Αppodixi: Πώς γίνεται η καταγγελία

Στην τελική ευθεία μπαίνει το νέο νομικό πλαίσιο

Περιεχόμενα

Appodixi: Με την εφαρμογή να έχει εγκατασταθεί στα κινητά 250.000 πολιτών, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, έχουν υποβληθεί συνολικά 174.924 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 79.944 είναι επώνυμες και οι υπόλοιπες 94.980 ανώνυμες. Επίσης, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών έχουν κατατεθεί λεπτομερή στοιχεία για 19.813 περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της εφαρμογής «e-APPODIXI» ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να σκανάρει κάθε απόδειξη που έχει εκδοθεί με QR code και να διαπιστώνει τη γνησιότητα των αποδείξεων.

Το μέτρο έχει διευκολύνει τις ελεγκτικές αρχές στον εντοπισμό δεκάδων περιπτώσεων έκδοσης εικονικών η μη έκδοσης αποδείξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω της εφαρμογής «Appodixi» εντοπίστηκαν περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες ανέγραφαν άλλο ποσό στην απόδειξη και άλλο ποσό στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Αppodixi: Πώς λειτουργεί η εφαρμογή στο κινητό:

-Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης

-Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

1.Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου).

Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ

2.Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης

3.Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:

-Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης
-Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής)
-Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει
-Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία. Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος. Η εφαρμογή λειτουργεί σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά

Appodixi: Έτοιμο το πλαίσιο για πλήρη ανωνυμία στις καταγγελίες με μπόνους 3.000 ευρώ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το νέο νομικό πλαίσιο για πλήρη ανωνυμία σε όσους υποβάλουν καταγγελίες παραβάσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Appodixi, αποκομίζοντας αμοιβή 3.000 ευρώ.

Η επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος», τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, επαναφέρει στη συζήτηση την ανάγκη ανωνυμίας σε όσους προχωρούν σε καταγγελίες στο Appodixi, έτσι ώστε να μην διακυβεύεται η ασφάλεια τους και να μην γίνονται γνωστά τα στοιχεία τους ακόμα και μέσα από την διαδικασία είσπραξης της αμοιβής.

Έτσι, όπως καταγράφεται από κύκλους της ΑΑΔΕ, ολοκληρώνεται το εν λόγω πλαίσιο που αφορά την επιβράβευση των καταγγελλόντων διασφαλίζοντας παράλληλα την πλήρη ανωνυμία κατά την διαδικασία πληρωμής. Η αμοιβή αναμένεται να φτάσει στις 3.000 ευρώ, εφόσον οι καταγγελίες αποδειχθούν έγκυρες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ, ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.

Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία. Τώρα αυτή η διαδικασία θα ολοκληρώνεται και ανώνυμα, βάσει του σχεδιασμού της ΑΑΔΕ.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση και η φορολογική διοίκηση θα ξεπεράσει τον σκόπελο που είχε παρουσιαστεί από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου των καταγγελιών, λόγω της ανάγκης κοινοποίησης των προσωπικών δεδομένων των καταγγελλόντων για να μπορέσει να εκδοθεί διαταγή πληρωμής, γεγονός το οποίο έθετε εν κινδύνω την αποκάλυψη της ταυτότητας του καταγγέλλοντα σε εκείνον τον οποίο αφορούσε η καταγγελία.

Ο κίνδυνος αυτός, θεωρείται πως έως τώρα λειτουργούσε αποτρεπτικά στην αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής περιορίζοντας τον αριθμό των καταγγελιών στην ηλεκτρονική εφαρμογή Appodixi. Ωστόσο, οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί έως τώρα δεν είναι λίγες, καθώς ξεπερνούν τις 200.000, αλλά η εξασφάλιση της ανωνυμίας στη φάση της πληρωμής θα λειτουργήσει ως ακόμα ισχυρότερο κίνητρο για τους πολίτες.

Δείτε ακόμα: Παράνομο παρκάρισμα: Πως μπορώ να ειδοποιήσω τις αρχές με λίγα κλικ

Exit mobile version