Επίδομα έως και 1.725 ευρώ σε ανέργους: Ποιοι και πώς θα το πάρουν

Εκπαιδευτικό επίδομα με αποδοχές μέχρι και 1.725 ευρώ σε ανέργους: Ποιοι, πότε και πώς θα το λάβουν

Περιεχόμενα

Οι συμμετέχοντες του Β’ κύκλου του προγράμματος του ΣΕΒ με τίτλο «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Συμβουλευτικής Υποστήριξης, Κατάρτισης και Πιστοποίησης για την επαγγελματική ενδυνάμωση ανέργων χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων σε θύλακες ανεργίας των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας» με Κωδικό ΟΠΣ 6016568 στο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021 – 2027» θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα έως και 1.725 ευρώ.

Επίσης επισημαίνεται πως το πρόγραμμα αυτό  χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021 – 2027» και από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. (ΠΔΕ)

Διευκρινίζεται πως  το επίδομα αυτό καταβάλλεται μετά τη φάση συμμετοχής του ωφελούμενου στη διαδικασία Πιστοποίησης και πως δεν καταβάλλεται τμηματικά. Δηλαδή αυτό δίνεται  για την πλήρη παρακολούθησης του προγράμματος σε κάθε ωφελούμενο. Ουσιαστικά 5 ευρώ για κάθε ώρα κατάρτισης θα παίρνει ο κάθε δικαιούχος.

Επίδομα έως και 1.725 ευρώ σε ανέργους: Ποιοι και πώς θα το πάρουν

Το πρόγραμμα κατάρτισης έχει συνολική διάρκεια 345 ώρες, εκ των οποίων 270 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 75 ώρες πρακτική άσκηση. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο sbeanergoi.gr για το πρόγραμμα έχει αρχίσει την Τρίτη 15 Οκτωβρίου.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως:

1.Οι τομείς 

Η Πράξη αφορά στην παροχή μιας συνεκτικής δέσμης ενεργειών εξατομικευμένης συμβουλευτικής καθοδήγησης, θεωρητικής κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και πιστοποίησης των επαγγελματικών γνώσεων 4.984 ανέργων ωφελουμένων, εγγεγραμμένων στην ΔΥΠΑ και αφορά στις Περιφέρειες:

  •  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • Κεντρικής Μακεδονίας,
  •  Ηπείρου, Θεσσαλίας, και,
  • Δυτικής Ελλάδας.

Η πράξη υποστηρίζει ενέργειες που σχετίζονται με δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και τομείς της Εθνικής και των Περιφερειακών Στρατηγικών για την Έξυπνη Εξειδίκευση:

1. Αγροδιατροφή

2. Ενέργεια και Περιβάλλον

3. Τουρισμός

4. Τεχνολογίες Πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ)

5. Βιομηχανία και Μεταποίηση, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία βιώσιμης απασχόλησης και την αποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

2. Η κατάρτιση 

Στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής θα παρασχεθούν προς τους ωφελούμενους 13 συνεδρίες. Η διάρκεια της Κατάρτισης είναι 345 ώρες,
εκ των οποίων οι 270 ώρες αφορούν θεωρητική κατάρτιση και οι 75 ώρες πρακτική άσκηση. Η συμμετοχή των ωφελούμενων σε όλες τις επιμέρους Ενέργειες του Έργου είναι υποχρεωτική.

Για το σύνολο των ενεργειών Συμβουλευτικής, Θεωρητικής Κατάρτισης και Πιστοποίησης της Πράξης δίνεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Εφόσον ο καταρτιζόμενος δεν έχει αποδεδειγμένα πρόσβαση στα απαιτούμενα τεχνολογικά μέσα, όπως Η/Υ ή/και σε τεχνολογίες διαδικτύου, ο πάροχος κατάρτισης οφείλει να διευκολύνει τη συμμετοχή του καταρτιζόμενου στην εκπαιδευτική διαδικασία, με τη παροχή της δυνατότητας στον τελευταίο να κάνει χρήση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της αδειοδοτημένης δομής κατάρτισης. Η Πρακτική Άσκηση θα διεξαχθεί σε επιχειρήσεις με ανάλογο αντικείμενο προς το περιεχόμενο της θεωρητικής κατάρτισης που θα παρακολουθήσει κάθε ωφελούμενος.

Σημειώνεται δε πως η παρουσίαση των προγραμμάτων κατάρτισης -πιστοποίησης είναι η εξής:

Α) Θεωρητική κατάρτιση

Η διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης θα είναι 270 ώρες και θα περιλαμβάνει :

Θεωρητική κατάρτιση σε εξειδικευμένα θεματικά αντικείμενα (180 ώρες)

Συγκεκριμένα θα υλοποιηθούν προγράμματα κατάρτισης στα ακόλουθα εξειδικευμένα αντικείμενα:

Όλα τα εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης θα περιλαμβάνουν τις εξής θεματικές ενότητες:

• Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

• Προετοιμασία του εκπαιδευομένου για την αγορά εργασίας, και,

• Βασικές Αρχές Εργατικού Δικαίου.

Β) Πρακτική άσκηση

Η πρακτική άσκηση, κατόπιν εξειδικευμένης σύζευξης των ωφελούμενων με επιχειρήσεις, στοχεύει στην ενδυνάμωση του επαγγελματικού προφίλ του ωφελούμενου μέσω της εμβάθυνσης ή απόκτησης πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε σύνδεση με το προφίλ του κάθε ωφελούμενου. Για τη διασφάλιση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θα προσδιοριστούν συγκεκριμένες προδιαγραφές εξέτασης και αξιολόγησης της δυνητικής καταλληλόλητας των επιχειρήσεων υποδοχής να λειτουργήσουν ως χώροι μάθησης και εμβάθυνσης σε σύγχρονες επαγγελματικές γνώσεις δημιουργώντας παράλληλα προϋποθέσεις μετατροπής της απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε θέση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.

Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης θα είναι 75 ώρες για κάθε ωφελούμενο.

3.Οι δικαιούχοι

Οι αιτούντες στο πρόγραμμα πρέπει:

  • να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων της ΔΥΠΑ, με κάρτα ανεργίας σε ισχύ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι,
  • να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα. Ειδικά οι απόφοιτοι ΙΕΚ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εξετάσεις πιστοποίησης,
  • να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους, και,
  • να έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ήτοι να είναι Απόφοιτοι Γυμνασίου ή Δημοτικού σχολείου για τους απόφοιτους έως το 1980.
  • να κατοικούν στις επιλέξιμες Περιφέρειες της Πράξης. Προς απόδειξη του συγκεκριμένου κριτηρίου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από τον Δήμο στον οποίο κατοικούν

Ωστόσο το  πρόγραμμα αυτό δεν αφορά τους δυνητικά ωφελούμενους που κατοικούν στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Exit mobile version