Πολύ διάσημο τα τελευταία χρόνια, το αβοκάντο που στην πραγματικότητα είναι φρούτο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε συνταγές.
Τοστ με αβοκάντο, σάλτσες, μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτα, να φάτε ζυμαρικά με φρούτα ή χωριστά, όλες αυτές οι συνταγές εξαπλώνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.
Πέρα από αυτό, το αβοκάντο είναι επίσης γνωστό για τη θρεπτική του αξία, αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες πηγές υγιεινού λίπους.
Επειδή όμως δεν είναι φθηνό, πολλοί αναζητούν τρόπους να παρατείνουν τη διάρκεια του προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.
Ο τρόπος του TikTok
Ένα τέτοιος τρόπος που υποτίθεται ότι διατηρεί το αβοκάντο φρέσκο για μεγαλύτερο διάστημα, έχει γίνει viral στο TikTok, τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο προτείνει στους ανθρώπους να βυθίζουν τα αβοκάντο στο νερό, μια κίνηση που σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών, μπορεί να προκαλέσει διάρροια και άλλες παρενέργειες.
Δες εδώ πώς να αφαιρέσεις γρήγορα το κουκούτσι του αβοκάντο
Κίνδυνος
Οι υποστηρικτές αυτής της τάσης ισχυρίζονται ότι αυτό επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης, εμποδίζοντας ουσιαστικά το αγαπημένο φρούτο να ωριμάσει πολύ σύντομα.Πέρα όμως του ότι επιβραδύνει το μαύρισμα του φρούτου, δεν προσφέρει κάτι άλλο. Αντίθετα, η συγκεκριμένη μέθοδος αποθήκευσης δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η μέθοδος ευνοεί τη ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα, στην επιφάνεια του αβοκάντο. Και οι δύο κατηγορίες μικροβίων, μπορούν να αρρωστήσουν σοβαρά τους καταναλωτές, προκαλώντας διάρροια.
Η βύθιση του αβοκάντο στο νερό επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης που προκαλεί υπερωρίμανση του αβοκάντο. Αν και είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι αυτό το κόλπο διατηρεί τα αβοκάντο πιο φρέσκα για περισσότερο διάστημα, δεν θα πρέπει να προτείνετε αυτή τη μέθοδο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς είναι επικίνδυνη.
Αποθηκεύοντας τα αβοκάντο στο νερό, είναι πιθανότερο να αυξηθεί ο κίνδυνος αυτών των βακτηρίων που υπάρχουν σε αβλαβείς ποσότητες στον φλοιό του φρούτου. Οι ειδικοί τονίζουν επίσης ότι το πλύσιμο των αβοκάντο πριν τη βύθισή τους στο νερό, δεν εμποδίζει την εξάπλωση των βακτηρίων.
Μερικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πιστεύουν ότι μπορούν να απολυμάνουν τη φλούδα από τα επιβλαβή παθογόνα. Αλλά η λιστέρια μπορεί να διεισδύσει στην ψίχα του αβοκάντο.
Αν θέλετε επομένως να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του αβοκάντο σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το τυλίξετε σε μεμβράνη, διατηρώντας το κουκούτσι μέσα στο φρούτο ή να το αποθηκεύσετε μαζί με ψιλοκομμένα κρεμμύδια, λένε οι ειδικοί.
Δείτε και το παρακάτω βίντεο με τους τρόπους που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης: