Coolcation: Η νέα τάση στον τουρισμό που τρομάζει την Ελλάδα

Coolcation: Τι είναι και πώς επηρεάζει την Ελλάδα

Coolcation: Η νέα τάση των ταξιδιωτικών προορισμών ακούει στο όνομα «Coolcation» και θέλει πιο δροσερούς προορισμούς και θερμοκρασίες κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, πληθαίνουν τα αφιερώματα στον διεθνή Τύπο για το πώς η κλιματική αλλαγή επιδρά στις διακοπές και τον τουρισμό, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί, αφού οι θάνατοι τουριστών μέσα στον Ιούνιο, από αιτίες που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, πυροδότησαν πλήθος από αρνητικά δημοσιεύματα για το πώς «η ακραία ζέστη σκοτώνει τουρίστες στην Ελλάδα».

Όσο λοιπόν ο υδράργυρος ανεβαίνει αλλάζουν και οι τάσεις του τουριστικού προϊόντος. Έτσι, οι τουρίστες αρχίζουν να προτιμούν πιο δροσερούς προορισμούς όπως οι σκανδιναβικές χώρες, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα παραδοσιακούς προορισμούς στον ευρωπαϊκό νότο, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία.

Άλλωστε, ο περασμένος Μάιος σηματοδότησε τον δωδέκατο συνεχόμενο μήνα ρεκόρ θερμοκρασιών για τον πλανήτη. Ήδη φέτος η Ελλάδα αναγκάστηκε να κλείσει την Ακρόπολη τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας για να προστατεύσει τους τουρίστες από τη θανατηφόρα ζέστη, σημειώνει το Bloomberg.

Άνοδος στα ταξίδια στη Σκανδιναβία

Οι τουρίστες που αναζητούν ανάπαυλα από την αφόρητη ζέστη είναι πιθανό να ενισχύσουν την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία της Σκανδιναβίας, η οποία εκτιμάται ότι θα προσθέσει 124 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιφερειακή οικονομία το 2023, μια αύξηση 6% περισσότερο από το προηγούμενο έτος.

Οι σκανδιναβικές επιχειρήσεις που μίλησαν με το Bloomberg, από τουριστικούς πράκτορες μέχρι καταστήματα δώρων, προβλέπουν ότι η φετινή χρονιά θα μπορούσε να είναι εξαιρετική. Η Σκανδιναβία περνά μια σημαντική στιγμή με αύξηση 27% στις κρατήσεις σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι, λέει η Μίστι Μπέλες, εκπρόσωπος της Virtuoso, ενός δικτύου περίπου 20.000 συμβούλων πολυτελών ταξιδιών.

Η Σουηδία, μόνο, έχει δει μια άνοδο 47%, λέει η ίδια. Η Ιταλία, αντίθετα, έχει άνοδο μόνο κατά 3%. Οι αναζητήσεις πτήσεων από βρετανικά αεροδρόμια προς Κοπεγχάγη, Μπέργκεν, Νορβηγία και Στοκχόλμη για το φετινό καλοκαίρι έχουν επίσης αυξηθεί κατά διψήφια ποσοστά, σύμφωνα με τη μηχανή αναζήτησης ταξιδιωτικών υπηρεσιών KAYAK.

Μια έρευνα της VisitDenmark σε περισσότερους από 9.000 ανθρώπους σε επτά ευρωπαϊκές χώρες διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί είχαν βιώσει ακραία καιρικά φαινόμενα στις διακοπές τους πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα. Τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ως αποτέλεσμα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα κλείσουν ταξίδια σε άλλες εποχές του έτους ή πιο κοντά στην αναχώρηση, καθώς και ότι θα επιλέξουν άλλους προορισμούς ή ακόμη και ότι θα περιορίσουν τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Στο πάρκο ψυχαγωγίας Tivoli της Κοπεγχάγης, το οποίο άνοιξε το 1843 και διαθέτει ακόμη ένα ξύλινο τρενάκι του τρόμου, το προσωπικό λέει ότι έχει παρατηρήσει μια αλλαγή στο συνηθισμένο μείγμα επισκεπτών από τη γειτονική Σουηδία ή τη Νορβηγία. Περισσότεροι επισκέπτες από τη νότια Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ασία παιρνούν τις πύλες του.

Στη Στοκχόλμη, οι ξένες γλώσσες ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο στα κύρια τουριστικά hotspots στα τέλη Ιουνίου. Άγγλοι, Ισπανοί, Γερμανοί και Γάλλοι συνομιλούσαν καθώς περπατούσαν στα στενά σοκάκια του παλαιότερου τμήματος της πόλης που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Έξω από το παλάτι, το σπίτι του Σουηδού μονάρχη, μια ομάδα Βραζιλιάνων εφήβων παρακολουθούσε μια παρέλαση της βασιλικής φρουράς με άλογα και μουσική, σημειώνει το Bloomberg.

Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί το μοναδικό λόγο πίσω από την τουριστική άνοδο της Σκανδιναβίας. Η υποτίμηση του νομίσματος στη Νορβηγία και τη Σουηδία έχει κάνει τις χώρες αυτές πιο ελκυστικές για τους ξένους. Η περιοχή επωφελείται επίσης με πολλούς τρόπους από την άνοδο των μεταπανδημικών ταξιδιών σε όλο τον κόσμο.

Βέβαια, η νότια Ευρώπη εξακολουθεί να προσελκύει περισσότερους ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι, παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ακραίες θερμοκρασίες για το ανθρώπινο σώμα. Ο σχετιζόμενος με τη ζέστη θάνατος του διάσημου Βρετανού γιατρού Μάικλ Μόσλει στο ελληνικό νησί της Σύμης στις αρχές Ιουνίου έγινε θλιβερό πρωτοσέλιδο, αλλά οι τουρίστες συνεχίζουν να κατακλύζουν το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Δείτε επίσης: «Staycation»: Τι είναι και γιατί να το κάνεις

Exit mobile version