Τα πήλινα πυρίμαχα σκεύη είναι ιδανικά για το ψήσιμο και το μαγείρεμα, καθώς κατανέμουν ομοιόμορφα τη θερμότητα και προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά.
Ταυτόχρονα είναι και μια πολύ όμορφη αισθητικά επιλογή για να σερβίρετε το φαγητό σε ένα τραπέζι με τους αγαπημένους σας.
Ωστόσο, απαιτούν ειδική φροντίδα κατά το καθάρισμα για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση.
Ακολουθούν οι οδηγίες για το πώς να πλένεις τα πήλινα πυρίμαχα σκεύη:
1. Αφήστε το σκεύος να κρυώσει
Μην επιχειρήσετε να πλύνετε το σκεύος ενώ είναι ακόμα ζεστό. Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει ρωγμές. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσετε το πλύσιμο.
2. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό
Ξεπλύνετε το σκεύος με χλιαρό νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα τροφών. Μην χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό για να αποφύγετε τις θερμικές ρωγμές.
3. Χρησιμοποιήστε απαλό σφουγγάρι και φυσικά καθαριστικά
Χρησιμοποιήστε ένα απαλό σφουγγάρι ή βούρτσα και φυσικό σαπούνι ή μαγειρική σόδα. Αποφύγετε τη χρήση ισχυρών απορρυπαντικών και συρμάτινων σφουγγαριών που μπορούν να καταστρέψουν την επιφάνεια του σκεύους.
4. Απομακρύνετε επίμονους λεκέδες
Αν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες ή καμένα υπολείμματα, μπορείτε να αφήσετε το σκεύος να μουλιάσει σε χλιαρό νερό με λίγη μαγειρική σόδα για λίγες ώρες ή όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια, τρίψτε απαλά με το σφουγγάρι.
5. Αποφύγετε το πλυντήριο πιάτων
Τα πήλινα σκεύη δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων, καθώς η υψηλή θερμοκρασία και τα ισχυρά απορρυπαντικά μπορούν να τα καταστρέψουν.
6. Στέγνωμα
Στεγνώστε το σκεύος καλά με μια πετσέτα πριν το αποθηκεύσετε. Μπορείτε να το αφήσετε να στεγνώσει στον αέρα για μερικές ώρες για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μείνει υγρασία, καθώς η υγρασία μπορεί να προκαλέσει μούχλα.
7. Επαναφορά του σκεύους στην αρχική του κατάσταση (seasoning)
Αν το πήλινο σκεύος σας έχει χάσει την αντοχή του, μπορείτε να το αλείψετε με ένα λεπτό στρώμα φυτικού ελαίου και να το ψήσετε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για 1-2 ώρες. Αυτό βοηθά να αποκατασταθεί η αντικολλητική του επιφάνεια και να παραταθεί η διάρκεια ζωής του.
Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, θα μπορέσετε να διατηρήσετε τα πήλινα πυρίμαχα σκεύη σας σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια.
2 Σημαντικά tips για να αυξήσετε κατά πολύ τον χρόνο ζωής των πήλινων σκευών σας:
1. Όταν αγοράσετε το πυρίμαχο σκεύος σας και πριν την πρώτη χρήση, αφιερώστε λίγο χρόνο για να το προετοιμάσετε. Γεμίστε το νερό και αφήστε το όλο το βράδυ. Έτσι θα σφραγίσουν οι πόροι του και θα είναι έτοιμο προς χρήση. Επειδή θα υπάρξουν διαρροές (φυσιολογικό σε αυτή τη φάση) καλύτερα αφήστε μέσα στον νεροχύτη.
2. Μην τα τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο!
Αν το κάνετε αυτό, σίγουρα θα δημιουργήσετε άμεσα ρωγμές στο σκεύος σας αν όχι σπάσιμο.
Δες πώς να καθαρίσεις τις κατσαρόλες εξωτερικά με 3 τρόπους