Πώς να καθαρίσετε την χρυσόσκονη και το γκλίτερ του χριστουγεννιάτικου στολισμού

Το να καθαρίζουμε το σπίτι από τη χρυσόσκονη και το γκλίτερ των Χριστουγέννων μπορεί να πάρει μήνες

Περιεχόμενα

Είναι η εποχή που η χρυσόσκονη, το γκλίτερ, οι γιρλάντες και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα εισβάλουν σε χιλιάδες σπίτια. Όμως, τι κάνετε όταν η χρυσόσκονη αρχίζει να πέφτει γρηγορότερα από το χιόνι και βρίσκει το δρόμο για τα χαλιά και τα ρούχα σας;

Το γκλίτερ μπορεί να είναι δύσκολο να μαζευτεί, αλλά με μερικά έξυπνα κόλπα θα μπορέσεις να το καθαρίσεις εύκολα – ανάλογα βέβαια και με την επιφάνεια στην οποία έχει κολλήσει.

Δες εδώ πώς να φτιάξεις το viral χριστουγεννιάτικο δέντρο στον τοίχο με γιρλάντα

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να το κάνεις:

Χρησιμοποίησε ταινία ή αυτοκόλλητο

Πάρε ένα κομμάτι κολλητική ταινία (όπως διάφανη ταινία ή ταινία διπλής όψης) και πίεσέ τη πάνω στο γκλίτερ. Η ταινία θα κολλήσει το γκλίτερ και θα μπορέσεις να το πετάξεις εύκολα.

Χρησιμοποίησε ένα υγρό πανάκι

Ένα νωπό πανί, πανάκι καθαρισμού ή μωρομάντηλο είναι ιδανικό για να μαζέψεις τα μικρά κομμάτια γκλίτερ. Απλώς σκούπισε την επιφάνεια και το γκλίτερ θα κολλήσει στο πανί.

Ρολά για χνούδια ή ταινία πακεταρίσματος

Το ρολό για χνούδια είναι ιδανικό για να μαζέψει το γκλίτερ από επιφάνειες, υφάσματα και χαλιά. Εάν δεν έχεις ρολό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ταινία πακεταρίσματος που θα κάνει την ίδια δουλειά.

Σκουπάκι ή ηλεκτρική σκούπα χειρός

Για μεγαλύτερες ποσότητες γκλίτερ, η ηλεκτρική σκούπα χειρός μπορεί να βοηθήσει, αλλά πρέπει να είσαι προσεκτικός γιατί το γκλίτερ μπορεί να σκορπιστεί αν η σκούπα είναι πολύ ισχυρή. Καλύτερα είναι να χρησιμοποιήσεις ένα μικρό σκουπάκι ή την ηλεκτρική με χαμηλή ισχύ.

Χρησιμοποίησε πλαστελίνη ή ζυμάρι

Ένα μικρό κομμάτι πλαστελίνη ή κομμάτι ζύμης θα πιάσει εύκολα το γκλίτερ. Πίεσέ το πάνω στην περιοχή που θέλεις να καθαρίσεις, και το γκλίτερ θα κολλήσει πάνω του.

Υγρή πετσέτα με σαπούνι

Βρέξε ελαφρά μια πετσέτα με νερό και λίγο σαπούνι, και σκουπίστε απαλά την επιφάνεια που έχει γκλίτερ. Θα προσκολληθεί στο ύφασμα και μπορείς στη συνέχεια να την ξεπλύνεις.

Φύσηξε το γκλίτερ έξω με σεσουάρ (σε χαμηλή ταχύτητα)

Εάν το γκλίτερ βρίσκεται σε περιοχές όπως ράφια ή σε γωνίες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σεσουάρ σε χαμηλή ταχύτητα για να το φυσήξεις πάνω σε χαρτί, και έπειτα να το πετάξεις.

Δες εδώ το hack που θα κάνει την ηλεκτρική σκούπα να αρωματίζει τον χώρο

Πιο συγκεκριμένα:

Χαλιά

Το σκούπισμα με την ηλεκτρική είναι πάντα ένας πολύ καλός τρόπος για να αφαιρέσετε τα μικρά κομματάκια από τις επιφάνειες που είναι στρωμένες με χαλιά. Πάντα, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σας πρώτα, παρόλα αυτά, στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να σκουπίσετε το ίδιο σημείο ξανά και ξανά, πολλές φορές.

Η χρυσόσκονη έχει το ιδίωμα να κολλάει σε οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο της, συμπεριλαμβανομένων και των χαλιών σας. Αν σχεδιάζετε να σκουπίσετε με την ηλεκτρική, χρησιμοποιείστε ένα εξάρτημα που να μην έχει βούρτσα, καθώς αυτό θα έχει περισσότερες πιθανότητες να μην κολλήσουν επάνω του αυτά τα γυαλιστερά πραγματάκια.

Έχουμε δοκιμάσει διάφορα κολπάκια και ανακαλύψαμε πως το να χρησιμοποιήσουμε κολλητική ταινία είναι το πιο αποτελεσματικό. Τυλίξτε ταινία, ιδανικά αυτή που είναι πιο δυνατή για κλείσιμο δεμάτων ή τη χαρτοταινία, στα δάχτυλα σας με την μεριά της κόλλας προς τα έξω. Θα πρέπει να γονατίσετε και να ταμπονάρετε με την ταινία τα σημεία που έχουν χρυσόσκονη, μέχρι να καθαρίσουν.

Δύσκολο μεν, αλλά έτσι θα μπορέσετε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη χρυσόσκονη γίνεται. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αυτοκόλλητο ρολό καθαρισμού. Ανάλογα με το πόση χρυσόσκονη έχει πέσει, μπορεί να είναι πιο οικονομική η χρήση ταινίας. Ο συνδυασμός αυτών των 2 επιλογών θα αφαιρέσει όλα τα υπολείμματα.

Πατώματα

Αντίθετα από τα χαλιά, το να αφαιρέσεις τη χρυσόσκονη από τα πλακάκια ή τα ξύλινα πατώματα είναι λίγο διαφορετικό. Ξεκινήστε με μια απλή σκούπα, για να αφαιρέσετε όση περισσότερη χρυσόσκονη μπορείτε, ειδικά αν έχετε ρίξει μεγάλη ποσότητα από αυτήν στο πάτωμα. Θα πρέπει να πλύνετε τη σκούπα μετά! Μια απλή σκούπα πρέπει να είναι αρκετή, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την ηλεκτρική σας, αν αυτό σας είναι πιο εύκολο.

Στη συνέχεια, με ένα βρεγμένο πανί σκουπίστε όλες τις επιφάνειες που είχαν χρυσόσκονη. Δεν προτείνουμε τη χρήση σφουγγαρίστρας, αφού θα είναι δυσκολότερο να την καθαρίσετε και θα σκορπίσει τη σκόνη παντού. Η περισσότερη χρυσόσκονη θα πρέπει να κολλήσει στο πανί σας, αντί για το πάτωμα. Ξεπλύνετε το πανί και σκουπίστε ξανά για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα.

Για πιο δύσκολες καταστάσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τη μέθοδο με την κολλητική ταινία που αναφέραμε πριν για τα χαλιά για να αφαιρέσετε και τα πιο επίμονα κομμάτια χρυσόσκονης.

Ρούχα

Υπάρχουν μερικά κόλπα για να αφαιρέσετε τη χρυσόσκονη από τα ρούχα. Όλα εξαρτώνται από το αν συνεχίζετε να τα φοράτε ή όχι. Μπορείτε να ισιώσετε το ύφασμα και να χρησιμοποιήσετε κομμάτια κολλητικής ταινίας για να αφαιρέσετε τη χρυσόσκονη. Μη μεταχειριστείτε κάτι που να κολλάει πολύ, όπως είναι η ταινία για τα δέματα, γιατί μπορεί να καταστρέψει το ρούχο, ανάλογα με το ύφασμα.

Ένας εναλλακτικός και πιο γρήγορος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα αυτοκόλλητο ρολό καθαρισμού. Περάστε το πάνω από τις περιοχές που έχουν γκλίτερ μέχρι αυτό να φύγει τελείως. Μπορείτε πάντα να πλύνετε και να στεγνώσετε το ρούχο, όπως θα κάνατε συνήθως. Όμως, προσέξτε να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα χρυσόσκονης απ’ τον κάδο του πλυντηρίου και του στεγνωτηρίου με ένα υγρό σφουγγάρι για να αποτρέψετε τη μεταφορά του σε άλλα ρούχα.

Δες εδώ πώς μπορείς να απολυμάνεις την ηλεκτρική σκούπα

 

Exit mobile version