Πώς να καθαρίσω την καμινάδα του τζακιού μόνος μου

Εύκολα και γρήγορα χωρίς να χρειαστείς ειδικό συνεργείο

Περιεχόμενα

Ο καθαρισμός της καμινάδας του τζακιού είναι απαραίτητος για την ασφαλή και αποδοτική λειτουργία του, καθώς η συσσώρευση αιθάλης, καπνού και καμένων υλικών μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο πυρκαγιάς ή μειωμένη απόδοση.

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική περίοδος για αυτή τη διαδικασία, πριν τεθεί σε λειτουργία και πάλι το τζάκι.

Ο καθαρισμός καμινάδας μπορεί να φαντάζει μια απαιτητική διαδικασία, ωστόσο αν ακολουθήσεις ορισμένα απλά βήματα το εγχείρημα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία χωρίς να χρεαστείς ειδικό συνεργείο.

Παρακάτω ακολουθεί ένας οδηγός για τον καθαρισμό της καμινάδας, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη προβλημάτων.

Πότε πρέπει να καθαρίζεται η καμινάδα;

Τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ιδανικά πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Αν χρησιμοποιείς το τζάκι πολύ συχνά, μπορεί να χρειάζεται και πιο τακτικός καθαρισμός.

Αν παρατηρήσεις δυσκολία στη ροή καπνού ή έντονη μυρωδιά καπνού, πιθανόν η καμινάδα να είναι βουλωμένη.

Ποια είναι τα απαραίτητα εργαλεία καθαρισμού καμινάδας;

-Κουβά και σκουπάκι καμινάδας
-Καθαριστικό καμινάδας
-Συρματόβουρτσα
-Βέργες καθαρισμού καμινάδας (ουσιαστικά, πρόκειται για ένα επεκτεινόμενο κοντάρι) – στη σωστή διάμετρο, με ειδική βούρτσα καθαρισμού καμινάδας
-Προστατευτικά γάντια και μάσκα προστασίας
-Φακός

SOS – Πριν ξεκινήσεις

Σιγουρέψου ότι μέσα στο σπίτι έχεις καλύψει την εστία του τζακιού με μια μεμβράνη ώστε να μην σκορπίσει το νέφος της στάχτης σε όλο το σπίτι.

Η ασφάλεια είναι το «κλειδί» κι επειδή η στάχτη είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, μην παραλείψεις να χρησιμοποιήσεις ειδική μάσκα και προστατευτικά γάντια κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της καμινάδας σου.

Ο καθαρισμός καμινάδας είναι μια αρκετά «βρώμικη» δουλειά, για αυτό φρόντισε να φορέσεις παλιά ρούχα και παπούτσια.

Είναι σημαντικό να καλύψεις με παλιά σεντόνια ή ακόμα και πλαστικό τα έπιπλα, τα χαλιά ή το πάτωμα για να αποφύγεις την αποθήκευση της σκόνης/στάχτης σε διάφορα σημεία του σπιτιού.
Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις εφημερίδες ή ένα κομμάτι νάιλον ή χαρτόνι, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στο βάψιμο, μιας και προστατεύουν τέλεια τις διάφορες επιφάνειες.

Μια μαγική «συνταγή» για είναι να φτιάξεις ένα ειδικό καθαριστικό με απλά υλικά. Συγκεκριμένα, θα χρειαστείς: μισό φλιτζάνι χλωρίνη διαλυμένο σε 2 λίτρα νερού, με 6 κουταλιές της σούπας φωσφορικό τρινάτριο ή μαγειρική σόδα ή ξύδι.

Στο τέλος της διαδικασίας χρησιμοποίησε ένα βρεγμένο πανί για να απομακρύνεις τη στάχτη που έχει απομείνει.

Τα 5 βήματα καθαρισμού καμινάδας τζακιού

Βήμα 1

Ανέβα στην οροφή/ταράτσα και αφαίρεσε το καπάκι της καμινάδας και πριν κάνεις το παραμικρό έλεγξε με ένα φακό για να σιγουρευτείς πως δεν υπάρχουν φωλιές (π.χ. πουλιών ή μικρών ζώων) μέσα στην καπνοδόχο.

Βήμα 2

«Βούρτσισε» σχολαστικά το εσωτερικό της καμινάδας από πάνω προς τα κάτω. Εάν το επεκτεινόμενο κοντάρι που έχεις στη διάθεσή σου δεν καλύπτει όλη την έκταση της καμινάδας, μπορείς να το κάνεις αντιστρόφως.

Βήμα 3

Απομάκρυνε προσεκτικά όλη τη στάχτη από την εστία, για να μην σκορπιστεί παντού.

Βήμα 4

Με λίγο καθαριστικό και τη συρματόβουρτσα, καθάρισε τα πυρότουβλα, μέχρι να υποχωρήσει η μαυρίλα.

Βήμα 5

Ξέπλυνε καλά και γυάλισε όλη την επιφάνεια με καθαρό νερό και άστο να στεγνώσει τελείως.

Συμβουλές για τη συντήρηση και την πρόληψη:

Χρησιμοποίησε ξηρά ξύλα: Η καύση υγρών ή μαλακών ξύλων προκαλεί περισσότερη αιθάλη και καπνό, που μπορεί να φράξει την καμινάδα.

Χημικά καθαριστικά για καμινάδες: Μπορείς να χρησιμοποιείς χημικά καθαριστικά (που συχνά έρχονται με τη μορφή κορμού), τα οποία βοηθούν στη μείωση της αιθάλης και της πίσσας καθώς καίγονται.

Πρόληψη δημιουργίας φωλιάς ζώων: Τοποθέτησε ένα προστατευτικό καπέλο στην κορυφή της καμινάδας για να αποτρέψεις την είσοδο πουλιών ή άλλων ζώων που μπορεί να φτιάξουν φωλιές και να φράξουν την καμινάδα.

Επαγγελματικός έλεγχος: Κάλεσε έναν επαγγελματία καπνοδοχοκαθαριστή για πλήρη και ασφαλή καθαρισμό τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, αν δεν νιώθεις σίγουρη να το κάνεις μόνη σου.

 

Δες εδώ πώς να καθαρίσεις τα καλοριφέρ με 6+1 τρόπους

 

Exit mobile version