Black Friday 2024: Πώς προέκυψε το όνομα;

Τι είναι και πώς βγήκε ο όρος Black Friday

Black Friday 2024: Πώς προέκυψε το όνομα;

Κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου καταναλωτές σχηματίζουν ουρές έξω από τα μαγαζιά, περιμένοντας να ανοίξουν για να προλάβουν τις προσφορές της Μαύρης Παρασκευής.

Ο θεσμός της Black Friday ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και άρχισε να επεκτείνεται και στις ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα η πρακτική εισήχθη για πρώτη φορά το 2015 ενώ από το 2016 άρχισαν να την εφαρμόζεται από την πλειοψηφία των εταιριών.

Η Μαύρη Παρασκευή που είναι γνωστή στους περισσότερους ως Black Friday, έχει καθιερωθεί ως η γιορτή του εμπορίου και η ημέρα του καταναλωτισμού.

Black Friday 2024: Πώς προέκυψε το όνομα;

Η 24η Σεπτεμβρίου του 1869 ήταν η πρώτη Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) της ανθρωπότητας. Ονομάστηκε έτσι, διότι οδήγησε στην κατάρρευση του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ.

Πρωταγωνιστές του συμβάντος ήταν δυο επενδυτές, οι James Fisk και Jay Gould, ιδιοκτήτες σιδηροδρομικής γραμμής, οι οποίοι είχαν αναπτύξει ένα δίκτυο διασυνδέσεων που τους επέτρεπε να μεθοδεύουν ό,τι χρειάζονταν, για να αυξάνουν τις περιουσίες τους.

Το 1869 αποφάσισαν να επενδύσουν σε χρυσό, καθώς αυτό ήταν ό,τι πιο επικερδές υπήρχε στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Ο Gould έθεσε ως στόχο να αγοράσει όσο περισσότερο χρυσό μπορούσε, με στόχο να τον πουλήσει αργότερα σε αρκετά υψηλότερη τιμή.

Ξεπερνώντας με δόλιους τρόπους τους περιορισμούς κατάφερε και αγόρασε χρυσό αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Μαζί με τον συνεργάτη του άρχισαν να τον πουλούν, κρυφά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Στις 24 Σεπτέμβριου η τιμή είχε εκτοξευθεί και η Wall Street είχε αρχίσει να ταρακουνιέται συθέμελα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει, προκειμένου να σταματήσει την κερδοσκοπική δράση και να διασώσει την οικονομία. Έδωσε εντολή να ανοίξουν τα θησαυροφυλάκια και να διατεθεί χρυσός αξίας 4.000.000 δολαρίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τιμή να πιάσει πάτο και η αγορά να χρεοκοπήσει.

Τη στιγμή που χιλιάδες επενδυτές καταστράφηκαν οικονομικά, ο Gould έγινε ιδιοκτήτης άλλων δύο σιδηροδρομικών γραμμών, πριν πεθάνει το 1892.

Black Friday 2024: Πώς προέκυψε το όνομα;

Κάπου τη δεκαετία του 1950, η αστυνομία της Philadelphia επανάφερε στο προσκήνιο τον όρο Black Friday, προκειμένου να εξηγήσει τι περνούσε την επομένη της ημέρας των Ευχαριστιών, αφού λαοθάλασσα καταναλωτών πλημμύριζε τα εμπορικά καταστήματα. Για να καταφέρουν να διατηρούν έναν κάποιον έλεγχο, έπρεπε να δουλεύουν ασταμάτητα από το πρωί έως το βράδυ. Και για αυτό εκείνη η Παρασκευή έγινε η δική τους Μαύρη Παρασκευή.

Παράλληλα, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, εκείνη την εποχή στα λογιστικά βιβλία, οι έμποροι σημείωναν με κόκκινο τις απώλειες και με μαύρο τα κέρδη. Όπως, λοιπόν, είναι λογικό την επομένη των Ευχαριστιών τα βιβλία αυτά γίνονταν κατάμαυρα από τα μεγάλη κέρδη των πωλήσεων.

Μέχρι και το 1985 ο όρος Black Friday δεν χρησιμοποιούνταν ως γενικός. Προς τα τέλη εκείνης της δεκαετίας ήταν που αποφάσισαν οι έμποροι να του δώσουν μια θετική χροιά, αφού αποτελούσε τη μέρα του μεγάλου τζίρου.

Για την ιστορία, οι μεγαλύτερες πωλήσεις γίνονται παραδοσιακά το Σάββατο πριν τα Χριστούγεννα. Ως εκ τούτου, η μεγάλη επιτυχία αυτού του νέου εθίμου έγινε ο λόγος που υιοθετήθηκε διεθνώς και ήρθε και στα μέρη μας.

Δείτε ακόμα: Black Friday 2024: Πότε είναι – Τι να προσέξετε

Avatar of Mike Slave
Ο Mike έχει πλούσια εμπειρία από όλους τους κλάδους των νέων τεχνολογιών, από δίκτυα μέχρι στήσιμο ιστοσελίδων και από ηλεκτρονικά μέχρι αυτοματισμούς. Έχει τη λύση σε κάθε ερώτημα τεχνικής φύσεως και θα μοιραστεί την τεχνογνωσία του με τους αναγνώστες του E-Howto.