Πως να προστατέψετε το σπίτι σας όσο λείπετε διακοπές

Χρήσιμες συμβουλές προστασίας

Πως να προστατέψετε το σπίτι σας όσο λείπετε διακοπές

Είναι γεγονός πως κάθε καλοκαίρι όσοι φεύγουν για διακοπές έχουν μεγάλο άγχος που αφήνουν το σπίτι μόνο του.

Όσο είναι στις διακοπές δεν μπορούν να χαλαρώσουν απόλυτα, αφού πάντα σκέφτονται αν θα βρουν τα πάντα στη θέση τους με την επιστροφή στο σπίτι.

Και πως να γίνει αλλιώς, αφού συνεχώς ακούμε στις ειδήσεις για μπαράζ διαρρήξεων κατά την περίοδο των διακοπών, όταν τα μεγάλα αστικά κέντρα αδειάζουν και οι «ποντικοί» βρίσκουν την ευκαιρία να τρυπώσουν ανενόχλητοι.

Συνεπώς, είναι απολύτως φυσικό να υπάρχει ανασφάλεια και άγχος, όταν λείπουμε αρκετές μέρες για να παραθερίσουμε σε ένα  νησί ή στο χωριό.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες χρήσιμες συμβουλές προστασίας.

Πού να μην κρύβεις τα πολύτιμα αντικείμενα

Κάτω από το στρώμα, στις ντουλάπες και στα κομοδίνα είναι τα πιο πιθανά μέρη στα οποία φυλάμε τα προσωπικά μας αντικείμενα. Τα ίδια μέρη, όμως, είναι και τα πιο προφανή, όπου θα ψάξει ένας διαρρήκτης.

Το χρηματοκιβώτιο μπορεί να μοιάζει καλή ιδέα, ωστόσο εκτός και αν πρόκειται για κάποιο ασήκωτα μεγάλο (μάλλον απίθανο) ή εντοιχισμένο στον τοίχο, τότε τίποτε δεν εμποδίζει τον διαρρήκτη από το να το πάρει μαζί του και να το ανοίξει με την ησυχία του αργότερα.

Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να σκεφτούμε κάτι πιο ευφάνταστο μπορεί να καταλήξουμε σε κρυψώνες όπως: σακούλα μέσα στο καζανάκι, άδεια κουτιά συσκευασιών τροφίμων, άδεια απορρυπαντικά, άδειες πρίζες κλπ.

Τι να κάνεις για να προστατέψεις το σπίτι σου

Εννοείται πως το να κλειδώνεις με προσοχή πόρτες και παράθυρα είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις. Δεν θα το πιστέψεις πόσες φορές διαρρήκτες έχουν μπει από ξεκλείδωτες πόρτες ή παράθυρα. Κλειδώστε τις μπαλκονόπορτες, αλλά, τοποθετήστε επιπλέον ένα σκουπόξυλο (ή μεταλλικό σωλήνα) με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπλοκάρετε από μέσα το άνοιγμά τους.

Είναι πολλές οι φορές που κάποιος δεν κλειδώνει ή αφήνει ανοιχτό το παράθυρο, διότι θα πεταχτεί για λίγο μέχρι το περίπτερο ή σε κάποιον γείτονα, ωστόσο αρκούν έστω και λίγα λεπτά για να μπει κάποιος στο σπίτι και να αρπάξει ότι βρει.

Και αφού αναφερθήκαμε στους γείτονες, είναι σημαντικό να ενημερώνετε τους γείτονες (που εμπιστεύεστε) για τις ημέρες που θα λείπετε, ώστε στην περίπτωση που ακούσουν κάποιον θόρυβο από το σπίτι σας, να είναι υποψιασμένοι και να καλέσουν την αστυνομία.

Αν έχεις γείτονες που εμπιστεύεσαι με τυφλά μάτια, ίσως να τους έδινες το δεύτερο κλειδί που έχεις για ώρα ανάγκης, διότι η γλάστρα ή το πατάκι δεν αποτελούν ασφαλείς κρυψώνες. Επιπλέον, ζητήστε από έναν γείτονα να μαζεύει την αλληλογραφία σας κάθε 2-3 μέρες όσο θα λείπετε. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα δίνετε στόχο ότι το σπίτι σας είναι άδειο.

Και, φυσικά, δεν χρειάζεται να μάθει μέχρι και ο μανάβης της γειτονιάς ότι θα λείψετε αρκετές μέρες. Πείτε πως θα λείπετε μόνο σε άτομα που χρειάζεται να το ξέρουν.

Να μη φαίνεται άδειο

Οι περισσότεροι διαρρήκτες ψάχνουν για σπίτια που δεν είναι κανείς μέσα, προκειμένου να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους . Σετάρετε κάποιο φως με χρονοδιακόπτη, έτσι ώστε να ανοιγοκλείνει κάποιες ώρες της ημέρας.

Αν δε έχετε χρονοδιακόπτη, αφήστε κάποιο φως με φωτοκύτταρο ή ένα απλό φως μέσα στο σπίτι ανοιχτό. Πολλοί αφήνουν και ένα ραδιόφωνο να παίζει μουσική.

Επιπλέον, αν έχετε ανοιχτό γκαράζ, καλό θα είναι να μην το αφήνετε άδειο για όλες τις μέρες που θα λείπετε. Παρκάρετε το δεύτερο αυτοκίνητο ή άλλο αυτοκίνητο οικογένειας ή φίλου που δεν χρησιμοποιείται.

Ασφάλεια

Ωραίες οι διακοπές, αλλά το να βρεις το σπίτι σου ρημαγμένο όταν επιστρέψεις ή να είσαι συνεχώς με το άγχος δεν αξίζει. Οπότε, η καλύτερη λύση είναι η ασφάλεια σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύεις την περιουσία σου.

Εξοπλίστε το σπίτι με ένα σύστημα συναγερμού και κάμερες, ώστε όποιος επιθυμεί να εισβάλει στο σπίτι σας να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές.

Πως να προστατέψετε το σπίτι σας όσο λείπετε διακοπές

Δείτε ακόμα: Πώς να ετοιμάσετε σωστά την καλοκαιρινή σας βαλίτσα για ταξίδι

Οι οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας

Φεύγοντας από το σπίτι

-Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

-Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

-Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

-Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

-Το σπίτι ή το διαµέρισµά σας να µη δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.

-Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

-Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

-Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

-Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, µη διστάσετε να ειδοποιήστε το 100 ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.

-Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το 100 ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

Στο ταξίδι

-Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.

-Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.

-Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.

-Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.

-Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.

-Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

-Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Στη διαμονή

-Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο-διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

-Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στον χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.

Στην παραλία

-Στην παραλία, μην αφήνετε ποτέ ανεπιτήρητα τα προσωπικά σας αντικείμενα (πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου, κινητό, φωτογραφική μηχανή, κλειδιά, ενδύματα).

Στη διασκέδαση

Στη διασκέδασή σας σε Κέντρα – Bar – Καφετερίες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, την τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)