Πώς να αντιμετωπίσω το τσίμπημα τσούχτρας

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα; Η απάντηση στο e-howto

Περιεχόμενα

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι ένας από τους φόβους της παραλίας είναι το τσίμπηκα της τσούχτρας. Σε πολλές παραλίες της χώρας έχουν εμφανιστεί τσούχτρες και πολλοί λουόμενοι έχουν τρομοκρατηθεί.

Η θερμοκρασία έχει ανέβει για τα καλά και ήδη έχεις ξεκινήσει το «ταξίδι» για να φτάσεις στην παραλία και να βουτήξεις στη δροσερή θάλασσα.

Βουτάς με τη μία, απολαμβάνεις τον ήλιο και το νερό και ξαφνικά νιώθεις έναν απίστευτο πόνο που συνδυάζεται με ένα αφόρητο τσούξιμο. Τι άλλο; Σε τσίμπησε τσούχτρα!

Πώς αντιδρούμε όταν μας τσιμπήσει μια τσούχτρα; Τι πρέπει να προσέχουμε; Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να απευθυνθούμε σε ιατρό;

Τσίμπημα τσούχτρας – Τι πρέπει να κάνετε αμέσως

Διαβάστε επίσης: Γιατί πεινάμε τόσο μετά την θάλασσα;

-Βγείτε αμέσως από το νερό

-Αν τα πλοκάμια της τσούχτρας είναι ακόμα στο δέρμα σας, αφαιρέστε τα προσεκτικά. Μην το κάνετε με γυμνά χέρια, αφού είναι πολύ πιθανό να τραυματιστείτε και σε άλλα σημεία. Η ερυθρίαση της περιοχής είναι κάτι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ξαφνιάσει.

-Σταθείτε στα ρηχά και ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό στο σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα. Αυτό θα απενεργοποιήσει (μουδιάσει) το συγκεκριμένο σημείο. Προσοχή! Μην ρίξετε γλυκό νερό γιατί θα προκαλέσει το σπάσιμο όσων μικροσκοπικών κεντριών από τα πλοκάμια δεν έχουν σπάσει και αυτά θα απελευθερώσουν ακόμαπερισσότερο δηλητήριο.

-Οι τσούχτρες στα τροπικά νερά έχουν πολύ πιο τοξικό τσίμπημα. (Ανάλογα με το είδος της τσούχτρας, ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα η χρήση ξυδιού να επιδεινώσει τον πόνο).

-Εφόσον μπορείτε να βρείτε ξύδι, καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και σε τσιμπήματα στα ελληνικά νερά. Ρίξτε άφθονο ξύδι για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αν δεν έχετε ξύδι, τότε διαλύστε λίγη μαγειρική σόδα σε νερό και κάντε κομπρέσες. Αυτή η πρακτική μέθοδος θα σας ανακουφίσει από το αίσθημα του πόνου.

-Στη συνέχεια μουλιάστε το σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα μέσα σε ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά.

-Κάντε επάλειψη με μια ήπια κορτιζονούχα αλοιφή.

Τσίμπημα τσούχτρας – Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε ιατρό

Διαβάστε επίσης: Μωβ μέδουσα: Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει στη θάλασσα

Αν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα από τσούχτρα, καλέστε επειγόντως το 166.
Κάντε το ίδιο και εάν τα πλοκάμια της τσούχτρας έχουν αγγίξει πάνω από το μισή επιφάνεια ενός χεριού ή ποδιού.

Αν δεν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί, αλλά παρόλα αυτά έχετε έντονα συμπτώματα, όπως, ναυτία, ή δυσκολία στην αναπνοή, ή ζαλίζεστε και πέφτει η πίεση σας, ή σας έπιασε ταχυκαρδία, ή θέλετε να κάνετε εμετό, τότε ΑΜΕΣΩΣ να σπεύσετε στον γιατρό.
Αν τσιμπήσει το παιδί τσούχτρα καλό είναι να πάρετε ΑΜΕΣΩΣ το γιατρό να σας δώσει οδηγίες!

Τσίμπημα τσούχτρας –Τι να μην κάνετε

Σε καμία περίπτωση μην ρίξετε επάνω στο δέρμα, εκεί που σας τσίμπησε τσούχτρα, νερό της βρύσης, γλυκό νερό. Όσα από τα δηλητηριώδη κεντριά δεν έχουν σπάσει, με το γλυκό νερό θα σπάσουν και θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο μέσα σας.

Σημείωση: Μην ξεχνάς πόσο απαραίτητο και χρήσιμο είναι να έχεις μαζί σου ένα οργανωμένο φαρμακείο πρώτων βοηθειών!

Exit mobile version