Διδακτορικό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις το διδακτορικό σου

Διδακτορικό: Ολοκλήρωσες το μεταπτυχιακό σου και αναρωτιέσαι πώς θα συνεχίσεις; Έχεις πάθος με το αντικείμενο που σπούδασες και σε γοητεύει η έρευνα;

Ίσως τότε ένα διδακτορικό να είναι το ιδανικό επόμενο βήμα για σένα, καθώς αποτελεί το ανώτατο ακαδημαϊκό πτυχίο που θα μπορούσες να αποκτήσεις.

Αν, όμως, έχεις δεύτερες σκέψεις, δες με προσοχή ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις σου και πως θα είναι το πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσεις σαν υποψήφιος διδάκτορας.

Τι είναι το διδακτορικό;

Το διδακτορικό δίπλωμα ή PhD είναι ο ανώτατος τίτλος σπουδών που μπορεί να λάβει κάποιος. Για την απόκτηση διδακτορικού είναι απαραίτητη η εγγραφή σε σχετικό πρόγραμμα ενός πανεπιστημίου, η πραγματοποίηση έρευνας και η συγγραφή διδακτορικής διατριβής. Το διδακτορικό είναι ένας τίτλος που αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο εξειδίκευσης πάνω σε ένα αντικείμενο και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ακαδημαϊκό επίτευγμα.

Διάρκεια διδακτορικού:

Το λιγότερο που μπορεί να διαρκέσει είναι τρία χρόνια αν και η πλειοψηφία καταφέρνει να το τελειώσει αρκετά αργότερα από την τριετία. Υπολόγισε πέντε χρόνια για να είσαι σίγουρος.

Πρέπει να έχω μεταπτυχιακό;

Από το 2009 και έπειτα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να είναι κάποιος κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, προκειμένου να ξεκινήσει διδακτορική διατριβή,

Απαιτούμενα Προσόντα:

Πέρα από την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου, το κάθε τμήμα έχει τον δικό του κανονισμό για τους διδακτορικούς ερευνητές, όπου καθορίζονται τα ελάχιστα προσόντα. Συνήθως, βαθμός πρώτου πτυχίου πάνω από 7 και γενικότερα, καλή ακαδημαϊκή απόδοση, είναι τα ελάχιστα απαιτούμενα. Επίσης, απαραίτητη κρίνεται η άριστη γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας.

Παρακολουθώ μαθήματα;

Το κάθε τμήμα έχει τον δικό του κανονισμό. Ωστόσο, το σύνηθες είναι να μην παρακολουθείς μαθήματα, αλλά αντιθέτως να βοηθάς στον συντονισμό και την διδασκαλία κάποιων μαθημάτων.

Πληρώνω;

Όχι.

Πληρώνομαι;

Όχι. Οι επικουρικές εργασίες που προσφέρεις στο πανεπιστήμιο είναι στο πλαίσιο των υποχρεώσεων σου. Αυτές ποικίλλουν ανάλογα με τη συνεννόηση που θα έχεις με τον επιβλέποντα καθηγητή.

Γιατί να κάνεις διδακτορικό;

Οι λόγοι για να κάνεις ένα διδακτορικό είναι πολλοί, ωστόσο, οι βασικότεροι είναι οι παρακάτω:

-Αποκτάς ένα σημαντικό προσωπικό επίτευγμα
-Προκαλείς τον εαυτό σου και εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου
-Ανοίγεις τον δρόμο σε ακαδημαϊκή καριέρα και επαγγελματική εξέλιξη

Αν ονειρεύεσαι είναι να εργαστείς στο πανεπιστήμιο, το διδακτορικό είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα, αφού μετά την ολοκλήρωσή του, μπορείς να διεκδικήσεις θέσεις διδακτικού ή ερευνητικού προσωπικού, όμως πρέπει να γνωρίζεις πως τα πράγμα δεν είναι καθόλου εύκολα, ειδικά στην Ελλάδα και πως ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.

Φυσικά, αποτελεί ένα προσόν που θα βοηθήσει την επαγγελματική σου εξέλιξη σε κάθε περίπτωση, αφού το διδακτορικό είναι ένας τίτλος με κύρος στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Διαδικασία Αίτησης Διδακτορικού

Προκειμένου να γίνεις δεκτός σε κάποιο διδακτορικό πρόγραμμα, πρέπει να ελέγξεις τον κανονισμό λειτουργίας κάθε πανεπιστημίου, αλλά και τις προκηρύξεις που συχνά αναρτούν. Μέσω των προκηρύξεων αναζητούν υποψήφιους διδάκτορες και έτσι, με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου στην εκάστοτε προκήρυξη.

Άλλες φορές, ακαδημαϊκά ιδρύματα ανακοινώνουν τα ερευνητικά θέματα που τους ενδιαφέρουν και στη συνέχεια γίνονται αιτήσεις πάνω σε αυτά. Έπειτα, επιλέγονται άτομα αναλόγως με τα προσόντα τους και εξετάζονται με συνέντευξη.

Διαφορετικά αποφασίζεις το θέμα που θέλεις να ερευνήσεις, προσεγγίζεις μέσω email τον καθηγητή που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και του ζητάς να συνεργαστείτε για τη συγγραφή διδακτορικού.

Διαδικασία Αίτησης Διδακτορικού
Για να γίνεις δεκτός σε κάποιο διδακτορικό πρόγραμμα, πρέπει να ελέγξεις τον κανονισμό λειτουργίας κάθε πανεπιστημίου αλλά και τις προκηρύξεις που συχνά αναρτούν. Μέσω των προκηρύξεων αναζητούν υποψήφιους διδάκτορες και έτσι, με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου στην εκάστοτε προκήρυξη.

Άλλοτε πάλι, μερικά ακαδημαϊκά ιδρύματα ανακοινώνουν τα ερευνητικά θέματα που τους ενδιαφέρουν και στη συνέχεια γίνονται αιτήσεις πάνω σε αυτά. Έπειτα, επιλέγονται κάποια άτομα ανάλογα με τα προσόντα τους και εξετάζονται με συνέντευξη.

Διαφορετικά αποφασίζεις το θέμα που θέλεις να ερευνήσεις, προσεγγίζεις μέσω email τον καθηγητή που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και του ζητάς να συνεργαστείτε για τη συγγραφή του διδακτορικού σου.

Δικαιολογητικά για την Αίτηση του Διδακτορικού

Εφόσον καταλήξεις σε έναν από τους παραπάνω τρόπους για να εκδηλώσεις ενδιαφέρον στο διδακτορικό πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί να καταθέσεις είναι τα εξής:

-Αίτηση όπου θα δηλώνεις το θέμα που θέλεις να ερευνήσεις στη διατριβή σου, τον τίτλο και το όνομα του επιβλέποντα καθηγητή

-Βιογραφικό σημείωμα. Πρόσεξε να τονίσεις τα πιο κατάλληλα σημεία. Επειδή είναι ακαδημαϊκή αίτηση, φρόντισε να αναφέρεις αναλυτικά όλες τις σπουδές και τις βαθμολογίες σου.

-Επίσημα αντίγραφα πτυχίου και μεταπτυχιακού. Το αντίγραφο πτυχίου θα το λάβεις από τη γραμματεία της σχολής. Εάν έχεις κάνει μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, θα χρειαστεί να το αναγνωρίσεις μέσω ΔΟΑΤΑΠ.

-Πιστοποιητικά αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Εάν έχεις σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο θα τα λάβεις από τη γραμματεία της σχολής.

-Αποδεικτικό σπουδών αγγλικής γλώσσας.

-Διάφορες δημοσιεύσεις που έχεις πραγματοποιήσει σε επιστημονικά περιοδικά ή διάφορα αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας.

-Κάποιες συστατικές επιστολές από μέλη ΔΕΠ ελληνικών ή ξένων πανεπιστημίων.

Πώς να βρεις θέμα για διδακτορικό;

-Εξέτασε τα ενδιαφέροντά σου
-Γνώρισε την υπάρχουσα βιβλιογραφία
-Συζήτησε τις ιδέες σου με τον καθηγητή
-Εστίασε σε ένα συγκεκριμένο θέμα ή ερευνητικό ερώτημα
-Αξιολόγησε αν η έρευνα που έχεις στο μυαλό σου είναι εφικτό να υλοποιηθεί

Τι είναι ο επιβλέπων;

Ο επιβλέπων καθηγητής ή η επιβλέπουσα καθηγήτρια, είναι το άτομο που είναι επιστημονικά υπεύθυνο για την διδακτορική σου έρευνα. Είναι το άτομο με το οποίο συνεργάζεσαι πιο πολύ -έως αποκλειστικά- και αναλαμβάνει να σε καθοδηγεί και να σε συμβουλεύει. Πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον στη βαθμίδα του επίκουρου και σε συνδυασμό με τα άλλα δύο μέλη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, συντονίζουν την πορεία της έρευνας σου.

Συνοψίζοντας, η εκπόνηση μίας διδακτορικής διατριβής είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Αλλά εάν θέλεις πραγματικά πολύ αυτό το δίπλωμα, πραγματοποίησε το και απόλαυσε την κάθε στιγμή αυτής της διαδρομής, όμως θυμήσου πως θα έχει πολλά βάσανα και ξενύχτια.

Ετοιμάσου για τη μεγάλη βουτιά στον απέραντο ωκεανό της γνώσης!

Ακόμα: Δες εδώ πως θα επιλέξεις το κατάλληλο ΙΕΚ για τις σπουδές σου.

 

Exit mobile version