Πώς να μείνω έγκυος;

Συμβουλές για να μείνετε έγκυος

Πώς να μείνω έγκυος; Εάν επιθυμείτε να κάνετε σύντομα παιδί καλό είναι να μην το αφήνετε στην τύχη. Μάθετε πώς να μείνετε έγκυος, ξεκινώντας με την πρόβλεψη της ωορρηξίας και τα πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε για τη μεγιστοποίηση της γονιμότητας και άρα των πιθανοτήτων σύλληψης.

Είναι γεγονός πως μερικά ζευγάρια είναι τυχερά και πετυχαίνουν εγκυμοσύνη με ελάχιστη προσπάθεια. Δυστυχώς, για άλλα χρειάζεται αρκετός περισσότερος χρόνος μέχρι την πολυπόθητη στιγμή της σύλληψης.

Πώς να μείνω έγκυος: Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε:

Πρόβλεψη ωορρηξίας

Το να γνωρίζετε με ακρίβεια πότε έχετε ωορρηξία – και να κάνετε τακτικό σεξ πέντε ημέρες πριν, αλλά και την ημέρα της ωορρηξίας – είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να βελτιώσει ως έναν βαθμό τις πιθανότητες σύλληψης.

Η ωορρηξία είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη. Αφού απελευθερωθεί, το ωάριο κινείται προς τα κάτω στη σάλπιγγα και παραμένει εκεί για 12 με 24 ώρες, όπου και είναι πλέον σε θέση να γονιμοποιηθεί. Το σπέρμα μπορεί να ζήσει μέσα στη γυναικεία αναπαραγωγική οδό έως και πέντε ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί πως η διάρκεια του κύκλου κάθε ατόμου μπορεί να είναι διαφορετική και ο χρόνος μεταξύ ωορρηξίας και έναρξης της επόμενης εμμήνου ρύσεως μπορεί να ποικίλλει.

Στην περίπτωση που δεν έχετε έναν σταθερό εμμηνορροϊκό κύκλο 28 ημερών, μπορείτε να προσδιορίσετε τη διάρκεια και το μέσο του κύκλου σας, τηρώντας ένα ημερολόγιο εμμήνου ρύσεως. Εκτός του ημερολογίου, μπορείτε επίσης να αναζητήσετε σημεία και συμπτώματα ωορρηξίας, όπως:

-Αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις (τραχηλική βλέννα). Λίγο πριν την ωορρηξία, μπορεί να παρατηρήσετε μια αύξηση στις καθαρές, υγρές και ελαστικές κολπικές εκκρίσεις. Αμέσως μετά την ωορρηξία, η τραχηλική βλέννα μειώνεται και γίνεται πιο παχύρρευστη, θολή και λιγότερο αισθητή.

-Αλλαγή στη βασική θερμοκρασία του σώματος. Η θερμοκρασία του σώματός σας σε ηρεμία (βασική θερμοκρασία σώματος) αυξάνεται ελαφρώς κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο ειδικά σχεδιασμένο για τη μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος, μετρήστε τη θερμοκρασία σας κάθε πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Κιτ ωορρηξίας

Μπορείτε επίσης αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα κιτ ωορρηξίας χωρίς ιατρική συνταγή, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πότε είναι πιο πιθανό να έχετε ωορρηξία.

Αυτά τα κιτ ελέγχουν τα ούρα σας για την αύξηση των ορμονών, που λαμβάνει χώρα πριν από την ωορρηξία. Η ωορρηξία συμβαίνει περίπου 36 ώρες μετά το θετικό αποτέλεσμα.

Πώς να μείνω έγκυος – Τι να κάνετε;

Υπάρχουν κάποιες απλές συμβουλές για το πώς να μείνετε έγκυος:

-Κάντε σεξ τακτικά. Τα υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης εμφανίζονται σε ζευγάρια που κάνουν σεξ κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.

-Κάντε σεξ κοντά στην ώρα της ωορρηξίας. Εάν το σεξ κάθε μέρα δεν είναι εφικτό – ή ευχάριστο – κάντε σεξ κάθε 2 έως 3 ημέρες την εβδομάδα ξεκινώντας αμέσως μετά το τέλος της περιόδου σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι θα κάνετε σεξ όταν είστε πιο γόνιμες.

-Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος. Οι υπέρβαρες και λιποβαρές γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της ωορρηξίας.

-Τέλος, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τον προγραμματισμό πριν από τη σύλληψη. Αυτός μπορεί να αξιολογήσει τη συνολική υγεία σας και να σας βοηθήσει να εντοπίσετε αλλαγές, που μπορεί να βελτιώσουν τις πιθανότητές σας για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Διατροφή και Σύλληψη

Η διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας και φυσικά επηρεάζει και τη γονιμότητα:

-Άφθονο νερό
-Σπανάκι
-Μπρόκολο
-Μπανάνες
-Αυγά
-Ασβέστιο
-Δημητριακά
-Όσπρια
-Ξηροί καρποί
-Συμπλήρωμα φολικού οξέος
-Τροφές ή συμπληρώματα με βιταμίνες D, C και Ε
-Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
-Ω3 λιπαρά οξέα
-Σολομό
-Φρούτα και λαχανικά

Πώς να μείνω έγκυος – Τι να αποφεύγετε;

Υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε

-Μην καπνίζετε. Ο καπνός έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα, για να μην αναφέρουμε τη γενική υγεία σας και την υγεία ενός εμβρύου. Εάν καπνίζετε, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας βοηθήσει να το κόψετε πριν ξεκινήσετε να προσπαθείτε να συλλάβετε.

-Μην πίνετε αλκοόλ. Η έντονη χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη γονιμότητα. Γενικά, είναι καλύτερο να αποφύγετε το αλκοόλ εάν ελπίζετε να συλλάβετε.

-Περιορίστε την καφεΐνη. Οι έρευνες δείχνουν πως η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από την κατανάλωση καφεΐνης μικρότερη από 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Αυτό είναι περίπου 1 έως 2 φλιτζάνια καφές την ημέρα.

-Όχι στην έντονη άσκηση. Η επίπονη, έντονη άσκηση άνω των πέντε ωρών την εβδομάδα έχει συσχετιστεί με μειωμένη ωορρηξία.

-Τέλος, μιλήστε με τον γιατρό σας για τυχόν φάρμακα που παίρνετε. Ορισμένα φάρμακα -ακόμη και αυτά που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή- μπορεί να δυσκολέψουν τη σύλληψη.

Πόσες πιθανότητες σύλληψης υπάρχουν κάθε μήνα;

Κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο η γυναίκα έχει 20-40% πιθανότητες να μείνει έγκυος αν έχει συχνές σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη.

Σύμφωνα με έρευνες, ένα μεγάλο ποσοστό από νέα ζευγάρια πετυχαίνουν σύλληψη μέσα στους τρεις πρώτους μήνες προσπαθειών. Τα θετικά ποσοστά σύλληψης αυξάνονται κατά πολύ μετά από 6 και 12 μήνες προσπαθειών και μπορούν να φτάσουν το 90%!

Ποια ημέρα του κύκλου υπάρχει η μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης;

Συνήθως η 14η ημέρα μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου θεωρείται ως η πιο γόνιμη. Η μέρα αυτή, ωστόσο, μπορεί να ποικίλει ανάλογα τον άνθρωπο και το μήκος του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Οι πιο γόνιμες μέρες κάθε κύκλου είναι οι 4-5 ημέρες που οδηγούν στην ωορρηξία και η ημέρα της ωορρηξίας. Είναι σημαντικό τις ημέρες αυτές και κυρίως αυτή της ωορρηξίας να έρθετε σε σεξουαλική επαφή.

Ιδανικό θα ήταν, ωστόσο, να προσπαθείτε από τη 10η έως τη 16η ημέρα, με επαφές μέρα παρά μέρα.

Πώς να μείνω έγκυος – Πότε να μιλήσετε με γιατρό;

Κάνοντας συχνό σεξ χωρίς προφύλαξη, τα περισσότερα υγιή ζευγάρια θα συλλάβουν εντός ενός έτους. Όμως, αν είστε πάνω από 35 ετών και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για έξι μήνες ή περισσότερο, ή εάν εσείς ή ο σύντροφός σας γνωρίζετε ή υποψιάζεστε προβλήματα γονιμότητας, σκεφτείτε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό γονιμότητας.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και φυσικά υπάρχουν θεραπείες. Ανάλογα με την πηγή του προβλήματος, ο γυναικολόγος σας, ο ουρολόγος του συντρόφου σας ή ο οικογενειακός σας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσουν.

Δείτε ακόμα: Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις στην εγκυμοσύνη

Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet
Exit mobile version