλισσα.

Οι αγριομέλισσες αποτελούν σημαντικούς επικονιαστές στα φυσικά και γεωργικά συστήματα. Ως εκ τούτου, έχουν υψηλή οικονομική αξία και αξία βιοποικιλότητας”. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε θερμικά φαινόμενα, καθώς προτιμούν ένα ψυχρότερο φυσικό περιβάλλον.

Ως επικονιαστές, οι βομβίνοι καθοδηγούνται από τις μυρωδιές που εκπέμπουν τα φυτά. Αυτές οι χημικές «πινακίδες», όχι μόνο αποκαλύπτουν τη θέση των φυτών, αλλά περιέχουν επίσης πληροφορίες για την κατάσταση των λουλουδιών.

Η ζέστη (θερμοκρασίες καύσωνα), λοιπόν, μειώνει σημαντικά την ικανότητα των βομβίνων να ανιχνεύουν τα αρώματα λουλουδιών, αφού χάνουν την όσφρησή τους.

Τα κύματα καύσωνα προκαλούν έντονες μειώσεις στις αποκρίσεις στις μυρωδιές λουλουδιών και τουλάχιστον για δύο είδη μέλισσας (Bombus terrestris και Bombus pascuorum). Στις εργάτριες η απώλεια όσφρησης φτάνει το 80%, ενώ στα αρσενικά στο 50%.

Μάλιστα, ακόμα και όταν ο καιρός επανέρχεται σε φυσιολογικές θερμοκρασίες, η βελτίωση δεν ήταν άμεση.

Συνεπώς, η αυξημένη συχνότητα και σφοδρότητα των κυμάτων καύσωνα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις μέλισσες, διαταράσσοντας τη χημική επικοινωνία μεταξύ των φυτών και των μελισσών με δραματικά αποτελέσματα για το περιβάλλον.

Επιπλέον η μειωμένη χημειοευαισθησία μπορεί να μειώσει την ικανότητα των μελισσών να εντοπίζουν πηγές τροφής και να οδηγήσει σε μείωση των αποικιών και των πληθυσμών.

Δείτε ακόμα: Κομποστοποίηση: Πώς να την κάνετε σωστά

Exit mobile version