Αίτηση θεραπείας είναι η αίτηση που κάνει ο ενδιαφερόμενος, για την αποκατάσταση υλικής ή ηθικής βλάβης των έννομων συμφερόντων του, που προκαλείται από ατομική διοικητική πράξη.
Τι είναι η αίτηση θεραπείας
Συγκεκριμένα, τα άρθρα 24 έως 27 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999) προβλέπουν τη δυνατότητα ασκήσεως διοικητικών προσφυγών, δηλαδή προσφυγών που υποβάλλονται από τους διοικούμενους ενώπιον των διοικητικών οργάνων και όχι δικαστηρίων με αίτημα την άσκηση ελέγχου νομιμότητας ή και σκοπιμότητας διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί και τους αφορούν.
Σκοπός είναι να αποφευχθεί η προσφυγή στα δικαστήρια και να λυθεί η υπόθεση εντός της υπηρεσίας που εξέδωσε την επίμαχη διοικητική πράξη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μορφή αυτοελέγχου της Διοίκησης με στόχο την διόρθωση των παρανομιών από την ίδια τη διοίκηση.
Η διοικητική αρχή στην οποία υποβάλλεται η, κατά την προηγούμενη παράγραφο, αίτηση οφείλει να γνωστοποιήσει στον ενδιαφερόμενο την απόφασή της για την αίτηση αυτή το αργότερο μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, εκτός αν από ειδικές διατάξεις προβλέπεται διαφορετική προθεσμία.
Δείτε ακόμα: ΦΕΚ διορισμού: Πώς να το βρω;
Πώς ασκείται η αίτηση θεραπείας
Η αίτηση θεραπείας ασκείται εγγράφως . Για την απόδειξη κατάθεσης πρέπει πάντοτε να δίνεται αριθμός πρωτοκόλλου, ενώ η Διοίκηση έχει πάντοτε νόμιμη υποχρέωση να απαντήσει αιτιολογημένως και εγγράφως.
Ειδικά για Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, η Αίτηση Θεραπείας μπορεί να υποβληθεί μόνο με δύο τρόπους. Είτε αυτοπροσώπως στο ΑΣΕΠ είτε με συστημένη επιστολή στην διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής.
Ο φάκελος αποστολής πρέπει να γράφει – Αίτηση Θεραπείας για την προκήρυξη (αριθμός), ενώ δεν απαιτείται παράβολο για την υποβολή της.
Η αίτηση θεραπείας δεν είναι απαραίτητο να έχει συνταχθεί με ορισμένο τύπο, πρέπει όμως να αναφέρεται αναλυτικά στην πράξη ή την παράλειψη κατά της οποίας στρέφεται, σύντομο ιστορικό της σύμβασης και της διαφωνίας, τους λόγους στους οποίους στηρίζει τις απόψεις του αυτός που υποβάλλει την αίτηση και τέλος συγκεκριμένα και με σαφήνεια και τα αιτήματα που στηρίζονται σ αυτήν.
Η αίτηση θεραπείας κοινοποιείται και στην υπηρεσία που έχει εκδώσει την προσβαλλόμενη πράξη. Αν η αίτηση υποβάλλεται για παράλειψη έκδοσης της πράξης, η κοινοποίηση γίνεται προς τη Διευθύνουσα υπηρεσία.
Η αίτηση θεραπείας συνοδεύεται από αντίγραφα της πράξης από την οποία προήλθε η διαφωνία, της ένστασης που υποβλήθηκε κατ’ αυτής και της πράξης ή απόφασης κατά της οποίας στρέφεται η αίτηση, αν κοινοποιήθηκε τέτοια πράξη ή απόφαση.
Η Διευθύνουσα υπηρεσία και η αρμόδια για την ένσταση Προϊσταμένη Αρχή υποχρεούνται να διαβιβάσουν στην αρμόδια για την αίτηση θεραπείας υπηρεσία το φάκελο της υπόθεσης που περιλαμβάνει πάντοτε τα συμβατικά τεύχη ή αντίγραφά τους.
Η προθεσμία για την αίτηση θεραπείας
Μπορεί να ασκήθει προσφυγή στο ΑΣΕΠ εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη δημοσίευση των πινάκων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και από την επομένη της κοινοποίησης στον υποψήφιο της απόφασης διορισμού.
Παράλληλα και ο υποψήφιος που θίγεται από την αποδοχή αίτησης επανεξέτασης από άλλον υποψήφιο μπορεί να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης εντός της ίδιας προθεσμίας, η οποία αρχίζει από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης.
Δείτε ακόμα: Δημόσιο: Διορισμός σε δεύτερη θέση – Τι ισχύει;