Τα λαχανικά είναι από τα πλέον ευαίσθητα προϊόντα που καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας, αφού είναι σχετικά απαιτητική η συντήρησή τους.
Ερώτημα των καταναλωτών είναι το πώς θα διατηρήσουν φρέσκα τα λαχανικά τους και δεν θα μαραθούν μετά από δύο μέρες στο ψυγείο.
Τα λαχανικά μαραίνονται και χάνουν την αρχική τους λάμψη, με αποτέλεσμα να καταλήγουν πολλές φορές στα σκουπίδια, πριν τα καταναλώσουμε.
Δείτε ακόμα: Το φρούτο που περιέχει 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι
Πως με 3 tips θα διατηρήσεις φρέσκα τα λαχανικά στο ψυγείο
1. Δεν πλένουμε ποτέ τα λαχανικά πριν τα αποθηκεύσουμε. Το πιο σύνηθες λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι πλένουν τα λαχανικά πριν τα αποθηκεύσουν στο ψυγείο, κάτι που «συντομεύει» τη διάρκεια ζωής του λαχανικού, αφού η υγρασία δεν είναι σύμμαχος των λαχανικών που είναι φυλλώδη.
Αν πάλι θέλουμε σώνει και ντα να τα ξεπλύνουμε κάπως πριν από την αποθήκευσή τους στο ψυγείο, μπορούμε να το κάνουμε με λίγο ξύδι. Είτε ρίχνοντας ξύδι σε ένα πανί και γυαλίζοντας τα φρούτα είτε μουλιάζοντας για λίγα λεπτά τα λαχανικά. Το ξύδι διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αποτελεί ένα χρήσιμο απολυμαντικό.
2. Προκειμένου να διατηρηθούν φρέσκα και να μην χαλάσουν σύντομα, ένας ακόμα αποτελεσματικός τρόπος, είναι να αφαιρέσουμε τα χαλασμένα φύλλα και να τυλίξουμε τα λαχανικά προσεκτικά με χαρτί κουζίνας, ή να τα τοποθετήσουμε σε αεροστεγή συσκευασία.
3. Κάτι τελευταίο που πολλοί αγνοούν, είναι πως τα λαχανικά δεν πρέπει να αποθηκεύονται με άλλα προϊόντα. Άλλωστε τα περισσότερα σύγχρονα ψυγεία έχουν ειδικό συρτάρι μόνο για τα λαχανικά.
Τα λαχανικά πρέπει πάντα να μπαίνουν σε ξεχωριστό αποθηκευτικό χώρο από άλλα τρόφιμα, όμως αρκετοί συνηθίζουν να τα βάζουν μαζί με τα φρούτα. Ωστόσο, πολλά φρούτα παράγουν αιθυλένιο, μία ουσία που επιταχύνει την ωρίμανση των λαχανικών.
Δείτε ακόμα: Το λαχανικό που είναι «θησαυρός» για την υγεία μας
Τέλος, μία αδιαμφησβήτητη συμβουλή για τη διατήρηση των τροφίμων στο ψυγείο είναι η θερμοκρασία του. Φροντίζουμε το ψυγείο μας να έχει την σωστή θερμοκρασία, δηλαδή γύρω στους 4-5 βαθμούς κελσίου.