Ελαιόλαδο: Ανακάμπτουν σταδιακά οι τιμές μετά την «ελεύθερη πτώση»

Φαίνεται πως πέρασε η μπόρα για το ελαιόλαδο - Ανακάμπτουν σταδιακά ο τιμές παραγωγού

Σταδιακή επανεκκίνηση επιχειρεί η αγορά ελαιόλαδου μετά τις αναμενόμενες πρώτες εβδομάδες πτώσης που αποτελούν ένα είδος «παράδοσης» ακριβώς την εποχή που ξεκινάει η μεγάλη συγκομιδή της ελιάς.

Ελαιόλαδο: Ανακάμπτουν σταδιακά οι τιμές μετά την «ελεύθερη πτώση»

Στην Ελλάδα, η αγορά παραμένει ουσιαστικά «παγωμένη» και οι ελάχιστες συναλλαγές που γίνονται δεν μπορεί να αντιπροσωπευτικές. Αν και ασκούνται επίσης πιέσεις στα ελαιοτριβεία να διώξουν σήμερα το δικαίωμα τους, αυτό δεν φαίνεται να γίνεται, καθώς προβάλλονται αντιστάσεις στα 6,70 με 7 ευρώ το κιλό.

Στη γειτονική Ιταλία, οι τιμές σε κάποια εμπορικά κέντρα σημειώσει τις τελευταίες ώρες σημαντική άνοδο προς τα 8 ευρώ και πάνω, δείγμα πως η αγορά βρίσκεται σε σημαντική αστάθεια. Kαµία διάθεση να δεσμευτούν σε χαμηλά επίπεδα τιμών δεν δείχνουν οι Ιταλοί παραγωγοί, καθώς η οργάνωση του ελαιοκομικού τομέα στη χώρα, τους επιτρέπει να παίξουν άμυνα.

Δείτε ακόμα: Ελαιόλαδο: Πόσο πωλείται ο τενεκές λάδι

Με µία σοδειά που δύσκολα θα κινηθεί πάνω από 220.000 τόνους και ένα μέγιστο δυναμικό 650.000 τόνων, πρακτικά η ιταλική παραγωγή φέτος ανέρχεται μετά βίας στο 40% του μέσου όρου. Με πελάτες σε αναπτυσσόμενες αγορές, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακριβά το ιταλικό λάδι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποχωρήσει κάτω από 7,50 ευρώ το απλό έξτρα και τα 8-9 ευρώ το ΠΟΠ.

Στην Ιβηρική, όσοι καλλιεργούν σε εντατικούς ελαιώνες διώχνουν ξανά πρώτη ύλη µε την βιομηχανία τυποποίησης να υποχρεώνεται να δεσμευτεί σε σταδιακά καλύτερα επίπεδα τιμών, καθώς δεν αρκούν οι ευκαιριακές παραδόσεις από Τυνησία, Τουρκία και Πορτογαλία για να καλυφθεί η ζήτηση. Στατιστικά, οι τιμές στο φρέσκο έξτρα της Ισπανίας κυμαίνονται από 5,10 έως 5,90 ευρώ το κιλό, την ώρα που η συγκομιδή αγγίζει το ζενίθ της µε παραγωγή γύρω στους 15-20.000 τόνους τη μέρα.

Σε Τυνησία και Τουρκία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν οι επιμέρους κυβερνητικές πρωτοβουλίες να αγοράσουν ελαιόλαδο από τους παραγωγούς «στις τρέχουσες τιμές της αγοράς» δηλαδή πρακτικά στο χειρότερο σημείο µμέσα στη σεζόν και αφού έχουν υπογραφεί τα πρώτα συμβόλαια δεκάδων χιλιάδων τόνων από το εμπόριο σε χαμηλά επίπεδα τιμών, ώστε να «προστατευτούν» οι παραγωγοί από μία μεγαλύτερη πτώση.

Δείτε ακόμα: Ελαιόλαδο: Πώς να ελέγξετε αν είναι πράγματι έξτρα παρθένο

Exit mobile version