Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Ποια ώρα είναι η καλύτερη για να την απολαύσουμε

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος στις 19 Αυγούστου είναι ένα φαινόμενο που αξίζει να απολαύσεις.

Περιεχόμενα

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Η αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι ένα φαινόμενο που αιχμαλωτίζει τη φαντασία και την καρδιά πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Φέτος θα την απολαύσουμε στις 19 Αυγούστου. Ο ουρανός φωτίζεται από το πιο λαμπρό φεγγάρι του καλοκαιριού, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για να συνδεθείς με τη φύση και να απολαύσεις την ομορφιά της νύχτας. Είτε είσαι λάτρης της αστρονομίας, είτε απλώς αναζητάς μια μαγευτική εμπειρία, η αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να χάσεις.

Η Μαγεία της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η Πανσέληνος Αυγούστου 2024 είναι συχνά γνωστή ως η «Φεγγάρι του Θερισμού» ή «Sturgeon Moon» στις αγγλοσαξονικές χώρες, καθώς οι ιθαγενείς Αμερικανοί παρατηρούσαν ότι αυτή την εποχή του έτους ήταν η κατάλληλη για την αλιεία των οξύρρυγχων. Για τους αγρότες, σηματοδοτούσε την εποχή του θερισμού. Στην Ελλάδα, όμως, η αυγουστιάτικη πανσέληνος έχει τις δικές της παραδόσεις και μύθους, που την καθιστούν ξεχωριστή.

Αυτή η πανσέληνος είναι από τις πιο λαμπρές του έτους, καθώς ο ουρανός είναι καθαρός και το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στη Γη. Η ασημένια της λάμψη φωτίζει το τοπίο, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γεμάτη ρομαντισμό και μυστήριο. Είναι μια τέλεια ευκαιρία για να απολαύσεις μια βραδινή βόλτα ή να οργανώσεις μια εξόρμηση στη φύση με φίλους και οικογένεια.

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Αστρονομικές Παρατηρήσεις

Η Πανσέληνος Αυγούστου 2024 είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ασχοληθείς με την αστρονομία. Με ένα τηλεσκόπιο ή ακόμα και με γυμνό μάτι, μπορείς να παρατηρήσεις τις λεπτομέρειες της σεληνιακής επιφάνειας, όπως τους κρατήρες και τις θάλασσες της Σελήνης. Αν είσαι τυχερός, ίσως καταφέρεις να δεις και άλλα ουράνια σώματα, όπως τον Δία και τον Κρόνο, που συχνά φαίνονται πιο λαμπερά αυτή την εποχή του χρόνου.

Αν δεν έχεις τηλεσκόπιο, μην ανησυχείς. Μπορείς να συμμετάσχεις σε κάποια από τις πολλές δημόσιες αστρονομικές παρατηρήσεις που οργανώνονται σε διάφορες περιοχές. Αυτές οι εκδηλώσεις προσφέρουν τη δυνατότητα να μάθεις περισσότερα για τον νυχτερινό ουρανό και να δεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια των ειδικών.

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Μύθοι και Παραδόσεις

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Η αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι γεμάτη μύθους και παραδόσεις που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Στην Ελλάδα, η πανσέληνος αυτή θεωρείται ότι έχει μαγικές ιδιότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, η Σελήνη ήταν σε θέση να επηρεάσει τις θάλασσες, τη γη και ακόμη και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Η Σελήνη συνδέεται με την Αρτέμιδα, τη θεά του κυνηγιού και της σελήνης, που σύμφωνα με τη μυθολογία, είχε τη δύναμη να προστατεύει τις γυναίκες και τα παιδιά.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι ντόπιοι πιστεύουν ότι η αυγουστιάτικη πανσέληνος φέρνει καλή τύχη και γονιμότητα. Πολλοί συνηθίζουν να αφήνουν αντικείμενα ή τρόφιμα έξω όλη τη νύχτα για να ευλογηθούν από το φως του φεγγαριού. Κάποιες παραδόσεις αναφέρουν ότι το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου μπορεί να θεραπεύσει και να καθαρίσει το σώμα και την ψυχή.

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Πώς να την απολαύσεις καλύτερα

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Για να απολαύσεις στο έπακρο την αυγουστιάτικη πανσέληνο, υπάρχουν μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις:

Ετοίμασε μια βραδινή εξόρμηση: Οργάνωσε μια βραδινή εξόρμηση με φίλους ή οικογένεια. Φέρε μαζί σου κουβέρτες, φαγητό και ποτό, και βρες ένα μέρος μακριά από τα φώτα της πόλης για να απολαύσεις το φεγγάρι σε όλη του την αίγλη.

Φωτογράφισε το φεγγάρι: Αν σου αρέσει η φωτογραφία, η αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να πειραματιστείς με νυχτερινές λήψεις. Χρησιμοποίησε τρίποδο και παίζε με τις ρυθμίσεις της κάμεράς σου για να αποτυπώσεις την ομορφιά του φεγγαριού.

Διαλογίσου κάτω από το φως του φεγγαριού: Εκμεταλλεύσου την ηρεμία και τη γαλήνη της νύχτας για να κάνεις διαλογισμό ή γιόγκα. Το φως της πανσελήνου μπορεί να δημιουργήσει μια ιδανική ατμόσφαιρα για χαλάρωση και αυτοσυγκέντρωση.

Απόλαυσε την παρέα των αγαπημένων σου: Η πανσέληνος είναι μια υπέροχη αφορμή για να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σου. Αντάλλαξε ιστορίες, γέλασε και δημιούργησε αναμνήσεις που θα κρατήσεις για πάντα.

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Οι δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα και την Ελλάδα

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία, τη νύχτα της Πανσελήνου, την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024.

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από πενήντα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ άλλοι τόσοι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Η φετινή διοργάνωση, θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως και τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει θεατρομουσικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση, αφηγήσεις παραμυθιών και ξεναγήσεις, τις οποίες διοργανώνουν οι Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, πολλές εκ των οποίων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους.

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιήσουν επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Σας προσκαλούμε λοιπόν και φέτος για 24η χρονιά να απολαύσετε το φως του φεγγαριού σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, την νύχτα της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, τη νύχτα που η Σελήνη θα αστράφτει ολόγεμη!

Πανσέληνο Αυγούστου 2024: Οι εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στην Αθήνα την Δευτέρα

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Μουσική Εκδήλωση του Δήμου Γαλατσίου (Ώρα έναρξης 9 μ.μ.): «Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε», με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο. Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου («Όμορφη Εκκλησιά») θα παραμείνει ανοιχτός από τις 18:00 έως τις 22:00, με παρουσία και αρχαιολόγου της Εφορείας για ενημέρωση των επισκεπτών για το μνημείο.

Αρχαιολογικός Χώρος Αμφιαρείου, Κάλαμος Ωρωπού (Ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.): Θεατρικός μονόλογος. Αποσπάσματα από την “Εκάβη” του Ευριπίδη. Με τον Κωνσταντίνο Χατζή.

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού: Το Μουσείο θα είναι ανοικτό, με ελεύθερη είσοδο, χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης από τις 20:00 έως 24:00

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά: Μουσική Εκδήλωση. Το Μουσείο θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις 8 μ.μ. ως τα μεσάνυχτα.
Αρχαιολογικός Χώρος Ιερού Ποσειδώνος Πόρου: Ρεσιτάλ Πιάνου. Ώρα: 20.00-23.00

Αρχαιολογικός Χώρος Κάστρο Κυθήρων: Ο Χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης, από τις 20.00 – 24.00.

Νομισματικό Μουσείο: Το Μουσείο θα είναι ανοικτό, με ελεύθερη είσοδο, χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης από τις 15:30 έως τις 23:00

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για όλη την Ελλάδα ΕΔΩ. (Κάντε κλικ στην επιλογή: «ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EKΔΗΛΩΣΕΩΝ», που βρίσκεται στην κατηγορία «Σχετικά αρχεία».)

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Ποια ώρα είναι η καλύτερη για να την απολαύσουμε

Η Πανσέληνος Αυγούστου 2024, που είναι γνωστή και ως «φεγγάρι του Οξύρρυγχου», κορυφώνεται αύριο, στολίζοντας τον ουρανό.

Έτσι θα την απολαύσουμε στις 19 Αυγούστου, φτάνοντας στο… πικ στις 21:25. Όπως σε κάθε αυγουστιάτικη πανσέληνο, έτσι και στη φετινή, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε μία σειρά από εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία.

Το υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία, τη νύχτα της Πανσελήνου, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από πενήντα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ άλλοι τόσοι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Η φετινή διοργάνωση, πλαισιώνεται από εκδηλώσεις από τις 9 έως και τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει θεατρομουσικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση, αφηγήσεις παραμυθιών και ξεναγήσεις, τις οποίες διοργανώνουν οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, πολλές εκ των οποίων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους. Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιήσουν επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Γιατί η Πανσέληνος Αυγούστου 2024 ονομάζεται και «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Η συγκεκριμένη πανσέληνος έχει πάρει το όνομα από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, οι οποίοι προς τα τέλη του μήνα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα. Οι οξυρρυγχίδες, κοινώς μουρούνες, είναι οικογένεια ψαριών με παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση που περιλαμβάνει κυρίως τους οξύρρυγχους, τους ούσους, τους σκαφίρρυγχους καθώς και τους ψευδοσκαφίρρυγχους που υπολογίζονται συνολικά σε 25 είδη. Κατά σύγχρονη ταξινόμηση οι δύο πρώτοι και οι επόμενοι δύο αποτελούν επιμέρους υπο-οικογένειες, των οξυρρυγχίνων και των σκαφιρρυγχίνων αντί για το νέο.

Πρόκειται για οικογένεια ψαριών από τα μεγαλύτερα του γλυκού νερού (1-2 μέτρα), φθάνοντας και τα 900 κιλά κατ’ άτομο, ψάρια ανάδρομα, ωοτόκα, ιδιαίτερα μακρόβια, καλούμενα και «ψάρια μαθουσάλες», χαρακτηριζόμενα έτσι πρωτόγονα ψάρια που όμως δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στον ανταγωνισμό της επιβίωσης. Πολλά είδη της οικογένειας αυτής βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της εξαφάνισης. Ψάρια της οικογένειας αυτής απαντώνται στο Βόρειο Ημισφαίριο, στη Μαύρη Θάλασσα, σε εκβολές ποταμών της Ευρώπης, Ασίας και Βορείου Αμερικής καθώς και στη Μεσόγειο και το Β. Αιγαίο Πέλαγος (περιορισμένα), επιβιώνοντας σε γλυκά, υφάλμυρα και θαλάσσια ύδατα.

Ο Κωνσταντίνος Καράπαπας γεννήθηκε το 1984 στην Θεσσαλονίκη και ζει μόνιμα στην Καλαμάτα. Σπούδασε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες στο ΤΕΙ Λάρισας. Από το 2007 ασχολείται με την κατασκευή ιστοσελίδων και το SEO. Υπήρξε ιδιοκτήτης και δημιουργός του επιτυχημένου ενημερωτικού μέσου Dnews (dikaiologitika.gr) από όπου το 2023 αποχώρησε. Είναι διευθυντής του Pelop.gr , του ενημερωτικού website της ιστορικής εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στο e-howto.gr έχει αναλάβει να μας ενημερώνει για θέματα τεχνολογίας και όχι μονο.
Exit mobile version