Ποιες μέρες είναι δωρεάν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

Ποιοι δικαιούνται ελεύθερη είσοδο

Ποιες μέρες είναι δωρεάν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

Η επίσκεψη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων έχει γίνει είδος πολυτελείας, αφού τα εισιτήρια είναι ακριβά, ιδίως για μια οικογένεια.

Ως εκ τούτου είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε ποιες ημέρες του χρόνου μπορούμε να επισκεφθούμε δωρεάν τους τόσους πολλούς και πλούσιους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και τα μουσεία που διαθέτει η ελληνική επικράτεια.

Δείτε ακόμα: Πως με μόνο 3 μέρες άδεια θα κάνεις 9 μέρες διακοπές!

Ποιες μέρες είναι δωρεάν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

  • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 05/06

  • Μνήμη Μελίνας Μερκούρη 06/03

  • Διεθνής Ημέρα Μνημείων 18/04

  • Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18/05

  • Εθνική Εορτή 25/03

  • Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού 27/09

  • Εθνική Εορτή 28/10

Άλλες ημερομηνίες:

-Το τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

-Οι Κυριακές κατά το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου

-Οι επίσημες αργίες

-Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, πλην των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (όταν η πρώτη Κυριακή είναι αργία, ως ημέρα εισόδου καθορίζεται η δεύτερη Κυριακή)

Δείτε ακόμα: 28η Οκτωβρίου: Tο τελευταίο τριήμερο του 2024

Πρόσωπα που δικαιούνται μειωμένη είσοδο (όλο το χρόνο):

-Έλληνες πολίτες και οι πολίτες των λοιπών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνω των 65 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης.

-Οι συνοδοί γονείς στις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

-Οι φοιτητές και οι σπουδαστές των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή ισότιμων Σχολών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών, με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας.

Δείτε ακόμα: Δακτύλιος: Πότε επιστρέφει ξανά στους δρόμους της Αθήνας

Ποιες μέρες είναι δωρεάν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

Πρόσωπα που δικαιούνται ελεύθερη είσοδο (όλο το χρόνο):

-Γονείς πολύτεκνων οικογενειών και τα παιδιά τους έως 23 ετών ή 25 ετών εάν σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και ανεξαρτήτως ηλικίας εάν έχουν αναπηρία, με την επίδειξη θεωρημένου πάσου πολυτέκνων της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ)

-Γονείς τρίτεκνων οικογενειών, και τα παιδιά τους έως 23 έτων ή 24 ετών εάν σπουδάζουν και ανεξαρτήτως ηλικίας εάν έχουν αναπηρία, με την επίδειξη πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο

-Κάτοχοι Δελτίου ελευθέρας εισόδου

-Κάτοχοι ειδικής κάρτας μέλους του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) ή του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) με την επίδειξη αυτής.

-Κάτοχοι κάρτας αλληλεγγύης

-Οι αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας

-Οι επίσημοι φιλοξενούμενοι του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από έγκριση του Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

-Οι κάτοχοι ενεργού κάρτας ανεργίας.

-Οι μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα, με την επίδειξη πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο. Στην περίπτωση των διαζευγμένων, μόνον ο γονέας που έχει την επιμέλεια των τέκνων

-Οι νέοι ηλικίας έως 18 ετών, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας.

-Οι ξεναγοί με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας.

-Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί στις εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων και ιδρυμάτων της Α΄ βάθμιας Β΄ βάθμιας Γ΄ βάθμιας Εκπαίδευσης, των Στρατιωτικών Σχολών.

-Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας.

-Οι φοιτητές και οι σπουδαστές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Στρατιωτικών Σχολών ή ισότιμων Σχολών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των Σχολών Ξεναγών με την επίδειξη της φοιτητικής – σπουδαστικής τους Ταυτότητας

-Τα άτομα με αναπηρία (67% και άνω) και ένας συνοδός αυτών, με την επίδειξη βεβαίωσης αναπηρίας του Υπουργείου Υγείας ή ιατρικής γνωμάτευσης δημόσιου φορέα όπου θα αναγράφεται με σαφήνεια η αναπηρία και το ποσοστό αυτής.

-Τα μέλη Εταιρειών και Συλλόγων Φίλων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, με την επίδειξη της θεωρημένης κάρτας μέλους.

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)
Exit mobile version