Το μωρό μου συγκάηκε: Πώς θα το αντιμετωπίσω

Αντιμετώπισε το σύγκαμα του μωρού σου όσο πιο ανώδυνα γίνεται

ΣΥΓΚΑΜΑ

Το σύγκαμα είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα μωρό, και συνήθως εμφανίζεται στην περιοχή της πάνας λόγω υγρασίας, τριβής και έκθεσης σε ερεθιστικές ουσίες.

Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε και να προλάβετε το σύγκαμα στο μωρό σας:

Αντιμετώπιση

Συχνή αλλαγή πάνας:

Αλλάζετε την πάνα του μωρού σας αμέσως μόλις βραχεί ή λερωθεί. Η παρατεταμένη επαφή του δέρματος με την υγρασία αυξάνει την πιθανότητα ερεθισμού.

Καθαρισμός της περιοχής:

Καθαρίστε την περιοχή με χλιαρό νερό και μαλακό πανί ή ειδικά μαντηλάκια για μωρά χωρίς άρωμα και αλκοόλ. Αποφύγετε το τρίψιμο και αφήστε την περιοχή να στεγνώσει φυσικά ή ταμπονάρετε απαλά.

Χρήση αλοιφής ή κρέμας:

Εφαρμόστε μια προστατευτική αλοιφή ή κρέμα, όπως αυτές που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου, μετά από κάθε αλλαγή πάνας. Αυτή η αλοιφή δημιουργεί ένα φράγμα που προστατεύει το δέρμα από την υγρασία.

Αερισμός της περιοχής:

Αφήστε το μωρό σας χωρίς πάνα για μερικά λεπτά κάθε μέρα για να αεριστεί η περιοχή και να μειωθεί η υγρασία.

Επιλογή σωστής πάνας:

Βεβαιωθείτε ότι η πάνα που χρησιμοποιείτε δεν είναι πολύ σφιχτή και ότι απορροφά καλά την υγρασία. Εάν παρατηρείτε συχνά συγκαμάτα, δοκιμάστε να αλλάξετε μάρκα πάνας ή χρησιμοποιήστε υφασμάτινες πάνες.

Αποφύγετε προϊόντα με αρώματα:

Προϊόντα που περιέχουν αρώματα, όπως μωρομάντηλα ή σαπούνια, μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα του μωρού. Επιλέξτε προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για ευαίσθητο δέρμα.

ΣΥΓΚΑΜΑ

Πότε να επισκεφτείτε τον Παιδίατρο

Εάν το σύγκαμα δεν υποχωρεί μετά από 2-3 ημέρες φροντίδας.
Εάν παρατηρήσετε φλύκταινες, πληγές ή πυώδη έκκριση, που μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη.
Εάν το μωρό σας φαίνεται πολύ ανήσυχο ή πονάει κατά την αλλαγή πάνας.

Η καλή υγιεινή και η προληπτική φροντίδα είναι οι καλύτερες μέθοδοι για να αποφύγετε τα συγκαμάτα και να διατηρήσετε το δέρμα του μωρού σας υγιές και απαλό.

Δες πώς θα καταφέρεις να θηλάσεις το μωρό σου

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.