Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα πίσω τον Οκτώβρη και μια ώρα μπροστά τον Μάρτη, πάντα την τελευταία Κυριακή των δύο αυτών μηνών.
Η αλλαγή πραγματοποιείται, διότι έτσι εξοικονομείται περισσότερη ενέργεια.
Αλλαγή ώρας: Πώς και γιατί καθιερώθηκε
Η πρώτη δοκιμή στην Ελλάδα έγινε το 1932, αλλά δεν στέφθηκε με επιτυχία και έτσι η αλλαγή ώρας καθιερώθηκε το 1975, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Ευρώπη, ύστερα από το νόμο που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η θερινή ώρα εφαρμόζεται από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου έως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, στη 1 π.μ. ώρα Γκρήνουιτς.
Παρότι, πολλές χώρες ήταν αντίθετες, εν τέλει ακολούθησαν το νόμο, διότι διαφορετικά θα υπήρχε πρόβλημα συνεννόησης εάν κάθε χώρα εφάρμοζε τη δική της ζώνη ώρας.
Δείτε ακόμα: 28η Οκτωβρίου: Τι ώρα είναι η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη;
Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί πως αρχικά ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδας δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με την αλλαγή ώρας, αφού προκαλούσε προβλήματα στην καθημερινότητά του.
Πλέον, μετά από ηλεκτρονική διαβούλευση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει αποφασισμένη να καταργήσει την αλλαγή της ώρας, κάτι όμως που μέχρι στιγμής έχει μείνει ακόμα στα χαρτιά.
Η αλλαγή ώρας 2024 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Οκτώβρη με τα ρολόγια να γυρνούν μία ώρα πίσω και να κερδίζουμε λίγο περισσότερο ύπνο.
Δείτε ακόμα: 28η Οκτωβρίου: Τι γιορτάζουμε;