Ένα άκρως βοηθητικό βίντεο στο οποίο καταγράφεται βήμα – βήμα ο τρόπος που γίνεται το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου κοινοποίησε στα social media η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
«Το πιο σημαντικό βήμα στο self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι το πρώτο: να το κάνετε! Από εκεί και πέρα, όπως θα δείτε και στο video, η διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη. Η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου ξεκινά με το self test!», αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας στην ανάρτησή της για το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Δείτε ακόμα: Τι πρέπει να κάνεις αν το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου βγει θετικό
Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται ως δικαιούχοι, 3.000.000 πολίτες ηλικίας 50 – 69 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί πως το self test δεν ανιχνεύει το αν ένας πολίτης έχει καρκίνο ή όχι, αλλά ανιχνεύει την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Στόχος του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία.
Εάν οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία διαγνωστούν και διαχειριστούν σε αρχικό στάδιο έχουν ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά ουσιώδη.
Δείτε ακόμα: Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποιοι δικαιούνται το δωρεάν self test
Τι πρέπει να κάνεις αν το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου βγει θετικό
Ο δικαιούχος πραγματοποιεί το self-test και ενημερώνει το συνεργαζόμενο φαρμακείο για το αποτέλεσμα.
Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, το πρόγραμμα τερματίζεται.
Σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, ο πολίτης δικαιούται δωρεάν ένα δεύτερο self–test ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του self–test, ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τον πολίτη ότι δημιουργείται αυτόματα κωδικός Ιατρικής Επίσκεψης και έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε κλινικό ιατρό ειδικότητας Γαστρεντερολόγου που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Ο γιατρός θα πραγματοποιεί κλινική συνεκτίμηση και εάν κρίνει ότι χρειάζεται κολονοσκόπηση θα εκδίδεται παραπεμπτικό για δωρεάν κολονοσκόπηση.
Εάν κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης εντοπιστούν ευρήματα που δύναται να αφαιρεθούν, αφαιρούνται επί τόπου. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει μόνο σε νοσοκομεία και όχι σε διαγνωστικά κέντρα όπου επίσης πραγματοποιούνται κολονοσκοπήσεις.
Αν κάποιος απευθυνθεί σε διαγνωστικό κέντρο και έχει ευρήματα, θα πρέπει να επαναλάβει τη διαδικασία της κολονοσκόπησης για την αφαίρεσή τους σε νοσοκομείο.
Σε κάθε περίπτωση ευρήματος λαμβάνονται δείγματα βιοψίας και εκδίδεται αυτόματα παραπεμπτικό για διενέργεια βιοψίας, η οποία, επίσης παρέχεται δωρεάν.
Δείτε ακόμα: Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το χαρτί υγείας στην τουαλέτα;