Γιατί μουλιάζουν τα χέρια μου στο νερό;

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γιατί μουλιάζουν τα χέρια μου στο νερό;

Δεν αντέχετε τη ζέστη, σας αρέσει το κολύμπι και θέλετε να περνάτε πολλή ώρα καθημερινά στη θάλασσα ή την πισίνα; Αν ναι, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει την περίεργη επίδραση που έχει το νερό στα δάκτυλά σας, τα οποία από κάποια στιγμή και μετά ρυτιδιάζουν ολοένα περισσότερο.

Γιατί μουλιάζουν τα χέρια μου στο νερό;

Μάλιστα, πρέπει να επισημανθεί πως δεν ζαρώνει μόνο το δέρμα στα δάκτυλα των χεριών, αλλά και στις παλάμες και στα πέλματα. Απλώς στα δάκτυλα η διαφορά είναι πολύ εμφανής.

Η ρυτίδωση αρχίζει εντός λίγων λεπτών παραμονής στο νερό, αλλά συνήθως γίνεται αντιληπτή λίγο αργότερα.

Οι ακριβείς αιτίες του φαινομένου δεν είναι σαφείς. Αυτό που είναι γνωστό είναι πως δεν πρόκειται για μία παθητική αντίδραση που οφείλεται στο ότι το δέρμα απορροφά το νερό. Αντιθέτως, είναι μία ενεργητική διαδικασία που ρυθμίζεται από ένα τμήμα του νευρικού συστήματός μας που λέγεται συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Αυτό είναι υπεύθυνο για τις ακούσιες διεργασίες του οργανισμού, όπως η πέψη ή η αναπνοή. Στην προκειμένη περίπτωση, εικάζεται πως το συμπαθητικό σύστημα δίνει στον εγκέφαλο εντολή να συσταλούν τα αιμοφόρα αγγεία στα δάκτυλα και στις παλάμες, για να μπορούμε να κρατάμε πιο καλά τα διάφορα αντικείμενα με βρεγμένα χέρια.

Γιατί μουλιάζουν τα χέρια μου στο νερό;

Αντίστοιχα συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία στα πέλματα για να πατάμε πιο γερά σε ολισθηρά αντικείμενα.

Ως εκ τούτου, οι πρωτόγονοι άνθρωποι που ψάρευαν με τα χέρια θα μπορούσαν να πιάσουν έτσι ευκολότερα τα ψάρια, ενώ θα πατούσαν επίσης πιο σταθερά στα βρεγμένα βράχια.

Μόλις, όμως, απομακρυνθούμε από το νερό το δέρμα επανέρχεται άμεσα στην κανονική κατάσταση.

Πότε να ανησυχήσετε

Μολονότι, όμως, το ζάρωμα του δέρματος στα δάκτυλα είναι φυσιολογικό όταν μένουν βρεγμένα πολλή ώρα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου νοσήματος ή διαταραχής όταν εκδηλώνεται χωρίς καν να έχετε πλησιάσει το νερό. Σε μια τέτοια περίπτωση, μερικές πιθανές αιτίες είναι:

Η αφυδάτωση

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Το λεμφικό οίδημα

Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα

Το σκληρόδερμα

Το σύνδρομο Raynaud

Επομένως, αν βλέπετε το δέρμα στα δάκτυλά σας να ρυτιδιάζει χωρίς επαφή με το νερό, καλό είναι να συμβουλευθείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Δείτε ακόμα: Πνιγμός: Πόση ώρα μετά το φαγητό μπορώ να κολυμπήσω;

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet
Exit mobile version