MyCoast: Η εφαρμογή για ελεύθερες παραλίες

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν οι καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast

MyCoast: Η εφαρμογή για ελεύθερες παραλίες

Υπό στενή παρακολούθηση μπαίνουν ακόμα και οι πιο απομακρυσμένες παραλίες της χώρας μέσω της εφαρμογής MyCoast. Στόχος είναι να αποφευχθούν αυθαιρεσίες και να εφαρμοστούν ορθά οι νέοι κανόνες που ισχύουν.

Μάλιστα, ήδη ξεκίνησε η συγκρότηση πολυμελών ελεγκτικών κλιμακίων, τα οποία θα ελέγξουν όλες τις σοβαρές καταγγελίες (αρχής γενομένης από τις επώνυμες) για αυθαιρεσίες στις παραλίες της χώρας.

Η εφαρμογή MyCoast

mycoast home

Αφετηρία για το πλάνο των ελεγκτικών υπηρεσιών θα αποτελέσει η γνωστή εφαρμογή MyCoast, όπου γίνονται καταγγελίες για τις αυθαιρεσίες, αφού όμως πρώτα διευκρινιστούν περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ ανταγωνισμών.

Για παράδειγμα, εμφανίστηκαν δεκάδες καταγγελίες για την περιοχή της Πάργας, προκαλώντας το ενδιαφέρον του υπουργείου Οικονομικών. Έγιναν αυτοψίες, βάσει των καταγγελιών, αλλά δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Από την επεξεργασία των ανώνυμων καταγγελιών, διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από δύο ΙΡ (ηλεκτρονικές διευθύνσεις). Κατόπιν διερεύνησης αποδείχθηκε ότι δύο επιχειρηματίες, με αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή, αλληλλοκαταγγέλθηκαν.

Ωστόσο, οι προαναφερθείσες περιπτώσεις δεν πρόκειται να χαλαρώσουν την ελεγκτική επαγρύπνηση και να υποβαθμίσουν τις καταγγελίες στο MyCoast.

Από τις περίπου 8.900 καταγγελίες, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το βάρος πέφτει κατ’ αρχάς στις 1.100 που είναι επώνυμες κι από και πέρα γίνεται κατηγοριοποίηση ανά Περιφερειακή Ενότητα και είδος σύμβασης παραχώρησης.

MyCoast: Η εφαρμογή για ελεύθερες παραλίες

Από αυτές τις καταγγελίες έχουν ήδη αξιολογηθεί 600, οι οποίες αφορούν σε 10 περιοχές. Εκεί επικεντρώνονται οι έλεγχοι των επόμενων ημερών κι όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, δεν πρόκειται μόνο για πολύ δημοφιλείς παραλίες, που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα π.χ. η περίπτωση της Ρόδου και της Πάρου, αλλά και για παραλίες σε περιοχές πέραν πάσης υποψίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Χαλκιδική θα έχει την τιμητική της, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για παραβάσεις και αυθαιρεσίες.

Οδηγίες

Σύμφωνα με τις οδηγίες, που έχουν λάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται με δύο τρόπους:

1) Mε αυτοψία στον χώρο του αιγιαλού και της παραλίας.
Μετά τη διενέργεια της αυτοψίας συντάσσεται επιτόπου πόρισμα – έκθεση αυτοψίας με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, όταν αυτό είναι εφικτό και επιδίδεται ή τοιχοκολλάται αμέσως, και:

2) Mε εξ αποστάσεως φωτογραφική λήψη του χώρου του αιγιαλού και της παραλίας, ιδίως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που λειτουργούν στον αέρα αυτόνομα ή τηλεκατευθυνόμενα ή με αξιοποίηση δορυφορικών λήψεων. Η Κτηματική Υπηρεσία λαμβάνει το φωτογραφικό υποστηρικτικό υλικό και βάσει αυτού συντάσσει τα πορίσματα – εκθέσεις αυτοψίας, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και επιβάλλοντας κυρώσεις που περιγράφει ο νόμος