Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η ψησταριά δουλεύει… υπερωρίες. Από οικογενειακά μπάρμπεκιου μέχρι βραδιές με φίλους, οι σχάρες γεμίζουν γρήγορα λίπη και υπολείμματα φαγητού. Όσο πιο πολύ καθυστερείτε τον καθαρισμό, τόσο πιο δύσκολο γίνεται, αφού η βρωμιά στεγνώνει και κολλάει.
Γι’ αυτό, ο «χρυσός» κανόνας είναι να καθαρίζετε την ψησταριά αμέσως μετά τη χρήση – έτσι εξοικονομείτε χρόνο και κρατάτε τη γεύση των ψητών σας στην εντέλεια.
Για μένα, το καλοκαίρι σημαίνει παρέες, μυρωδιές από ψητά και εκείνο το γλυκό αεράκι της βεράντας. Όμως, αν υπάρχει ένα πράγμα που έχω μάθει από τα αμέτρητα καλοκαιρινά μπάρμπεκιου, είναι ότι η απόλαυση δεν τελειώνει μόλις κατεβάσουμε την τελευταία μπουκιά.
Ο καθαρισμός της ψησταριάς είναι το μυστικό για να έχεις πάντα τέλειο ψήσιμο και να μην τρέχεις τελευταία στιγμή να τρίβεις επίμονες βρωμιές. Με λίγη φροντίδα κάθε φορά, η ψησταριά σου θα είναι έτοιμη για την επόμενη… μάχη!
Δείτε ακόμα: Πώς να διαλέξεις την κατάλληλη ψησταριά για το σπίτι ή το εξοχικό σου
Προετοιμασία πριν τον καθαρισμό
- Αφήστε την ψησταριά να κρυώσει πριν ξεκινήσετε.
- Για μπάρμπεκιου υγραερίου: κλείστε την παροχή και αποσυνδέστε τη φιάλη ή τη γραμμή φυσικού αερίου.
- Για ηλεκτρική ψησταριά: αποσυνδέστε την από την πρίζα.
- Διαβάστε πάντα τις οδηγίες χρήσης των καθαριστικών προϊόντων για ασφάλεια.
Καθαρισμός ψησταριάς το καλοκαίρι – Οι πιο εύκολοι και αποτελεσματικοί τρόποι
1. Καθαρισμός σχάρας με αλουμινόχαρτο
Χρόνος: 15 λεπτά
Αποτελεσματικότητα: ★☆☆☆☆
Φτιάξτε μια μπάλα από αλουμινόχαρτο και τρίψτε τις χλιαρές (όχι καυτές) σχάρες. Ιδανικό για να φύγουν τα φρέσκα υπολείμματα κρέατος, αλλά όχι τόσο αποτελεσματικό στα λίπη.
2. Καθαρισμός με ξίδι και μαγειρική σόδα
Χρόνος: 12+ ώρες
Αποτελεσματικότητα: ★★☆☆☆
Αφαιρέστε την κρύα σχάρα και βάλτε τη σε σακούλα σκουπιδιών. Προσθέστε 2 φλιτζάνια ξίδι και 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα, κλείστε και αφήστε όλη νύχτα. Έπειτα τρίψτε με σφουγγάρι ή αλουμινόχαρτο. Θέλει υπομονή, αλλά μαλακώνει ακόμα και τα πιο επίμονα λίπη.
3. Καθαρισμός με καθαριστικό εμπορίου
Χρόνος: 20 λεπτά
Αποτελεσματικότητα: ★★★☆☆
Ψεκάστε, αφήστε το να δράσει σύμφωνα με τις οδηγίες, σκουπίστε και ξεπλύνετε καλά. Προσοχή να μη στεγνώσει το καθαριστικό πάνω στις σχάρες.
4. Καθαρισμός με μαγειρική σόδα και απορρυπαντικό πιάτων
Χρόνος: 40 λεπτά
Αποτελεσματικότητα: ★★★★☆
Βυθίστε τη σχάρα σε ζεστό νερό με ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Φτιάξτε πάστα με σόδα και υγρό πιάτων, απλώστε για 30 λεπτά και τρίψτε.
Αν συνδυαστεί με τη μέθοδο αλουμινόχαρτου, αφήνει τη σχάρα σαν καινούργια.
💡 Extra tip: Καθαρίζετε και το εσωτερικό καπάκι, καθώς εκεί συσσωρεύονται λίπη που μπορεί να στάξουν στο φαγητό.
Δείτε ακόμα: Πώς να καθαρίσεις τα λίπη από τον φούρνο με παγάκια από σαπούνι – Viral τρικ που δουλεύει

Η τακτική φροντίδα της ψησταριάς δεν είναι απλώς θέμα υγιεινής, αλλά και γεύσης. Ένα καθαρό μπάρμπεκιου ψήνει καλύτερα και διαρκεί περισσότερο.
Δοκιμάστε μία από τις παραπάνω μεθόδους σήμερα και απολαύστε ξανά το καλοκαίρι με υπέροχα, καθαρά ψητά!
Συχνές Ερωτήσεις για τον Καθαρισμό Ψησταριάς το Καλοκαίρι
Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζω την ψησταριά το καλοκαίρι;
Κάνε ελαφρύ καθάρισμα μετά από κάθε ψήσιμο (σχάρες και καπάκι) και σχολαστικό καθάρισμα κάθε 4–6 χρήσεις ή τουλάχιστον μία φορά τον μήνα στην περίοδο έντονης χρήσης.
Ποια είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος καθαρισμού σχάρας;
Ο συνδυασμός μαγειρικής σόδας με υγρό πιάτων (πάστα 30′) και τρίψιμο, μετά από μούλιασμα σε ζεστό νερό με σόδα, απομακρύνει λίπη και καμένα υπολείμματα χωρίς σκληρά χημικά.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω ξίδι και μαγειρική σόδα για τη σχάρα;
Ναι. Τοποθέτησε κρύα σχάρα σε σακούλα, πρόσθεσε 2 φλιτζάνια ξίδι και 1 φλιτζάνι σόδα, κλείσε και άφησε όλη νύχτα. Έπειτα τρίψε και ξέπλυνε καλά. Είναι αποτελεσματικό αλλά απαιτεί χρόνο.
Είναι ασφαλή τα καθαριστικά εμπορίου για τις σχάρες;
Ναι, εφόσον ακολουθείς πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή και ξεπλένεις καλά. Μην αφήνεις το καθαριστικό να στεγνώνει πάνω στη σχάρα και δοκίμαζε πρώτα σε μικρή περιοχή.
Πώς καθαρίζω ψησταριά υγραερίου με ασφάλεια;
Κλείσε την παροχή, αποσύνδεσε τη φιάλη/γραμμή, άφησε να κρυώσει, καθάρισε σχάρες και καπάκι, έλεγξε δίσκο συλλογής λίπους και καυστήρες. Πάντα καλός αερισμός και αποφυγή φλόγας κατά τον καθαρισμό.
Πώς αφαιρώ καμένα λίπη και επίμονη μαυρίλα;
Μούλιασμα με ζεστό νερό και σόδα, πάστα σόδας+υγρού πιάτων για 30′, τρίψιμο με βούρτσα ή μπάλα αλουμινόχαρτου. Για πολύ επίμονα σημεία, επανάλαβε ή χρησιμοποίησε εγκεκριμένο καθαριστικό σχάρας.
Πρέπει να καθαρίζω και το καπάκι και το εσωτερικό του θαλάμου;
Ναι. Στο καπάκι συσσωρεύονται λίπη που μπορεί να στάξουν στο φαγητό. Σκούπισε τακτικά το εσωτερικό, καθάρισε τον δίσκο λίπους και έλεγξε τα κανάλια αποστράγγισης.














