Η ουρολοίμωξη αποτελεί μια από τις πιο συχνές μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος και εμφανίζεται συχνά τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες.
Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει έξαρση των ουρολοιμώξεων, εξαιτίας του μπάνιου στη θάλασσα.
Η ουρολοίμωξη προκαλείται από την είσοδο μικροοργανισμών (βακτηρίων, ιών, μυκήτων) στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας, και τον πολλαπλασιασμό τους, γεγονός που προκαλεί μόλυνση στα τοιχώματα της ουροποιητικής οδού.
Πολύ συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες
Η πιο συχνή λοίμωξη στις γυναίκες κάθε ηλικίας είναι η ουρολοίμωξη. Υπολογίζεται ότι μία στις δύο γυναίκες θα πάθει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της ουρολοίμωξη, ενώ το 30% από αυτές θα την πάθει 4-5 φορές το χρόνο.
Η ουρολοίμωξη είναι αρκετά πιο συχνή στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, λόγω της ανατομίας του γυναικείου σώματος. Συνεπώς, η σωστή υγιεινή είναι αρκετά σημαντική για την υγεία της ευαίσθητης γυναικείας περιοχής.
Παράλληλα, η εγκυμοσύνη αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου για την ουρολοίμωξη στις γυναίκες. Ο λόγος είναι ότι το έμβρυο οδηγεί σε αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη του ουρητήρα και στάση των ούρων.
Τέλος, επιρρεπή στις λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Πώς θα καταλάβω αν έχω
Οι πιο συχνές ενδείξεις για την ύπαρξη ουρολοίμωξης είναι η συχνή ούρηση, το τσούξιμο κατά την ούρηση, αλλά και ο έντονος πόνος στην ευρύτερη περιοχή της πυέλου.
Oυρολοίμωξη: Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν δυσκολία κατά την ούρηση, συχνουρία με αποβολή πολύ μικρής ποσότητας ούρων, θολά και δύσοσμα ούρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και παρουσία αίματος ή πυρετός.
Κυρίως σε ουρολοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού, τα άτομα με μπορεί να εκδηλώσουν πόνο στα πλευρά, πυρετό, ή ναυτία και εμετό – πέρα από τα τυπικά συμπτώματα μιας λοίμωξης του ουροποιητικού. Ενώ πολύ σπάνια ενδέχεται να παρουσιαστεί αίμα στα ούρα ή πύον στα ούρα.
Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να παρουσιάζονται από ελαφριά μέχρι πολύ έντονα και η διάγνωση της ουρολοίμωξης γίνεται με καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα από έναν ουρολόγο.
Συμπτώματα σε παιδιά
Στα βρέφη, τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένη όρεξη για φαγητό, εμετό, ή την εμφάνιση σημαδιών ίκτερου.
Στα μικρά παιδιά, το κύριο σύμπτωμα μιας πιθανής λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να είναι ο πυρετός και ο πόνος. Λόγω της έλλειψης εμφανών συμπτωμάτων, σε πολλές περιπτώσεις για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων συστήνεται η καλλιέργεια ούρων.
Σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να εμφανιστεί απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης (ακράτεια ούρων).
Πιο συγκεκριμένα, στα παιδιά η ουρολοίμωξη μπορεί να γίνει αντιληπτή, εάν παρατηρηθούν τα συμπτώματα:
-Εμφάνιση έντονης αδιαθεσίας
-Εμφάνιση πυρετού
-Νυχτερινή ακράτεια ούρων
-Μειωμένη όρεξη για φαγητό
Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή του παιδιάτρου είναι απαραίτητη.
Πώς κολλάει;
Η ουρολοίμωξη εμφανίζεται σε περιπτώσεις που η κένωση της ουροδόχου κύστης εμποδίζεται ή δημιουργείται ερεθισμός. Το άτομο μπορεί να κολλήσει ουρολοίμωξη είτε μέσω της σεξουαλικής επαφής, είτε από τη χρήση κοινής τουαλέτας.
Προσοχή: Όταν ένας από τους δύο συντρόφους παρουσιάζει συμπτώματα ουρολοίμωξης, συστήνεται να ακολουθούν και οι δύο την ίδια φαρμακευτική αγωγή μιας και πιθανών να έχει γίνει μεταφορά των μικροβίων μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Και στην περίπτωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού, είναι πολύ σημαντικό η διάγνωση και η αντιμετώπιση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, διαφορετικά εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι για την υγεία.
Σε περιπτώσεις απλής ουρολοίμωξης η άμεση αντιμετώπιση με την κατάλληλη αντιβίωση μπορεί να διαρκέσει 3-4 ημέρες. Ωστόσο, ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερη αγωγή και θεραπεία για μείωση της πιθανότητας υποτροπής τους.
Κατά την διάρκεια της ουρολοίμωξης είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση νερού, αλλά και η λήψη συμπληρωμάτων με προβιοτικά που συμβάλουν στην προστασία της χλωρίδας του εντέρου που διαταράσσεται από τη λήψη αντιβιοτικών, αλλά και για στην ταχύτερη αποκατάσταση του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης.
Για άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης συχνά συστήνονται πλύσεις με χαμομήλι, ενώ οι γυναίκες συστήνεται να επιλέγουν τα κατάλληλα προϊόντα για την ευαίσθητη περιοχή τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση μιας ουρολοίμωξης.
Γιατί παθαίνω συχνά;
Κάποιες από τις βασικές αιτίες εμφάνισης της ουρολοίμωξης είναι:
Η ανεπαρκής κατανάλωση νερού. Η επαρκής ενυδάτωση οδηγεί σε συχνότερη ούρηση, καθαρισμό των τοιχωμάτων της ουροποιητικής οδού, και επομένως σε απομάκρυνση των παθογόνων μικροοργανισμών.
Η καθυστέρηση της επίσκεψης στην τουαλέτα. Η καθυστέρηση της επίσκεψης στην τουαλέτα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση της ουρολοίμωξης, λόγω του ότι συγκρατούνται στην κύστη τα βακτήρια που υπάρχουν στα ούρα και προκαλούν την ουρολοίμωξη αντί να απομακρύνονται από τον οργανισμό.
Η χρήση κοινόχρηστων τουαλετών. Η χρήση κοινόχρηστων τουαλετών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση της ουρολοίμωξης και θέλει ιδιαίτερη προσοχή!
Η μη χρήση σαπουνιών με το κατάλληλο pH. Τα αρωματικά σαπούνια χωρίς το κατάλληλο pH για την περιοχή, ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Χρησιμοποιείστε καθαριστικά με πρεβιοτικά και προβιοτικά, αλλά και φυσικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες.
Η ζέστη και η υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή τους καλοκαιρινού μήνες στην παραλία. Η άμμος, η ζέστη και η υγρασία αποτελούν παράγοντες αυξημένου κινδύνου καθώς ευνοούν στην ανάπτυξη αλλά και μετάδοση των μικροβίων.
Δείτε ακόμα: Γιατί δεν πρέπει να μένεις ποτέ με βρεγμένο μαγιό στην παραλία