Πώς να πείσεις το παιδί σου να τρώει αυγά;

Δεν φοβόμαστε πια τα αυγά, λένε οι ειδικοί

Περιεχόμενα

Υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για τους οποίους τα αυγά δεν πρέπει από την καθημερινή διατροφή μικρών και μεγάλων.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά και στις κατάλληλες αναλογίες, δυσανάλογη σε σχέση με το μικρό του όγκο, το καθιστά μια από τις «υπερτροφές» της μεσογειακής διατροφής.

Αρχικά, αποτελεί μια από τις βασικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες είναι απαραίτητες κατά την παιδική ηλικία για την ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, τη δημιουργία νέων κυττάρων και την παραγωγή ουσιών που συμμετέχουν στο μεταβολισμό (π.χ. ένζυμα) και στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ.αντισώματα).

Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες προκαλεί αυξημένο αίσθημα κορεσμού, λόγω της αργής πέψης και συμβάλλει στη διατήρηση του ισορροπημένου σωματικού βάρους. Επιπλέον, το αυγό αποτελεί πηγή σιδήρου, βιταμινών (σύμπλεγμα Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη D), μεταλλικών στοιχείων (μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρος, ασβέστιο κτλ), ιχνοστοιχείων, λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ενώσεων.

Δες εδώ πώς να βράσεις σωστά τα αυγά

Διατροφικό προφίλ αυγού

Ένα μέσο μεγάλο αυγό (περίπου 50 γραμμάρια) περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 70

Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια

Ολικά λιπαρά: 5 γραμμάρια

Κορεσμένα λιπαρά: 1,5 γρ

Χοληστερόλη: 185 χιλιοστόγραμμα

Υδατάνθρακες: Λιγότερο από 1 γραμμάριο

Βιταμίνη D: 1 mcg

Φολικό οξύ: 24 mcg

Σελήνιο: 15,4 mcg

Τα αυγά είναι φυσικά χαμηλά σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, καθιστώντας τα κατάλληλα για διάφορες διατροφικές προτιμήσεις και ανάγκες.

Οφέλη για την υγεία

Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας:

Τα αυγά παρέχουν πλήρη, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος. Αυτό τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για την αποκατάσταση και ανάπτυξη των μυών, καθώς και για τη συνολική ανάπτυξη.

Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα:

Τα αυγά είναι μια φυσική πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης Β12, της βιταμίνης D, της βιταμίνης Α, της βιταμίνης Β6 και μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και ο χαλκός. Περιέχουν επίσης χολίνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Υποστηρίζει την υγεία των ματιών:

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στους κρόκους των αυγών, είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη, προάγοντας έτσι την καλή υγεία των ματιών.

Υγεία της καρδιάς:

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε υγιή άτομα. Τα αυγά μπορούν επίσης να βελτιώσουν τα επίπεδα της HDL (καλής χοληστερόλης), εξισορροπώντας την LDL (κακή χοληστερόλη) όταν καταναλώνονται με μέτρο.

Διαχείριση βάρους:

Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και σχετικά χαμηλές θερμίδες, τα αυγά συμβάλλουν στην αύξηση του κορεσμού, καθιστώντας τα ένα πολύτιμο μέρος μιας δίαιτας διαχείρισης βάρους ή απώλειας βάρους.

Εισαγωγή στην παιδική διατροφή

Η εισαγωγή του αυγού στη διατροφή του παιδιού μπορεί να γίνει με την εισαγωγή των στερεών τροφών στον 6ο μήνα. Αποτελεί άριστη λύση για δεκατιανό ή απογευματινό. Επειδή είναι αλλεργιογόνο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο εισαγωγής του. Χορηγείται αρχικά ο κρόκος και στη συνέχεια το ασπράδι: ¼ την 1η ημέρα, ½ τη 2η, ¾ την 3η, ολόκληρο την 4η. Η εισαγωγή μπορεί να γίνει επίσης χορηγώντας ½ καλά βρασμένο μικρό αυγό 2 φορές/εβδομάδα ή ισοδύναμη ποσότητα σε ψημένη μορφή.

Προσφέρεται καλά βρασμένο (10-15 λεπτά) ή ψημένο σε παρασκευές, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από Salmonella. Σε παιδιά που εμφανίσουν αλλεργία στο αυγό, η επανεισαγωγή γίνεται συνήθως μετά το πρώτο έτος ζωής.

Καλό είναι επίσης να γνωρίζετε, ότι τα περισσότερα παιδιά με αλλεργία στο αυγό συνήθως ανέχονται χωρίς πρόβλημα την ψημένη μορφή του. Αυτό σημαίνει ότι έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε κέικ, τυροπιτάκια, μπισκοτάκια, κεφτεδάκια και πλήθος άλλων τροφών, εισάγοντας άφοβα το αυγό στη διατροφή του αλλεργικού παιδιού σας.

Παρότι η αλλεργία στο αυγό στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου, η Ομοιοπαθητική, ενισχύοντας τον οργανισμό συνολικά, μπορεί να τον βοηθήσει να ανακτήσει την ισορροπία του, έτσι ώστε να ξεπεράσει το πρόβλημα της αλλεργίας νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο.

Πόσα αυγά είναι καλό να τρώει ένα παιδί ανά εβδομάδα;

Γενικά οι παιδίατροι συστήνουν για παιδιά μικρότερα των 2 χρόνων, τα 3 έως 5 αυγά την εβδομάδα. Μετά τα 2 χρόνια που ξεκινά φυσιολογικά η διαδικασία της αθηρωμάτωσης στον ανθρώπινο οργανισμό, ίσως χρειαστεί μια σχετική προσοχή κυρίως σε παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά με υπερχοληστερολαιμία που οφείλεται πρωτίστως στην κακή ποιότητα διατροφής ή και σε γενετικούς παράγοντες (ιστορικό). Εκεί συστήνεται ως πιο ορθή η κατανάλωση 2-3 ολόκληρων αυγών την εβδομάδα.

Φυσικά, υπάρχει και η άποψη ειδικών σύμφωνα με την οποία ένα παιδί που έχει μια ισορροπημένη διατροφή, δεν υπερβάλλει με τη χοληστερόλη και τα κορεσμένα λίπη από άλλες πηγές πρωτεΐνης μπορεί να τρώει αυγά κάθε μέρα, εάν το επιθυμεί.

Δες εδώ πώς θα καταλάβεις αν το αυγό είναι σφιχτό ή μελάτο

Πώς να πείσεις το παιδί να φάει το αυγό

Για να πείσεις το παιδί σου να φάει αυγό, μπορείς να δοκιμάσεις διάφορες στρατηγικές που κάνουν το αυγό πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον για εκείνο:

Παρουσίαση και Διακόσμηση

Διακόσμηση του φαγητού: Κάνε το αυγό να μοιάζει με κάτι διασκεδαστικό, όπως ένα ζωάκι ή ένα πρόσωπο. Χρησιμοποίησε λαχανικά ή άλλα τρόφιμα για να φτιάξεις μάτια, μύτη και στόμα.

Διαφορετικοί τρόποι μαγειρέματος: Δοκίμασε διαφορετικές μορφές αυγού (βραστό, τηγανητό, ομελέτα, scrambled) για να βρεις τι προτιμά το παιδί σου.

Συμμετοχή στην προετοιμασία

Μαγειρέψτε μαζί: Ζήτησε από το παιδί σου να σε βοηθήσει στην κουζίνα όταν ετοιμάζεις αυγό. Όταν συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού, είναι πιο πιθανό να το δοκιμάσει.

Διάλεξε μαζί συνταγές: Βρες απλές συνταγές με αυγό και δώσε στο παιδί την επιλογή να διαλέξει ποια θα φτιάξετε.

 Αναμείξτε το σε άλλα φαγητά

Ανακάτεψε το με άλλες γεύσεις: Αν το παιδί σου δυσκολεύεται με την υφή ή τη γεύση του αυγού, δοκίμασε να το ενσωματώσεις σε άλλα φαγητά, όπως σε σάντουιτς, σε τοστ με τυρί ή ακόμη και σε σούπες.

Σπιτικά μπιφτέκια ή κέικ αυγού: Φτιάξε κάτι που το παιδί αγαπά, όπως μπιφτέκια ή τηγανίτες, και πρόσθεσε αυγό στη συνταγή.

Εξήγηση της διατροφικής αξίας

Εξηγήστε με απλά λόγια: Μίλησέ του για το πόσο καλό είναι το αυγό για το σώμα του, για να γίνει δυνατό και γερό. Κάποια παιδιά ανταποκρίνονται καλά όταν καταλαβαίνουν το όφελος της τροφής.

 Υπομονή και συνέπεια

Μικρά βήματα: Αν αρνείται να φάει αυγό από την αρχή, ξεκίνησε με μικρές ποσότητες και σταδιακά αύξησε την ποσότητα.

Μη πιέζεις: Προσπάθησε να μην το κάνεις να νιώθει πίεση. Κάποιες φορές τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν νέες τροφές.

Δώσε το καλό παράδειγμα

Δείξε ότι σου αρέσει: Αν βλέπει εσένα να τρως αυγό και να το απολαμβάνεις, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά σου.
Πειραματίσου με τις διαφορετικές προσεγγίσεις και, με τον χρόνο, είναι πιθανό το παιδί σου να αποδεχτεί και να απολαύσει το αυγό.

Συνταγές με αυγά για παιδιά

Ομελέτα

Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος, πλην του βραστού, για να φάνε τα παιδιά αυγό είναι η ομελέτα. Αποφύγετε τα καρυκεύματα, το αλάτι και το πιπέρι και συνοδεύστε τη με τυρί χωρίς πολλά λιπαρά.

Εάν χρησιμοποιείτε αντικολλητικό τηγάνι, δεν χρειάζεστε λάδι. Διαφορετικά προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Μαγειρεύετε σε μέτρια χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό και αναποδογυρίζετε από την άλλη πλευρά. Μαγειρέψτε για άλλο 1 λεπτό και η ομελέτα είναι έτοιμη. Για μωρά 9 μηνών και πάνω κόψτε την ομελέτα σε μικρά κομμάτια.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε κι άλλες συνταγές με αυγά, κατάλληλες για μωρά ενός έτους και νήπια.

Δες εδώ μέχρι πόσα αυγά κάνει να τρώμε κάθε μέρα

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.
Exit mobile version