Πολύ σύντομα αποχαιρετάμε τα ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και καλωσορίζουμε στην καθημερινότητα μας τον Προσωπικό Αριθμό.
Πιο συγκεκριμένα, το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τη διαδικασία χορήγησης του Προσωπικού Αριθμού έχει ήδη λάβει την έγκριση του ΣτΕ και πλέον αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία απόκτησής του από τους πολίτες. Αυτό θα συμβεί μέσα από ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ακόμη, στο εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα θα καθορίζονται οι υπηρεσίες διεκπεραίωσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αλλά και οι υπηρεσίες ελέγχου αυτών. Παράλληλα, θα προβλέπονται οι εγγυήσεις και οι μηχανισμοί ασφαλείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που αφορούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των φυσικών προσώπων.
Τι είναι ο Προσωπικός Αριθμός που αντικαθιστά ΑΦΜ και ΑΜΚΑ;
Ο Προσωπικός Αριθμός αφορά το σύνολο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων και θα αποτελείται από δώδεκα (12) αλφαριθμητικά στοιχεία εκ των οποίων τα εννιά (9) θα είναι το ΑΦΜ μας. Τα άλλα τρία, μέρος των οποίων θα επιλέγονται από τον ίδιο τον πολίτη, θα προστεθούν κατά την επίδοσή του από την σχετική πλατφόρμα myinfo που θα τρέξει τις επόμενες ημέρες.
Ο εν λόγω αριθμός θα είναι καταγεγραμμένος στις νέες ταυτότητες, θα διέπει οριζόντια τα μητρώα του δημοσίου και παρότι δεν θα υποκαταστήσει τον ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ θα μπορεί να τον αντικαταστήσει στις συναλλαγές του πολίτη με κάθε δημόσιο φορέα. Ουσιαστικά, θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα πρέπει να θυμάται ο πολίτης για να ταυτοποιηθεί απέναντι στο κράτος σε οποιαδήποτε μεταξύ τους συναλλαγή.
Έτσι, όταν ο πολίτης επισκεφτεί οποιαδήποτε Δημόσια Υπηρεσία, περιφέρειες ή δήμους θα μπορεί να δίνει μόνο αυτόν τον αριθμό, χωρίς να χρειάζεται να θυμάται τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ ή τον αριθμό ταυτότητας. Κάπως έτσι, μετά από περίπου τέσσερα χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του, ο προσωπικός αριθμός θα εισβάλει στην καθημερινότητά μας.