Το πολυδιαφημιζόμενο μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών φαίνεται πώς θα είναι εις βάρος των εργαζομένων καθώς, το διαφενόμενο «κέρδος» θα αυξήσει την φορολογία που θα κληθούν να πληρώσουν.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από το 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, μοιρασμένη κατά 0,5% για τους εργαζόμενους και 0,5% για τους εργοδότες.
Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν λιγότερα χρήματα σε ασφαλιστικές εισφορές, και άρα θα έχουν μια μικρή αύξηση στον καθαρό μισθό τους.
Δείτε: Κοινωνικό τιμολόγιο: Πώς θα πετύχεις «ψαλίδι» στην τιμή του ρεύματος μέσω ΚΟΤ
Για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ πληρώνει σήμερα περίπου 71 ευρώ σε εισφορές υγείας (μαζί με τις εισφορές του εργοδότη), με τη μείωση αυτή το ποσό θα πέσει στα 61 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα κερδίσει περίπου 5 ευρώ το μήνα, δηλαδή 60 ευρώ το χρόνο.
Ωστόσο, η μείωση των εισφορών έχει μια σημαντική παρενέργεια. Οι εισφορές αφαιρούνται από τον μεικτό μισθό πριν υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος, οπότε όταν αυτές μειώνονται, αυξάνεται το φορολογητέο εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα πληρώσει περισσότερο φόρο εισοδήματος, μειώνοντας έτσι το όφελος από τη μείωση των εισφορών.
Συγκεκριμένα, όσο λιγότερες εισφορές καταβάλλονται, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσό που φορολογείται. Έτσι, ενώ αρχικά φαίνεται πως ο εργαζόμενος θα έχει μικρή αύξηση στο εισόδημά του, στην πραγματικότητα μπορεί το όφελος να είναι μικρότερο λόγω της αυξημένης φορολογίας.
Αυτό δημιουργεί ένα παράδοξο: οι εισφορές μειώνονται, αλλά αυξάνεται το φορολογητέο εισόδημα. Συνεπώς, το τελικό κέρδος για τον εργαζόμενο μπορεί να είναι μικρό ή ακόμα και ανύπαρκτο, καθώς ό,τι κερδίζει από τις μειωμένες εισφορές μπορεί να το χάσει λόγω του αυξημένου φόρου εισοδήματος.
Δείτε: Πως μπορώ να δω Online εαν εχω ΑΜΚΑ και ασφάλεια η εάν δικαιούμαι δωρεάν φάρμακα
Αντίθετα, οι εργοδότες επωφελούνται περισσότερο από αυτή τη μείωση, αφού πληρώνουν λιγότερες εισφορές χωρίς να επηρεάζεται το φορολογητέο τους εισόδημα, κάτι που μειώνει το συνολικό τους κόστος και ενδεχομένως τους επιτρέπει να αυξήσουν τους μισθούς ή να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις.