Είναι fake news η εξαήμερη εργασία;

Fake news και εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα

Είναι fake news η εξαήμερη εργασία;

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην ΕΡΤ για την εξαήμερη εργασία, χαρακτήρισε ως fake news όλα όσα λέγονται γύρω από αυτήν. Πρόκειται για μια δήλωση που έρχεται μετά τη διεθνή κατακραυγή που επικρατεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και τα αναρίθμητα τρολαρίσματα που έχουν κατακλίσει τα social media.

Η κα. Κεραμέως υποστήριξε πως «το πενθήμερο είναι ο κανόνας» και πως το εξαήμερο «είναι η δυνατότητα για μια έξτρα ημέρα εργασίας». Τόνισε, λοιπόν, πως «δεν πρέπει να μιλάμε για 6ημερη εργασία αλλά για έκτακτη μέρα εργασίας», και πως «μιλάμε για την εξαίρεση της εξαίρεσης που αφορά εργοστάσια και επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας».

@7newsaustralia

Industrial and manufacturing staff in Greece are being asked to work a 6 day week in a bid to tackle the country’s shrinking population and a shortage of skilled workers. #greece #inflation #costofliving #work #7NEWS

♬ original sound – 7NEWS Australia – 7NEWS Australia

Ακόμη, όπως συμπλήρωσε αυτή η επιπλέον ημέρα εργασίας θα αμείβεται συν 40%, και συν 115% αν είναι Κυριακή και αργία. «Όλα αυτά είναι μέτρα που έρχονται να θωρακίσουν τον εργαζόμενο» σημείωσε η υπουργός τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας».

Από την άλλη μεριά, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αναιρεί δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον νέο νόμο για την εξαήμερη εργασία ο οποίος τέθηκε σε ισχύ.

Ο νέος νόμος ισχύει για τον δημόσιο τομέα, τις τράπεζες και συγκεκριμένες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο.

Πώς λειτουργεί η εξαήμερα εργασία

Εξαήμερη εργασία σε επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας και ψηφιακή κάρτα σε βιομηχανίες και λιανεμπόριο μπήκαν σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Eιδικότερα, η δυνατότητα δήλωσης και εφαρμογής εξαήμερης εργασίας σε επιχειρήσεις που από τη φύση τους είναι συνεχούς λειτουργίας, καθώς και σε όσες ήδη λειτουργούν επί 24ωρης βάσης, 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα, ισχύει από τη Δευτέρα, 1η Ιουλίου.

Εργοδότες σε κλάδους από τους λεγόμενους συνεχούς ροής έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μονομερώς από τους υπαλλήλους τους να εργαστούν και την 6η ημέρα της εβδομάδας, με επιπλέον ημερομίσθιο αλλά χάνοντας το ένα από τα δύο ρεπό τους.

Η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας θεσπίστηκε με τα άρθρα 25 και 26 του Ν. 5053/2023 με στόχο να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, που μοιραία οδηγούν σε αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, σε εργασία επιπλέον του ωραρίου τους προκειμένου να βγουν οι βάρδιες.

Με τον τρόπο αυτόν καταπολεμούνται αδήλωτες υπερωρίες που ενδεχομένως γίνονταν σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, ενώ αυξάνεται το εισόδημα των εργαζομένων που θα δουλεύουν την 6η ημέρα, αφού το ημερομίσθιό τους για την ημέρα αυτή θα είναι προσαυξημένο κατά 40%.

Σε περίπτωση που η 6η ημέρα συμπίπτει με Κυριακή ή επίσημη αργία, ο εργαζόμενος δικαιούται το ημερομίσθιό του προσαυξημένο κατά 115% (40% από την προσαύξηση της 6ης ημέρας συν 75% για την απασχόλησή του την Κυριακή/αργία), προσαύξηση η οποία δυνητικά μπορεί να ξεπεράσει και το 115% σε περίπτωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες για τις οποίες ισχύει επιπρόσθετη προσαύξηση 25%.

@kampfundkajal

Was denkt ihr darüber? #kapitalismus #ausbeutung #griechenland #arbeit #gewerkschaft #6tagewoche

♬ Originalton – kampfundkajal

Avatar of Τάσος Σκλάβος
Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ το 2022 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγγραφέας. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σ’ ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Έργα του: Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα (Ηδυέπεια, 2018) Όταν γνώρισα τα μάτια σου (24γράμματα, 2020) Από του Λάπι έρχομαι (Καμπύλη, 2021) Ο ύστερος Πουλαντζάς και ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό (Κουκκίδα, 2024)